Közélet

Csökkenthető a téli autós balesetek száma

Csökkenthető a téli autós balesetek száma

2012. december 2., vasárnap
Csökkenthető a téli autós balesetek száma

Idén februárban, a havas-jegyes utakon 18 százalékkal több volt az autós balesetek száma, mint az első féléves havi átlag, de megfelelő gumiabroncsokkal a téli kockázat csökkenthető - közölte a Groupama-Garancia Biztosító az MTI-vel.

A téli gumiabroncsok 7 fok alatt jobban tapadnak az úthoz, mint a nyári gumik. Az új téli gumi profilmélysége 8-10 milliméter, de 4 milliméter alatt már jelentősen csökken a tapadás. Ezért nem szabad megvárni a jogszabályban meghatározott, minimális 1,6 milliméteres profilmélységet, mivel az már messze nem biztonságos. Ha a téli gumik idősebbek 5 évesnél, hiába megfelelő a profilmélység, mégis csökken a tapadás. A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum tapasztalatait összegző elemzés szerint az őszi gumicserénél hiába teszi a szerelő a hajtott első kerekekre a kevésbé kopott abroncsokat, mert az eltérő kopás miatt a hátsó kerekek farolásra hajlamossá válnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.