Közélet

Egyedülálló technikával vizsgálják a szegedi bőrklinika betegeit + FOTÓK

Egyedülálló technikával vizsgálják a szegedi bőrklinika betegeit + FOTÓK

2012. november 19., hétfő
Egyedülálló technikával vizsgálják a szegedi bőrklinika betegeit + FOTÓK

Magyarországon egyedülálló módon vizsgálhatják betegeiket az SZTE Bőrgyógyászati Klinika orvosai egy speciális mikroszkóp segítségével. Az anyajegyeket és a bőr elváltozásait, valamint gyulladásos betegségeket is diagnosztizáló eszközt egy éve állították hadrendbe Szegeden.

A betegeken lévő bőrelváltozások sejtes struktúráját térképezi fel a szegedi Bőrgyógyászati Klinika konfokális mikroszkópja. Ennek a közel ötvenmilliós, Reg_DA_INFRA_09 pályázattal a klinika tulajdonába került szerkezetnek a segítségével a hám és a kötőszövet felső rétegeit vizsgálhatják a szakemberek, melyek a megelőzésben és a kezelésben is nagy segítséget jelenthetnek. "Elsősorban jó és rosszindulatú, körülírt bőrelváltozásokat, anyajegyeket, hám eredetű tumorokat, de gyulladásos bőrbetegségeket is vizsgálhatunk a szerkezet segítségével" - árulta el portálunknak

Varga Erika

egyetemi adjunktus. A gép horizontális képeket készít, majd különböző szintekre lebontva elemezik ki a látottakat. Mivel ezek az adatok digitalizáltak, lehetőség van más ország szakembereivel is egyeztetni a látottakról, akár nemzetközi konzultációban megtárgyalni a leleten látottakat.

Magyarországon egyedül a szegedi klinika rendelkezik ezzel a géppel, bár világszerte már elég sok országban alkalmazzák, hisz jóval pontosabb eredményt biztosít az általánosan alkalmazott dermatoszkópos diagnosztikánál. Ha teljesen egyértelmű a kép, bizonyos esetekben ki is válthatja a műtétet, hiszen a beteget vizsgáló orvosok inkább csak kontrollvizsgálatokon követik egy anyajegy változásait. Sajnos nagy tömegű elváltozások vizsgálatára nem alkalmas, elsősorban kisebb, szelektált régiókra alkalmazzák. A Hetente négy-öt beteget vizsgálnak meg vele itt Szegeden, tavaly május óta körülbelül kétszázan feküdtek a mikroszkóp alá. Orvoshoz fordulni az anyajegyek elváltozása esetén tanácsos, vagy ha olyan új jelenik meg, ami más mint a többi. Ez nem jelent feltétlenül bajt, de érdemes megmutatni egy bőrgyógyásznak - tudtuk meg az adjunktustól. Sok anyajeggyel rendelkezők számára is ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.