Közélet

A közigazgatási nyilvántartások rendbetétele következik

A közigazgatási nyilvántartások rendbetétele következik

2013. január 13., vasárnap
A közigazgatási nyilvántartások rendbetétele következik

A nyilvántartások rendbetételével, egységesítésével folytatódik a közigazgatás megújulása - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel.

A KIM közleménye szerint a közigazgatásban jelenleg több mint 260 nyilvántartás működik. A különféle állami nyilvántartások viszont "egymástól gyökeresen eltérnek", más a struktúrájuk, így ez a hatóságok közötti kommunikációt lényegesen megnehezíti, extrém esetekben ellehetetleníti, az eljárási határidőket pedig indokolatlanul elnyújtja - hangsúlyozták. A tárca által indított Államreform Operatív Program (ÁROP) projekt keretében ezért feltérképezik a jelenleg működő nyilvántartások használatát, majd egy új - hatásvizsgálatokkal alátámasztott - koncepciót fogalmaznak meg az adatbázisok kezelésére és strukturális felépítésének szabályozásához. A projekt részeként megvizsgálják a nemzeti adatvagyon védelmére vonatkozó koncepciót, majd a törvényi és rendeleti szintű szabályozás mostani felépítését. Ennek nyomán módosításokat fognak kezdeményezni, hogy az állam által nyilvántartott adatok és adatbázisok között megfelelő, s egyben adatvédelmi szempontból biztonságos is legyen az átjárhatóság - írta a tárca. A cél, hogy ne kelljen olyan adatot - például lakcím, aláírási címpéldány - elkérni az ügyféltől, amely már szerepel valamelyik állami nyilvántartásban. Így az ügyfeleknek kevesebb dokumentumot kell majd a hatóságoknak benyújtaniuk és jelentősen rövidül az eljárások ideje - tette hozzá a KIM. A kijelölt célokat a "Közhiteles nyilvántartásokról, valamint a nemzeti adatvagyon kezeléséről szóló jogszabályok felülvizsgálata" című pályázat alapján 300 millió forintos európai uniós forrásból szeptember 30-ig kell megvalósítani - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.