Írjon nekünk

Szórakozás

Te is lehetsz Mátyás király, vagy fejtsd meg Gárdonyi kódjait!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Birodalomépítési stratégiai játék vagy kódkereső vetélkedősorozat részesei lehetnek a Somogyi-könyvtár játékai iránt érdeklődők. Folytatódnak a színházi-könyvtári kérdéssorozatok is, valamint három megyére kiterjedő olvasási vetélkedőt hirdetnek.Mátyás a világpolitika színpadán – birodalomépítési stratégia diákoktól

A Somogyi-könyvtár és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület történelmi pályázatot hirdet iskolások számára. A pályázóknak 3-5 oldal terjedelemben, a megadott források ismeretében (a 15 éves uralkodó helyébe képzelve magukat) saját birodalomépítési stratégiájukat kell bemutatniuk. Történelmi tényekből kiindulva, a korabeli politikai és társadalmi viszonyok figyelembevételével születhetnek egyéni elképzelések is Mátyás király birodalmának újragondolására.
Birodalomszervezői elképzeléseikkel 2013. március 7-ig nevezhetnek az általános iskola felső tagozatosai és a középiskolások.

További részletek a Somogyi-könyvtár honlapján ITT.
Letölthető kép: Mátyás király fiatalkori ábrázolása a

Keresd a kódot!

Az avatatlan szemek előtt elrejtett írás nem állt távol a nagy írótól sem, hiszen Gárdonyi Géza titkosírással vezette naplóját, amely 1922-től, az író halálától egészen 1965-ig megfejtetlen maradt. Z. Szalai Sándor írja Gárdonyi Géza titkosírással írt Titkosnaplójáról: „Közel ötven esztendeig nyugtalanította-izgatta az érdeklődők figyelmét az a vaskos kötet, melyet Gárdonyi Géza titkosírással írt. Mint rejtélyes és féltett relikviát őrizték az egri emlékmúzeumban, s mivel tartalmát, hasznát, valamint latin betűs címfelirata (a Tibetan grammar) értelmét nem ismerték, titkosnaplónak vélték s keresztelték el.” További információ a Titkosnaplóról ITT.

Játékos vetélkedősorozatot hirdetnek a láthatatlan egri remete emlékére. Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára februártól augusztusig tartó, hétfordulós játékos vetélkedősorozatot hirdet, Keresd a kódot! címmel. A vetélkedőre bárki benevezhet, aki kedvet érez a havonta megújuló feladatsorok megoldásához, s az azokért kapott titkosírás részletek megfejtéséhez.

További részletek a vetélkedőről a Somogyi honlapján ITT.

Színházi-könyvtári játékok

Hogyan kapcsolódik Szegedhez a Mária főhadnagy zeneszerzője? Mi volt Pipás Pista leánykori neve? Melyik híres meseíró műve alapján készült a Pomádé király új ruhája című opera szövegkönyve? Mi annak a regénynek a címe, amelynek egyik fejezetét dolgozza fel a Zerline, a szobalány története című színmű? – …ilyen és még számtalan ehhez hasonló kvízkérdésre vár választ a Somogyi-könyvtár mind azoktól, akik szívesen kutakodnak egy-egy izgalmas információ után, vagy éppen ajándékáron szeretnének színházjegyet nyerni.
A Szegedi Nemzeti Színház sokszínű repertoárjával várja látogatóit. A kínálat megtekintése előtt (vagy után) a Somogyi-könyvtár játékra hívja az érdeklődőket.

További részletek a Somogyi-könyvtár honlapján ITT.

Kerestetik Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése – 3 megyés olvasási vetélkedő

A nemes vetélkedést a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár a kecskeméti Katona József Könyvtárral és a Békés Megyei Tudásházzal és Könyvtárral közösen indította el. A versenyen a három megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád) településeinek könyvtárai, valamint olvasóik vehetnek részt. Az a település lesz a nyertes, vagyis a Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése, amelynek lakói (1 lakosra számítva) a legtöbb könyvet olvassák el a 200 könyvet tartalmazó listáról a vetélkedő időtartama alatt, vagyis 2013. februárjától július végéig. A játékban résztvevő települések minden elolvasott könyv után 1 pontot kapnak. (A könyv elolvasását az ellenőrző teszt helyes kitöltése igazolja.) Az összesített pontszám a települések lélekszámának arányában kerül kiszámításra.

A három megyére kiterjedő játék nyertes településének könyvtára 150 ezer forint értékű könyvvásárlási utalványt kap jutalmul. További részletek ITT.

Hirdetés

Kommentek

Szórakozás

Durva bulit csaptak, ráadásul még meg is örökítették!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Európa egyik legjobb vízparti bulijáról készült kisfilm.

Tovább olvasom

ARC

Durván udvarolnak a fiúk a 13 éves aranytorkú Flórának

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Magyarországot és Szegedet képviseli Európa legnagyobb gyermek dalversenyén Kaunasba Tabatabai Nejad Flóra. Szerda hajnalban indul édesanyjával, de előtte elárult nekünk néhány titkot.

Tovább olvasom

Szórakozás

Megalkuvás nélkül zenél első nagylemezén a SKORE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A szegedi banda tagjai úgy tartják, elsősorban saját egyéniségüket kell a zenébe önteniük, hiszen csak úgy lesz hiteles a produktum.

Tovább olvasom

Aktuál