Közélet

Hoffmann: nem teljesíthető a szakszervezetek béremelési követelése

Hoffmann: nem teljesíthető a szakszervezetek béremelési követelése

2012. november 30., péntek
Hoffmann: nem teljesíthető a szakszervezetek béremelési követelése

Nem teljesíthető a pedagógus-szakszervezetek húszszázalékos béremelési követelése - ismételte meg oktatási államtitkár a kormány álláspontját a pedagógusok sztrájkbizottságának délelőtti bejelentésére reagálva péntek este Móron.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szaktárca és a sztrájkbizottság között eddig lezajlott négy tárgyalás eredményét összegző pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: a pedagógusok sztrájkbizottsága nem mondott le a közalkalmazotti bértábla húszszázalékos növelésének igényéről, bár a kormány a kérést a héten vállalhatatlannak nevezte.

Galló Istvánné

közlése szerint a szakszervezeti vezetők a következő, december 11-ei tárgyaláson új javaslatot tesznek a béremelés forrására.

Hoffmann Rózsa

péntek este a kormánypárti politikusok országjárásának móri állomásán közölte: az azonnali és a nem pedagógus közalkalmazottakra is vonatkozó általános, húszszázalékos béremelés csaknem 300 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek éves szinten. Egy költségvetési hiánnyal küzdő államnak emiatt ez nem is lehet tárgyalási alap - tette hozzá. Megjegyezte: kíváncsi arra, hogy a szakszervezetek honnan teremtenék elő a húszszázalékos béremeléshez a forrásokat. Hangsúlyozta: a jövő évi költségvetésben szerepel a pedagógusok béremeléséhez szükséges 50-70 milliárd forint. Közölte, hogy januártól semmiképpen nem lesz béremelés a pedagógusoknál, de 50 százaléknál nagyobb esélyt lát arra, hogy "a pedagógus-életpályamodell szeptember elsejei bevezetésével lesz bérrendezés”. Hoffmann Rózsa kitért arra, hogy tömeges pedagóguselbocsátást nem terveznek, mert a nyugdíjazások száma "bőven kompenzálja" azt a létszámcsökkenést, amelyet a csökkenő gyereklétszám megkövetelhet. Hozzátette, iskolabezárást sem terveznek, de elképzelhető, hogy a felső tagozatok esetében összevonások lesznek, ott, "ahol az állami átvétel után irracionális létszámmal és gazdálkodással működő intézményt találnak". Az államtitkár az esetleges sztrájkkal kapcsolatban azt mondta: nem lesz sztrájk, ha mégis bekövetkezik, akkor is csak csekély mértékű lesz. Közlése szerint a sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek kérései közül többet is befogadtak, "a kormány bizonyította tárgyalási készségét". Hoffmann Rózsa hozzátette: a sztrájkolók sztrájkhoz való jogát nem vitatják, de "azok jogát is biztosítani kell, akik dolgozni akarnak, nem beszélve a szülők és a gyerekek érdekeiről".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.