Közélet

LMP: A városi cégvezetők prémiuma valójában béremelés

LMP: A városi cégvezetők prémiuma valójában béremelés

2012. december 12., szerda
LMP: A városi cégvezetők prémiuma valójában béremelés

A városi cégvezetők prémiuma gyakorlatilag visszamenőleges hatályú béremeléssé válik a közgyűlés elé beterjesztett javaslat elfogadása esetén – jelentette ki Szentistványi István. Az LMP-s képviselő szerint a prémiumfeladatok év végi meghatározása azt jelenti, meg kell nevezni bizonyos tevékenységeket azért, hogy ki lehessen fizetni a pénzt.

„Mit jutalmaz(na) Szeged városa az önkormányzati cégvezetői prémiummal?” – ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót

Szentistványi István

, aki szerint eddig sem volt a városi cégek prémiumfeladat-meghatározása ideális, több, egymástól független és nehezen összeegyeztető érdek alapján jelölték ki azokat. Az LMP-s önkormányzati képviselő közölte, gazdasági szempontok alapján is meghatározták ezeket a feladatokat, ám egy adott cég árbevétel-növelése nem feltétlenül a lakosság érdekei mentén történik. Szentistványi szerint a városvezetés úgy viselkedett, mint egy tőkés társaság tulajdonosa, megfeledkezve arról, hogy a városi cégek épp a lakosság rovására tudják javítani gazdasági mutatóikat. Úgy véli, év végén már nem lehet tényleges prémiumcélokat meghatározni, hiszen már zajló vagy befejezett dolgokért ítélhető meg bizonyos összeg.

Szabó Dániel

, az LMP Csongrád megyei szervezetének társadalompolitikai szakszóvivője példaként az IKV Zrt.-t hozta fel. Idei prémiumfeladatuk két épület energetikai korszerűsítésének megtervezése. Az Olajbányász tér 1. szám alatti tömb lakói lakossági fórumon arról számoltak be az LMP-seknek, értesítést kaptak októberben, hogy az eddigi hőfogyasztásmérő rendszert költségmegosztókra cserélik az épületben. Szabó Dániel elmondta, az IKV nem kérte ki a lakosok véleményét, ezért nem értik, miért lett sürgős ez a projekt, s hogy ez összefüggésben van-e a cég prémiumfeladatával. Szentistványi egy másik céget, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-t említette. Egyik tavalyi prémiumcéljuk volt, hogy az Anna fürdő piaci pozíciójának megtartása érdekében kedvezményes gyógyászati csomagot vezessenek be. Ezt pozitívnak nevezte az önkormányzati képviselő, hiszen így többen tudták igénybe venni a gyógyászati szolgáltatásokat. 2011-ben a megnövekedett kezelésszám hatására nőtt az OEP-támogatás is, ám idén nyáron eltörölték a kedvezményt. Szentistványi szerint azért dönthetett így a cég, mert idei üzleti tervükben nettó árbevételük 2%-os növelése szerepelt, viszont az féléves mutatók ettől jelentősen elmaradtak. Ez esetben a cég érdekeit és nem a lakosságét szolgálta a kedvezmény eltörlése. Az LMP képviselő sajtótájékoztatóján közölte, szereptévesztésben vannak egyes képviselőtársai, akik az önkormányzati tulajdonú cégekről olykor úgy beszélnek, mintha saját tulajdonuk lenne, míg a képviselő-testületről úgy, mintha tulajdonos kör lenne. Szentistványi István emlékeztetett, a lakosok által megválasztott képviselő-testület a városlakók érdekeit kell hogy képviselje a cégek vonatkozásában is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.