Közélet

Szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek a tüntetők (FRISSÍTVE)

Szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek a tüntetők (FRISSÍTVE)

2012. december 18., kedd
Szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek a tüntetők (FRISSÍTVE)

Középiskolások és egyetemisták demonstráltak a Humán Platform szervezésében hétfőn Budapesten. Este a demonstrálók beolvashatták követeléseiket a Kossuth Rádió híradásában, majd megalakították az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumot is, és szerdára általános diáksztrájkot hirdettek. A parlament időközben döntött a keretszámok eltörléséről.

0.45: Általános diáksztrájk mellett döntöttek a tüntetők

Szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek hétfőn éjjel Budapesten azok a tüntetők, akik hétfőn délután az oktatási államtitkárság épülete előtt a köz- és felsőoktatás átfogó reformjáért demonstráltak, majd a Kossuth térre vonultak, a Magyar Rádióban beolvastatták a Hallgatói Hálózat hatpontos petícióját, végül hallgatói fórumot tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A néhány száz főiskolai, egyetemi hallgató arról is döntött, csatlakoznak a szerdára tervezett budapesti "télirózsás forradalomhoz", valamint arról, hogy hallgatói fórumot szerveznek szerdán délután a sztrájkhoz kapcsolódóan, illetve kedden megkeresik sztrájkjuk szándékával a középiskolák igazgatóit. A fórum résztvevői Orbán Viktor miniszterelnöknek nyílt levelet írtak, melyben azt kérték: a felsőoktatási törvény módosítása előtt menjen el a hallgatói fórumukra, hogy tárgyaljanak a felsőoktatást érintő kérdésekről. A hallgatók kidolgozták annak a videoüzenetnek a szövegét is, amelyet közzétesznek a médiumokban a sztrájkról. Ebben többek között az szerepel, hogy "változást követelünk, a kormány új oktatási tervezetét nem fogadjuk el, követeljük a törvénymódosítás elnapolását", illetve "megalapozott, szakmai döntést, nem egy egy-két-nap alatt összefércelt törvényvázlatot". A kommüniké hozzáteszi: "ha követeléseink nem teljesülnek, szerdán békés, általános sztrájkba kezdünk, és csatlakozásra hívunk minden szimpatizánst és érintettet". Az eseményen felolvasták a hétfőn késő este megalakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum MTI-nek küldött közleményét is, amely szerint a Magyar Rektori Konferencia elnöksége, a Hallgatói Hálózat (HaHa), az Oktatói Hálózat, a pedagógus szakszervezetek, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) támogatják a hallgatók által megfogalmazott hat pontot. Ebben a hat pontban követelik a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok visszaállítását legalább a 2011-es szintre (ez 44 ezer államilag finanszírozott felsőoktatási helyet jelent), a forráskivonás levonását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, illetve azt, hogy az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a szegényebbeknek is legyen esélye bejutni a felsőoktatásba.

23.20: Döntött a parlament a keretszámok eltörléséről

A felsőoktatási alapképzésben eltörlik a keretszámokat, a mesterképzésben viszont részben megmarad a létszámszabályozás az Országgyűlés hétfő késő esti döntésével. A szakminiszter évente szakonként határozza meg, hogy mely képzéseken vehető igénybe ösztöndíj vagy részösztöndíj. A felvételhez szükséges minimális pontszámot kormányrendelet, illetve miniszteri határozat állapíthatja meg. A parlament előbb a költségvetési bizottság erről szóló javaslatát, majd a jövő évi büdzsét megalapozó törvénymódosításokat is elfogadta. Az Országgyűlés 260 kormánypárti szavazattal, 60 ellenzéki nem ellenében fogadta el a költségvetést megalapozó törvénymódosításokat. Megszűnik a kormány hatásköre az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatói létszám - vagyis a keretszámok - meghatározására. A felsőoktatás kormányszintű szabályozásának feladata továbbra is a szakminiszter felelőssége marad, ugyanakkor ez nem a hallgatói létszámok elosztásában nyilvánul meg, hanem a rendelkezésre álló támogatási formák, illetve az előírt minimális felvételi követelmények meghatározására vonatkozik. A miniszter évente határozattal állapítja meg azt, hogy mely szakokon vehető igénybe állami ösztöndíj, illetve részösztöndíj. A felvételhez szükséges minimális pontszámot kormányrendelet szabályozza majd, azt pedig miniszteri határozat, hogy az egyes szakok állami ösztöndíjjal, illetve részösztöndíjjal támogatott képzésére milyen pontszámmal lehet bekerülni. A szabályozás megteremti annak a lehetőségét, hogy a miniszter évente és szakonként is egyensúlyt teremtsen a jelentkezői igények, az állam és a piac elvárásai és a költségvetés lehetőségei, valamint a felsőoktatástól elvárt minőségi feltételek teljesítése között - áll a javaslat indoklásában. Ugyanakkor a mesterképzésben részben megmarad a létszámszabályozás.

22.50: Megalakult az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum

Megtartotta alakuló ülését hétfőn az ELTE-n az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum, amelynek résztvevői elfogadták és támogatásukról biztosították a hallgatók hat pontját. A résztvevők legalább 44 ezer állami ösztöndíjas hallgatót szorgalmaztak. A felek - a Magyar Rektori Konferencia Elnöksége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Hallgatói Hálózat tagjai, az Oktatói Hálózat tagjai, a Pedagógusok Szakszervezete és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - az MTI-hez hétfőn késő este eljuttatott nyilatkozatukban azt írták: a magyar köz- és felsőoktatás képviselőiként, érzékelve az oktatáspolitika súlyos válságát és felismerve az összefogás szükségességét, kölcsönösen kinyilvánították együttműködési szándékukat. "Hisszük, hogy a magyar köz- és felsőoktatás érték, amelyért mindannyian felelősséggel tartozunk" - fogalmaztak, és rögzítették: az universitas több évszázados szellemiségét követve elfogadják és támogatják a hallgatók által megfogalmazott pontokat: azaz a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, hogy legalább 44 ezren kezdhessék meg állami ösztöndíjas formában felsőfokú tanulmányaikat, hogy állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat, hogy töröljék el a hallgatói szerződést, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, és hogy az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba. Mint írták, tudatában vannak annak, hogy a magyar felsőoktatás több területen átalakításra szorul. Ragaszkodnak ahhoz, hogy az érintettek teljes bevonásával, világos és egyértelmű célok érdekében, hosszú távú, kiszámítható stratégia és oktatási koncepció készüljön - zárul az állásfoglalás.

21.20: Beolvasták a tüntető diákok követeléseit a Kossuth Rádióban

Beolvasták a felsőoktatási keretszámok ellen tüntető diákok követeléseit a Kossuth Rádió híradásában hétfőn este. A Magyar Rádió épülete előtt demonstráló diákok kifogásolták, hogy nem szó szerint hangzottak el követeléseik - jelentették az MTI tudósítói. A tüntetők a Rádió elől a Színművészeti Egyetemre vonultak. Egyetemisták és középiskolások az oktatási államtitkárság budapesti épülete előtt demonstráltak délután a Humán Platform szervezésében, onnan vonultak a Parlament érintésével a Magyar Rádió elé. A petíciót, amelyben az oktatás átfogó reformját, a keretszámok 2011-es szintre történő visszaállítását, a forráskivonás leállítását és az elvont források visszaadását, a hallgatói szerződések eltörlését, az egyetemi autonómia helyreállítását, valamint azt követelik, hogy a hátrányos helyzetű diákok is esélyt kapjanak bejutni a felsőoktatásba, fel is olvasták a Pollack Mihály téren várakozó tömegnek. A tüntetők - néhány százan - ezután a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez indultak, ahol a rektor kinyittatott egy előadótermet a diákoknak, akik hallgatói fórumot tartanak. A fórum hangosításáról is az egyetem gondoskodott - jelentették az MTI tudósítói, akik úgy értesültek, hogy a hallgatók arra is lehetőséget kaptak, hogy a teremben aludjanak. A fórumon a tüntető diákok szószólói kétperces felszólalásokra kaptak szót.

20.35: A Magyar Rádióhoz vitték követeléseiket a tüntető diákok

A Magyar Rádió épületéhez vonultak hétfő este Budapesten a diáktüntetés résztvevői, akik délután a Humán Platform szervezésében az oktatási államtitkárság épülete előtt demonstráltak. A középiskolás és egyetemista tiltakozók hatpontos petíciójukat akarják átadni egy szerkesztőnek. A petíciót, amelyben új felsőoktatási törvényt, a keretszámok 2011-es szintre történő visszaállítását, minden tudományterületen a teljes állami finanszírozást, az elvont források visszaadását, a hallgatói szerződések eltörlését és az egyetemi autonómia helyreállítását követelik, fel is olvasták a Pollack teret megtöltő tömeg előtt.

19.45: Középiskolások és egyetemisták demonstráltak az oktatási államtitkárság előtt

Mendrey László

, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt megjelent sok száz demonstráló előtt kijelentette: a hatalom totális támadást indított a tudás ellen, a közoktatásból és a felsőoktatásból "hihetetlen összegeket von ki". A rendezvényt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) biztosította, rendőri intézkedés nem történt - tudatta a police.hu. A demonstráció után a tömeg a Parlament épülete elé vonult, azt skandálva, hogy "nem hagyjuk!", a parlamenti képviselőknek pedig bekiabáltak, hogy "gyertek ki!", majd a tömeg megindult a Szent István körúton a Nyugati tér irányába. A Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere az MTI-vel azt közölte: a 4-6-os villamos közlekedését csak szakaszosan tudják biztosítani.

19.55: Az oktatási államtitkárság elé vonultak a diákok

Középiskolások és egyetemisták demonstráltak a Humán Platform szervezésében hétfőn Budapesten az oktatási államtitkárság épülete előtt, ahonnan a Parlamenthez vonultak, majd a Nagykörúton át a Magyar Rádió épületéhez vonultak. A több mint ezer demonstráló egyebek mellett azt skandálta, hogy "Nem hagyjuk!", "Volt egy álmom: diploma", a transzparenseken többek között az állt, hogy "Mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok", a művészeti hallgatók pedig azt írták tábláikra: "Ne akarjátok, hogy orvosok legyünk". Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a tüntetésen kijelentette: a hatalom totális támadást indított a tudás ellen, a közoktatásból és a felsőoktatásból "hihetetlen összegeket von ki". Annak a véleményének adott hangot, hogy a jövőben a keretszámokat az intézmények határozzák meg, így hajthatják végre a hallgatói létszámcsökkentést. Mint mondta, a kormányzat a gimnáziumba járók számát is csökkenteni akarja, a nemzeti alaptanterv lexikális tudáskövetelménye pedig "indokolatlan, teljesíthetetlen". Ábrahám Máté, a Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalom képviselője azt mondta: szerdán délután "néma csendben" várják majd a diákok országszerte a középiskolákban "a változást", a "kiszámítható, igazságos felsőoktatás" bevezetését. Turai Eszter, a Hallgatói Hálózat képviseletében arról beszélt, hogy Magyarországon kívül csak Fehéroroszországban létezik hallgatói szerződés. Hangsúlyozta: "homályos ígéretekkel nem foghatják be a szánkat", illetve olyan országban szeretnének élni, "ami mindenkinek jó". Gács Anna, az Oktatói Hálózat emlékeztetett arra, a jelenlegi kormány eddig 66 milliárd forintot vont ki a felsőoktatásból. Hozzátette: racionális felsőoktatás-politikát, illetve az egyetemeknek, főiskoláknak "felelősségteljes szakmai autonómiát" követelnek. Csohány Ágnes, a Magyar Orvosok Szövetsége képviseletében közölte: Magyarország egészségügyi kiadásai alacsonyabbak a környező országokéinál és alacsonyabbak a 20 évvel ezelőtti Magyarországénál is, miközben egyre nagyobb hiány van orvosokból és egészségügyi szakdolgozókból, továbbá 260 védőnői állás is betöltetlen. Misetics Bálint szociálpolitikus annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányban "a szegénység és a társadalmi bajok orvoslása fel sem merül", holott a jóléti állam a demokrácia alapja. Gulyás Márton, a Független Előadóművészeti Szövetség részéről azt mondta: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének "gondolatvilága Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő gondolatainak édestestvére". A Szalay utcai demonstráción megjelent mások mellett Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes az MSZP, illetve Jávor Benedek és Karácsony Gergely, az LMP politikusa.

18.50: Ismét a Parlament elé vonultak a diákok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt megtartott hallgatói békés demonstráció után, amelyet a Humán Platform szervezett, több mint ezren a Parlament épülete elé vonultak. A tiltakozók azt skandálják, hogy "nem hagyjuk", illetve a parlamenti képviselőknek, hogy "gyertek ki". A rendőrség lezárta a Kossuth tér környékét így sem a 2-es villamos sem az autók nem tudnak közlekedni ezen a szakaszon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.