Kultúra

Szívdobbanás – orvostudományi tárlat a Móra-múzeumban + FOTÓK

Szívdobbanás – orvostudományi tárlat a Móra-múzeumban + FOTÓK

2013. január 23., szerda
Szívdobbanás – orvostudományi tárlat a Móra-múzeumban + FOTÓK

Egy különleges tárlattal a Magyar Kultúra Napján nyitotta meg kapuit a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A Szívdobbanás című kiállítás a kardiológia múltját és jelenét mutatja be izgalmas installációk, makettek és illusztrációk segítségével, melyek a Szegedi Tudományegyetemhez is kötődnek.

„Ez a kiállítás picit szokatlan műfaj volt a mi számunkra is, hiába tartozik a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Európa legnagyobbjai közé. Ez a tárlat nem a történeti múltról, hanem a máról vagy épp a közelmúltról szól” – nyilatkozta portálunknak

Varga Benedek

. A kiállítás egyik érdekessége, hogy a legújabb bemutatott tárgy egy 2011 novemberében gyártott stent. Varga Benedek elmondta, kultúrpalotákban nem jellemző, hogy ennyire modern tárgy is helyet kap egy kiállításon, kivéve a kortárs kiállítóhelyeket. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója egy figyelemre méltó adatot is közölt, hazánkban száz halálesetből 57 következik be kardiovaszkuláris okok miatt. Hallgathatunk szívdobbanást, illetve egy tölcsérbe bepillantva egy szívműtétet is végignézhetünk a kardiológiai tárlaton, és különböző installációk is közelebb viszik a látogatót a témához. „Az installációk egy része belsőépítészeti után gondolása annak, hogy miként is néz ki a szív. Az ínhúrokat is megnézhetik az érdeklődők, a színüket váltó lampionok a vértesteket szimbolizálják, míg a tölcsér egy aorta” – magyarázta Varga Benedek.

Fogas Ottótól megtudtuk, immár negyedik alkalommal adnak helyet a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyagainak. „Ez egy szakmai kiállítás, mégis azt gondoltuk, hogy be kell ezt mutatnunk Szegeden, hiszen itt van az orvosképzés egyik országos központja, illetve a kardiológusok elért eredményeit is ismerteti ez a tárlat” – fogalmazott a múzeumigazgató. A bemutatott preparátumok egy része is a Szegedi Tudományegyetem gyűjteményéből származik. „Azért tartjuk nagyon fontosnak mi kardiológusok ezt a tárlatot, hiszen ha valaki megnézi valaki ezeket a tablókat, akkor láthatja, hogy a magyarországi kardiológiatörténet utolsó ötven évében a Szegedi Tudományegyetem nagyon fontos szerepet játszott” – nyilatkozta portálunknak Forster Tamás. A II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ igazgatójától megtudtuk, több, mára elterjedt módszer a szegediekhez kötődik. „A szívkatéterezést, amikor is a szív ereit feltöltik, illetve más méréseket is végeznek, hazánkban először Szegeden végezték. Egyik kollégánk volt az első, aki a koszorúérben történő rögoldást elvégezte Magyarországon annak idején. A mostani időszakban is vannak eredményeink, például mi vezettük be a nagy számban végzett szívultrahang vizsgálatokat a színes dopplerrel” – mondott példákat az igazgató. Forster Tamás fontosnak tartja a Magyar Kultúra Napján nyílt időszaki kiállítást, szerinte ez segít abban is, hogy minél többen komolyan vegyék a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár Szívdobbanás című tárlata március 3-áig látogatható a Móra Ferenc Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.