Közélet

Célegyenesbe érhet a szegedi stadionépítés

Célegyenesbe érhet a szegedi stadionépítés

2012. december 21., péntek
Célegyenesbe érhet a szegedi stadionépítés

A pénteki közgyűlés két napirendi pontja is „foglalkozik” a szegedi labdarúgóstadion-építéssel. Az egyikben arról kell dönteniük a képviselőknek, hogy az elkészült építményre az állam 15 évig jelzálogot jegyezhessen be, a másikban pedig a területrendezési terv módosításáról kell határozni, mert a jelenlegibe „nem férne bele” az új aréna.

A társaságiadó-kedvezmény rendszerének (TAO) köszönhetően a szegedi önkormányzat új futballstadion építésére pályázott az NB II-ben szereplő Szeged 2011 csapatát működtető céggel közösen. A létesítményt az Etelka sorra építenék, a jelenlegi lebontása után mintegy 2,3 milliárd forintból. Első körben egy 6000 férőhelyes stadion épülne fel a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel, parkolókkal, ez később 10 000 néző befogadására alkalmas lelátóval bővíthető majd. A társaságiadó-pályázat 70 százalékos támogatottságot adna, így az önkormányzatnak 30 százalékos önrészt kell előteremtenie. A szegedi pályázat elbírását júniusban függesztették fel, mert nem volt még a pályázó birtokában engedélyes építési terv. Ehhez a tervhez azonban két közgyűlési döntés is szükséges, ez kerül pénteken a testület elé. Az egyikben arról kell határozniuk a képviselőknek, hogy a város a TAO-hoz kapcsolódó 2011-ben módosított sportörvény értelmében a támogatás mértékéig 15 évre jelzálogot jegyeztet be az új ingatlanra az állam javára. A másik pontban pedig a terület rendezési tervét kell megváltoztatni döntésükkel a városatyáknak, mert a jelenlegi szerint az Etelka sori stadion különleges beépítésre szánt terült. Ebben a kategóriában viszont az építhetőségi korlátok közé nem „férne be” az új stadion. Az előírás ugyanis 40 százalékos beépítettséget, ugyanilyen arányú zöld területi fedettséget engedélyez, és mindössze 6 méter magasságot. A stadionnak pedig a tervek alapján 50 százalékos beépítettségre, 25 százalékos zöld területi fedettségre és 15 méter magasságra „van szüksége”. „Ha az előterjesztéseket támogatja a közgyűlés, akkor a jövő héten az engedélyes építési tervet benyújtjuk a helyi építési hatósághoz, és amint pecsét kerül a tervekre, a pályázati elbírálás folytatódni fog, így lényegében minden akadály elhárul, hogy ne csak szóban, hanem végelegesen, papíron is támogassa az állam a stadionépítésünket” – nyilatkozta portálunknak

Emődi Sándor

. A Szeged 2011 csapatát működtető kft. ügyvezető igazgatója szerint 2013. március, április környékére kaphatják meg az érvényes építési engedélyt, ekkor írhatják ki a közbeszerzést a kivitelezésre, s az első kapavágást jövő év második felében, ősz környékén ejthetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.