Közélet

Az Agórában díjazták Szeged kiválóságait + FOTÓK

Az Agórában díjazták Szeged kiválóságait + FOTÓK

2013. január 22., kedd
Az Agórában díjazták Szeged kiválóságait + FOTÓK

Immár hagyományszerűen a Magyar Kultúra Napján osztották ki a Szeged Kultúrájáért díjakat, illetve Kölcsey-érmeket kedd délután. Élete munkásságáért Pál Tamást, a Szegedi Nemzeti Színház karmesterét jutalmazták, Kölcsey-érmet kapott többek között Bátyai Edina is.

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy – éppen 190 évvel ezelőtt – 1823. január 22-én tisztázta le

Kölcsey Ferenc

a Himnusz kéziratát. A magyar kultúra napja alkalmából kedd délután megkoszorúzták Kölcsey Ferenc Nemzeti Pantheonban elhelyezett mellszobrát. Az eseményen fejet hajtottak a költő előtt Szeged Megyei Jogú Város, a Szegedi Tudományegyetem, a művészeti, közművelődési intézmények, civil, kulturális és politikai szervezetek képviselői is. A koszorúzáson közreműködött a MÁV Hazánk Énekkar.

Szeged értéke a fejekben van

A koszorúzás után a magyar kultúra napja alkalmából ünnepséget rendeztek a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol a város kulturális életének meghatározó szereplőit díjazták.

Faludy György

alkalomhoz illő, Óda a magyar nyelvhez című versét szavalta el

Pataki Ferenc

, majd

Szecsődi Ferenc

hegedűművész a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében játszott a nagyelőadó színpadán. Előadásukat követően a Szeged Kultúrájáért Díjakat és a Kölcsey-érmeket

Solymos László

alpolgármester adta át, aki köszöntőjében hangsúlyozta: Szeged mindig is a magyar kultúra egyik legfontosabb központja volt, melynek különlegességét az itt élők sokszínűsége adta: a napsugaras tájházakban élőktől a zsidóságon és a sváb közösségeken át mindenki együtt építette újjá a várost az árvíz idején, együtt alakították ki annak hagyományait, kultúráját. "Szeged városa kiváló példa arra, hogy egy hely kulturális öröksége annál értékesebb, minél színesebb" - emelte ki az alpolgármester. 1921-ben az egyetemmel együtt a tudomány is beköltözött a városba, ahol különböző nézeteket valló jeles személyiségek közösen tettek a város felvirágoztatásáért - emelte ki Solymos László. Hangsúlyozta továbbá, hogy a város legnagyobb értéke a fejekben van, ezeket az értékeke pedig védeni kell. "A Szegedi Tudományegyetem szellemisége azóta is eredményekre sarkall, kultúrára kötelez. Nem hittük volna, hogy 2013-ban arról kell majd beszélnünk, hogy az európai kultúrával ellentétes az, amikor az egyetem kapuit bezárják a szegények előtt, és nem tekintik tárgyalópartnernek őket" - mondta az alpolgármester.

Pál Tamás életműdíjat kapott

Szeged Kultúrájáért díjjal tüntették ki

Szonda Évát

, a Szegedi Nemzeti Színház operaegyüttesét,

Tóbiás Klára

zománcművészt valamint

Lapis András

szobrász- és éremművészt - utóbbit egyben hetvenedik születésnapja alkalmából is felköszöntötték a rendezvényen. A szegedi kultúrát éltető alkotókat, előadókat, a kultúraközvetítést és -szervezést, a mecénási tevékenységet Kölcsey-éremmel jutalmazták, melyet a következő személyeknek adtak át:

Zsadon Flóra

táncművész,

Szabó Éva Andrea

mozivezető,

Takó Edit

könyvtáros,

Plavecz Ildikó

galériavezető,

Bátyai Edina

, a Szegedi Szabadtéri Játékok volt igazgatója (aki betegség miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen),

Popovics Lőrinc

szobrász,

Szelezsán István

harsonaművész és

Hász Róbert

író. A népművészet ápolásáért a Török József Hagyományőrző Együttest is kitüntették, a Factory Creative Studio Kft. pedig a kultúra pártolásáért kapta az elismerést. Legvégül élete munkásságáért

Pál Tamás,

a Szegedi Nemzeti Színház karmestere vehette át az emlékérmet. A díjátadót követően a Szeged Táncegyüttes Ficergő Csoportjának, valamint a Fool Moon vokálegyüttesnek az előadását is megtekinthette a közönség, majd a díjazottak szobraiból, installációiból összeállított tárlatot is megnyitották az Agórában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.