Közélet

Fenyőkörkép: idén drágább a fa és kisebb a kínálat is + FOTÓK

Fenyőkörkép: idén drágább a fa és kisebb a kínálat is + FOTÓK

2012. december 18., kedd
Fenyőkörkép: idén drágább a fa és kisebb a kínálat is + FOTÓK

„Aki az utolsó pillanatra hagyja a fenyővásárlást, csalódni fog, idén kevesebb a fa” – figyelmeztet a Mars téri piacon harmincöt éve fenyőt áruló Szalai Tamás. Hagyományosan a bevásárlóközpontok parkolóiban, házaknál, és még zöldségesnél is válogathatunk a fenyők közül, a tavalyinál valamivel drágábban.

Nordmann, ezüst és luc – ez nemcsak fajtafelsorolás, hanem fenyőnépszerűségi sorrend is egyben. Az általunk megkérdezett árusok azt tapasztalják, hogy hiába a legdrágább, a legtartósabbat, vagyis a nordmanndot is szépen viszik. A fenyők egyedileg vannak beárazva, már rég nem divat, hogy centire árulják a fákat. A tavaszi fagyokat épp a nordmannok sínylették meg leginkább, s a száraz nyár sem tett jót a fenyőknek, ezért az elmúlt évekhez képest kisebb a választék, és az árak is emelkedtek. Tavaly óta a Szent Ferenc utcában is vásárolhatunk fenyőfákat, ott kizárólag ezüstfenyőt kínálnak. A kis takaros fenyők mérettől függően 4500-5000 forint körül vannak, a nagyobbak, tömöttebbek valamivel drágábbak, de választhatunk földlabdával ellátott fácskát is. A korábbi Centrum áruház oldalában lévő zöldségesnél is láttunk fenyőket, a körülbelül egy méteres fácskákért 4500-at kértek. Városszerte több zöldségesnél árulnák fákat, van, ahol előre le is lehetett foglalni, s akkor olcsóbb. Az egyik legnagyobb kínálat a Mars téri piacon van, ott körülbelül hatvanan foglaltak helyet, sok a visszatérő árus és vásárló egyaránt. A lakossági parkolóban kialakított ideiglenes vásárterület a mögöttünk álló hétvégén már megtelt élettel.

Erdei Péter

, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, az árusok egy része arra számít, hogy az utolsó héten jön a vásárlói roham, így múlt hét közepén még csak négy-öt helyen válogathattak a lakosok. Megjegyezte, vasárnap hivatalosan délután egykor zár a piac, de a lakossági parkoló este nyolcig nyitva van, így egészen addig lehet válogatni a fák közül. A kínálat és az árak egyaránt változatosak, van háromezerért forintért luc, míg egy szép, igazán méretes nordmann akár húszezer forintba is kerül.

A nordmann a legkeresettebb, napokon belül elkapkodják

Nagyon szereti Szegedet Szalai Tamás, aki már harmincöt éve árul karácsonyfát a Mars téri piacon. „Folyamatosan erősödik a forgalom, sokan laknak panelben, ők nem tudják hol tárolni, így csak az utolsó napokban jönnek” – számolt be tapasztalatairól a nagykanizsai férfi. Hangsúlyozta, akik sokáig halogatják a fa kiválasztását, csalódni fognak, mert idén kevesebb mennyiség van szinte mindenkinél. A tavaszi fagy majd a nyári nagy meleg is meggyötörte a fenyőket, némelyiken látszik egy kis sárgulás is az ágvégeken. Aki kimondottan nordmanndot szeretne, annak érdemes egy-két napon belül vásárolnia, mert el fognak fogyni a fák. Somogyból és Zalából az egész országba szállítanak fenyőket, de nordmannból nincs megfelelő mennyiség sehol. Az előző három-négy évben stagnáltak az árak, idén azonban – részben a hiány miatt – drágábban vásárolhatunk, ennek ellenére keresik az igazán nagy fákat is a szegediek. A rókusi Tesco parkolójában is a nordmann a sláger, tartóssága miatt azt keresik az emberek – tájékoztatott Panker Csaba, aki a Napfény Parkban is árul, illetve Makón is két helyen. Hozzátette, először a kisebb fákat viszik el, de aztán gazdára lelnek a tizenötezresek is. „Nálunk kategóriánként vannak beárazva a fenyők, plusz-mínusz tíz centiméteres eltérésekkel. A nordmann 160-tól 190 centiméterig körülbelül 6500 forintba kerül, a luc 3000-től 6000-ig van beárazva. Ennyiért azonban már két és fél méteres fát kaphat a vevő. Az ezüstfenyő ára pedig 4000 és 6000 forint között változik” – részletezte. A földlabdás fák 4-6000 forintért várják, hogy az ünnep díszei lehessenek, áruk részben a fajtától függ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.