Gazdaság

Az idén reálbér növekedést várnak az elemzők

Az idén reálbér növekedést várnak az elemzők

2013. február 21., csütörtök
Az idén reálbér növekedést várnak az elemzők

Az idén már reálbér növekedésre számítanak a tavalyi csökkenés után az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Suppan Gergely

, a TakarékBank elemzője szerint 2013-ban nőhetnek a reálbérek a tavalyi csökkenés után. Az idén a nettó bérnövekedés meghaladhatja a bruttó bérekét a "szuperbruttó" kivezetésének köszönhetően, míg a minimálbérek az inflációt meghaladóan nőnek. Az elemző az idén 4 százalékos bruttó és közel 5 százalékos nettó bérnövekedésre számít. Számítása szerint a vártnál jóval alacsonyabb infláció hatására a reálbérek növekedése 2013-ban elérheti a 1,5 százalékot. A tavaly decemberi béralakulásról Suppan Gergely írásos elemzésében kifejti, hogy a várakozásának megfelelően 4,9 százalékkal nőttek a bruttó bérek a novemberi 5,4 százalékos emelkedés után, míg a nettó bérek növekedése 3,1 százalék volt, ami 1,8 százalékos reálbércsökkenést eredményezett 2012 utolsó hónapjában. Hozzáteszi, hogy a közfoglalkoztatottak lefelé torzító hatását kiszűrve a nettó reálbércsökkenés mértéke ennél kisebb lehetett. Továbbá a családi adókedvezményekkel együtt nagyobb lehetett a nettó bérek növekedése, ami a reálbércsökkenés mértékét kissé enyhíthette. A versenyszférában a novemberi 6,3 százalékról 8,3 százalékra gyorsult a bruttó bérnövekedés, míg a rendszeres (bónuszoktól megtisztított) bérnövekedés 7,3 százalék volt az előző havi 7,2 százalék után, az adatok a bónuszkifizetések megugrására utalnak. A költségvetési szférában decemberben 3,2 százalékkal csökkentek a bruttó bérek az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, a költségvetési szféra átlagjövedelmét azonban a közcélú foglalkoztatás bérei húzzák le, e nélkül a költségvetési szférában 1,1 százalékos bérnövekedés valósult meg, ami így is jelentős lassulás az előző hónap 9,5 százalékos adatához képest.

Keszeg Ádám

, a Raiffeisen Bank elemzője szintén 1,5 százalék körüli reálbér növekedést vár az idén, ami véleménye szerint hozzávetőlegesen fél százalék körüli fogyasztás növekedést vált ki. Hozzátette, hogy a reáljövedelem várható növekedése javarészt kormányzati intézkedésekhez köthető, és nem a gazdaság teljesítményéhez kapcsolódik. A kormány ugyanis felültervezte az idei inflációt, amit egyebek közt a rezsicsökkentés is lefelé húz. Példaként említette, hogy a minimálbér, vagy az állami szférában a bérek növekedése az inflációhoz van tervezve. A kormány 5,2 százalékos inflációval számolt az idei költségvetés tervezésekor, de nagy valószínűséggel ennél jóval alacsonyabb lesz idén a fogyasztói árak növekedési üteme, a Raiffeisen Bank számítása szerint 3 százalékos infláció valószínű 2013-ban. A Nemzetgazdasági Minisztérium a statisztikai adatokhoz fűzött kommentárjában rámutat, hogy a mérséklődő infláció, az arányos, egykulcsos adórendszer véglegesítése, valamint a minimálbér emelés továbbra is érezteti kedvező hatását a bérek alakulásában. A tárca várakozása szerint az idei év elején végrehajtott rezsicsökkentés a lakossági árszínvonal csökkentésén keresztül további kedvező hatást fog gyakorolni a családok számára rendelkezésre álló reáljövedelmek alakulására is. Az NGM kiemeli, hogy mind a bruttó, mind a nettó bérek szintje decemberben volt a legmagasabb a 2012-es év folyamán. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2012 decemberében 243 300 forint volt, 4,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A nettó bér 157 100 forintot tett ki, 3,1 százalékkal emelkedett 2011 decemberéhez viszonyítva, amely azonban nem veszi figyelembe a gyermekek után járó családi adókedvezmények további kedvező hatását. Az NGM megjegyzi, hogy a 2011-ben tapasztalt dinamikus növekedéshez viszonyított visszafogottabb nettóbér alakulás elsősorban a közfoglalkoztatás súlyának növekedésével magyarázható. A KSH adatai szerint a közfoglalkoztatottak decemberi 87 ezres létszáma 72,6 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban és a teljes munkaidőben foglalkoztatott 82 százalékának bruttó átlagkeresete 5,8 százalékkal 73,3 ezer forintra nőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.