Közélet

Tanyasi termékek kavalkádja a Marson + FOTÓK

Tanyasi termékek kavalkádja a Marson + FOTÓK

2013. február 4., hétfő
Tanyasi termékek kavalkádja a Marson + FOTÓK

Csongrád megyei tanyasi termékeket vásárolhatunk hétfőn és pénteken a Mars téri piac nagycsarnokában egy új kezdeményezésnek köszönhetően. A Vidékfejlesztési Minisztérium által is támogatott program célja, hogy a vásárlók még jobban megismerjék a termelők által előállított kiváló minőségű zöldségeket, gyümölcsöket vagy akár fűszereket és mézet.

Kecskesajtot, savanyúságot, zöldséget, mézet, homoktövisből készül termékeket, illetve lekvárt és szörpöket is kínáltak a tanyasi gazdák a Mars téri piac nagycsarnokában a Cserzy Mihály utca felőli részen. Válogathattunk biotermékek közül, de fűszerpaprikát, kolbászt, sőt még bort is láttunk. „Itt közvetlenül találkozhatnak a termelők és a vásárlók, és kölcsönös bizalom alakulhat ki közöttük” – közölte

Kispál Ferenc

. A Csongrád Megyei Agrárkamara átmeneti elnöke elmondta, hogy Nyugat-Európában nagyon jól működnek a kispiacok, ahol a vásárló ismeri a termelőt, és pontosan tudja mit, hol és hogyan állítanak elő. „Itt minden termelőnek megvan a növényvédő vizsgája, és minden ide kerülő áru ellenőrzött. Ugyanabból az áruból hoznak ide, amit maguk is fogyasztanak, vagyis a jó minőség garantált” – hangsúlyozta. Kispál Ferenc szerint minden fogyasztó jól fog járni, ha hétfőn és pénteken a tanyasi gazdáktól vásárol a Mars téri piac nagycsarnokában.

Kiváló, ellenőrzött minőség

A sándorfalvi Böröcz Istvánt jól ismerhetik, akik a Szent István téri piacon vásárolnak, közel 15 éve kínálja ott termelői mézeit. Arról, hogy a Mars téri nagycsarnokban hétfőn és pénteken ingyen kínálhatja portékáit, az Agrárkamara munkatársa tájékoztatta. Nagyon örül a kezdeményezésnek, hiszen szükség van egy kis önreklámra, még ha a név önmagában is garancia. Ásotthalomról érkezett Gárgyán Beáta, családi gazdaságukban az utóbbi időben kezdtek fűszernövényekkel foglalkozni. Chilipaprikát, tárkonyt, kaprot, bazsalikomot, oregánót és medvehagymát is kínálnak többek között, s minden termékek ők maguk csomagolnak. „Mindent hozunk, amit meg tudunk termelni, a legnépszerűbb talán a tárkony és chilipaprika” – mondta el portálunknak. Beáta szerint nagyon fontos a kontaktus a vevőkkel, ezért minden olyan rendezvényen részt vesznek, ahová meghívják őket. Előnynek nevezte, hogy a Mars téri piacon heti két alkalommal is találkozhat a vásárlókkal. Henczné Palotás Zsófia homoktövisből készült termékeit kínálja a Marson, nagyon nagy segítség számára, hogy ingyenesen árusíthat, illetve a parkolásért sem kell fizetniük. Ő is az Agrárkamarán keresztül értesült a lehetőségről. „Hosszú ideje nem tapasztaltam azt, hogy a kormányzati és a termelői szándék ennyire találkozzon. A helyi termékeknek a helyi piacokon a helye” – fogalmazott Somodi Sándor. Az ásotthalmi borász hozzátette, környékünk arról híres, hogy nagyon jó ízű termékeket állítanak itt elő. Hozzátette, voltak időszakok, amikor a tanyasi gazdákat nem támogatták, ezért is tartja jónak ezt a kezdeményezést. „Ezzel mindenki jól jár, a termelésben résztvevők piacra tudnak jutni, míg a fogyasztó azért jár jól, mert egészséges hazai terméket kap” – hangsúlyozta. A hódmezővásárhelyi Halász Imre sajtokat kínál, saját kedvence a sonkás ízesítésű, de medvehagymásat is kínál. Úgy látja, van kereslet, de ismertetni kell a terméket. „Az a varázsa, hogy ráírjuk a nevünket és ideállunk mögé, hogy ezt mi gyártjuk” - magyarázta. Halász úr senkinek sem mondja, hogy finomak a sajtjai, mindenkinek azt ajánlja, kóstolja meg, és döntse el.

A kezdeményezés a magyar termelők megbecsülése is egyben

Szabó Zoltán, a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, a projekt révén a vásárlók jobban megismerhetik a környékünkön előállított mezőgazdasági termékeket, élelmiszereket. „Ezen felül kiskereskedőkkel és vendéglátósokkal szeretnénk kapcsolatot kiépíteni, vagyis közvetlenül összehozni a tanyasi gazdálkodókat. Modellprogramokat is kidolgozunk, hogy a tanyasi gazdálkodók könnyebben tudják értékesíteni termékeiket” – jegyezte meg. Egy tavalyi felmérésből kiderül, hogy kilencezer tanya van csak a homokháti térségben, de sajnos sok helyen már nem termelnek. Körülbelül ötszáz tanyát világítottak át, ezek közül mintegy százon folyt termelés. A piacvezetés örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, ezzel a nagycsarnok Cserzy Mihály utca felőli részét is jobban ki tudják használni. Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, a termelők részére átadott kártya mellett minden alkalommal a személyi igazolványuk felmutatását is kérik a termelőktől, hogy valóban azok kínálhassák termékeiket, akik csatlakoztak a programhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.