Írjon nekünk

Bulvár

9600 fa életét mentette meg a megyei papírgyűjtő akció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

800 tonna papír hulladékot és 16,5 tonna PET-palackot gyűjtöttek össze a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. közös akcióján.

Mi látható a képen? A felületes szemlélők és a környezetvédelemben nem járatosak talán rávágják: Szeméthegy! De nézzük meg csak jól! Ez bizony papírból van, méghozzá a javából!

Mi az, hogy a javából?

Talán ha mesélni is tudnának, hogy a világ mely részének erdeiből származnak, hogyan képződött belőlük növényi rost, cellulóz, az összekuszált rostokból szitaszalagon hogy hogyan préselték és szárították és simították papírlappá, hogyan készült belőlük csomagolóanyag, könyv, újság…és hogyan váltak hulladékká. A gyártási folyamathoz az alapanyagokon kívül rengeteg vízre és energiára van szükség. Szelektív összegyűjtésükre pedig egy kis figyelemre, környezettudatosságra, szervezésre és egy kis erőfeszítésre. Mert összegyűjtésük klasszikus kézi erővel történt!

És mi fog történni ezzel a papírheggyel?

A hulladékválogatóban először szétválogatják, majd bálázzák a különböző fajtájú (pl. kartonpapír, újságpapír, papírcsomagolások) papírokat. Elszállítják a papírfeldolgozókba, ahol a papírgyártás hagyományos folyamatain keresztül félkész óriási papírtekercseket állítanak elő belőlük. Ebből különböző termékek készülhetnek, mint csomagolópapír, vécépapír, füzet, papírtáska.

A hulladékpapírból előállított papír gyártásához tehát sokkal kevesebb energiára van szükség, mint a fából vagy rongyból készülőhöz. Az újrapapír minden tonnája kb. 12 fát kímél meg a kivágástól, előállítása annyi elektromos energiát takarít meg, ami egy 4 fős család házának egyéves átlagos fogyasztásának felel meg, továbbá 31,8 m³ vizet, 3 m³ lerakóhelyet, és 280 l kőolajat takarít meg! Az újrahasznosítás alapfeltétele, hogy a hulladékpapír ne legyen zsíros, ételmaradékkal szennyezett és a fóliázott, esetleg kevert anyagú, laminált vagy felületkezelt papírok ne kerüljenek a papírhulladékok közé. A begyűjtött papírhulladékot elsősorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír) válogatják szét. Mindezekért nagyon fontos, hogy figyeljünk saját környezetünkben, háztartásunkban a papírhulladékok szelektív gyűjtésére.

Az EU-ban fejenként évente 170 kg papírt fogyasztunk el! Fontos lenne, hogy ennek mennyiségét csökkentsük, de legalább próbáljuk nagy részét úgy összegyűjteni, hogy újrahasznosítható legyen.
A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. az oktatási intézményekben minden tanévben tavasszal és ősszel akciót indít.

Idén ősszel a legtöbb mennyiséget gyűjtő óvodák alapítványai között 95 ezer Forintot, míg az általános iskolák alapítványai között közel 190 ezer Forintot osztott ki támogatásul.

A műanyagok kőolajból, széntartalmú vegyületekből kémiai reakciók által létrehozott anyagok. Földünk kőolaj készlete véges, és ez az ásványkincs nagyon hosszú idő alatt újul meg. A műanyagok a környezetben nem, vagy csak igen lassan bomlanak le, egyes fajtájuk égetése során veszélyes, egészségre káros anyagok keletkeznek. A műanyag, a csomagolások közül a legváltozatosabb kémiai szerkezetben rendelkezésünkre álló anyagtípus. A begyűjtött műanyag csomagolóanyagokat a válogatóban fajtánként válogatjuk szét, majd tömörítéssel bálázzuk. A bálákat az újrahasznosítás helyére történő szállítás után aprítják, majd a műanyag darabkákat vegyszerek felhasználásával megtisztítják a szennyeződésektől. A megtisztított műanyagdarabkákat ezután felolvasztják, és regranulálják. Az így nyert félkész terméket többek között palackok, műanyag kerti székek, virágládák és csövek előállításához használják fel, de jelentős a textiliparban történő felhasználása is.

A képeken tehát bizony nem szeméthegy látható, hanem a szegedi és szeged környéki szorgos óvodás és iskolás gyerekek – na meg persze szüleik és tanáraik – által összegyűjtött újrahasznosítható papír, PET műanyag palack alapanyag, amely a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., és a Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. által meghirdetett akció keretében került a Sándorfalvi úti hulladékválogatóba.

A gyűjtésben résztvevő több, mint 100 intézmény által összegyűjtött 800 tonna papír hulladékon felül, (ami közel 9.600 fa életét mentette meg), megközelítőleg további 16,5 tonna PET műanyag palack is begyűjtésre került.

A begyűjtött mennyiség szerint (kg/Ft) minden résztvevő intézmény megkapta a jól megérdemelt jutalmát forintban, ezen felül pedig az első három helyezett intézmény értékes nyereménnyel gazdagodott. A papírgyűjtési verseny végeredménye az intézmény tanulói által összegyűjtött papír egy főre jutó mennyisége (kg/fő) alapján került meghatározásra. A verseny díjazása a következők szerint történt:

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szervezésében:

Iskolák
I. helyezett: Csengele Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda, 6765 Csengele, Felszabadulás u. 24.
II. helyezett: Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskola,6753 Szeged, Majakovszkij tér 16.
III. helyezett: Jerney János Általános Iskola, 6791 Szeged – Kiskundorozsma, Jerney u. 21.

Óvodák
I. helyezett: Kipp – Kopp Óvoda, 6753 Szeged, Dorogi u. 9.
II. helyezett: Negyvennyolcas Utcai Óvoda, 6791 Szeged – Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u.
III. helyezett: SZKKT Közoktatási Intézménye Pipacs Óvoda, 6762 Sándorfalva, Kölcsey u. 45.

A Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. szervezésében:

Iskolák
I. helyezett: Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, 6800 Hódmezővásárhely, Hóvirág u. 3.
II. helyezett: Gregor József Általános Iskola, 6726 Szeged, Fő fasor u. 61.
III. helyezett: Fehér Ignác Általános Iskola, 6750 Algyő, Sport u. 5.

Óvodák
I. helyezett: Karátson Emília Óvodai Társulás Ferencszállási Tagintézménye,
6774 Ferencszállás, Iskola u. 6.
II. helyezett: Béke Telepi Óvoda, 6728 Szeged, Napos út 1.
III. helyezett: Mórahalmi Napköziotthonos Óvoda, 6782 Mórahalom, Egyenlőség u. 19.

Kommentek

Bulvár

Hatalmas bulit csaptak Balázsék a Dóm téren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Csípős beszólásokkal tarkított, hanghibában és játékokban gazdag volt a Rádió1 szegedi kitelepülése.

Tovább olvasom

Bulvár

A szegedi Nagy Péter tizenharmadszor is bajnok lehet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szegedi ólomsúlyú biztos esélyese kategóriájának. Hajrá!

Tovább olvasom

Bulvár

Szegedi marketing ügynökség az ország legjobbjai között

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szegedi Marketing Store Kft. beadott munkái alapján 4 kategóriában, összesen 5 Marketing Gyémánt díjat kapott.

Tovább olvasom

Aktuál