Közélet

Húsz tonna mulcs és apríték készül a szegedi karácsonyfákból

Húsz tonna mulcs és apríték készül a szegedi karácsonyfákból

2013. január 11., péntek
Húsz tonna mulcs és apríték készül a szegedi karácsonyfákból

Általában két-három hétig tart a karácsonyfák begyűjtése, de a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. munkatársai még február folyamán is találnak egy-egy kósza kidobott fát. A begyűjtött fenyőket a cég újrahasznosítja Sándorfalvi úti telepén.

Igaz, a hagyományok szerint vízkeresztkor kell a karácsonyfákat elbontani, de sokak otthonát jóval tovább ékesítik a tűlevelűk. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. külön fenyőjáratokat közlekedtet, s a begyűjtött fákat újrahasznosítják. A keletkező mulcsot a város zöldterületeire szórják ki.

Makrai László

ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, a szegediek többsége letisztítva helyezi ki a fákat, de minden évben találnak a begyűjtés során néhány teljesen feldíszített tűlevelűt, továbbá egy-két fémtalpat is. Az ügyvezető idén is közel húsz tonna fenyőre számít, ennyit dobnak ki a szegediek az ünnepek után. „Általában minden év január közepétől kezdjük folyamatosan begyűjteni a lakosság által a tároló edény mellé kihelyezett fenyőket. Öt darab kisteherautó gyűjti be a fákat, melyeket az öt városi részlegünknél elhelyezett nagy befogadóképességű, 16-20 köbméter befogadóképességű teherautókkal szállítunk ki a Sándorfalvi úti hulladéklerakó- és feldolgozó üzembe” – közölte. A tapasztalatok szerint a lakótelepi lakosság fegyelmezett és jóakaratú, így többségük régóta azonos helyszínekre gyűjti a fenyőfákat. Akadnak természetesen olyanok is, akik kevésbé figyelmesek, és csak kidobják a társasház elé vagy a kuka mellé. A kertvárosi részeken nincsenek gyűjtőpontok, ott a lakosoknak a kukák mellé kell kihelyezniük a fenyőket. A begyűjtés az előző évek tapasztalatait figyelembe véve két-három hétig tart, de a cég munkatársai még februárban is találnak egy-két kidobott tűlevelűt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.