Közélet

Pályaválasztási Vásár: „Tűzoltó leszel, s katona…” + FOTÓK

Pályaválasztási Vásár: „Tűzoltó leszel, s katona…” + FOTÓK

2012. október 4., csütörtök
Pályaválasztási Vásár: „Tűzoltó leszel, s katona…” + FOTÓK

Az idei Pályaválasztási Vásárnak, amely október 4-én nyitotta meg kapuit az IH Rendezvényközpontban is a hiányszakmák bemutatása az elsődleges célja. A kétnapos kiállítás és vásár 55 kiállítója a megye valamennyi településéről várta a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosokat. A szervezők az idén is legalább 5-6 ezer látogatót várnak.

Nem csak a végzősök, de a szakképzetlen vagy szakmájukban elhelyezkedni nem tudó álláskereső fiatalok, vagy a pályakorrekció előtt álló felnőttek is átfogó képet kaphatnak az elsajátítható, keresett szakmákról. A mindig nagy érdeklődés mellett zajló kétnapos rendezvényre idén is közel ötezer látogatót várnak. A megnyitó után

B. Nagy László

kormánymegbízott,

Zámbó Anita

, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ vezetője,

Bálint István

, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgató-helyettese és

Szebenyiné Csóka Beáta

, az 1000 Mester Szakképzés-szervezési Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. szakmai vezetője sajtótájékoztatón ismertette a jövő év elején életbe lépő változásokat az oktatás területén, valamint a pályakezdőkre váró új kihívásokról is beszélt.

Piacképes szakmák, szakemberek kellenek

Jövőre a költségvetési kiadás 10,6% százalékát szánja oktatásra az állam, ami nemzetközi összehasonlításban is kimagasló arány. A kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy a társadalmi szolidaritás és méltányosság elve alapján minden gyermek egyformán magas színvonalú nevelésben-oktatásban részesüljön, és hogy a megújult iskolarendszer minden eleme segítse elő a gazdaság fejlődését, az életminőség javulását, hangsúlyozta B. Nagy László.

Az iskolában kapott képesítés, végzettség, felkészítés annyit ér, amennyit a saját pályáján, életútján hasznosítani tud a gyerek. A pályaorientációs feladatellátás általános iskolai hangsúlyosabbá tételét a szakképzési rendszer átalakulása is szükségessé teszi, hiszen a diákok közel 20%-a szakiskolai képzésbe kerül, továbbá kiemelt oktatáspolitikai prioritás a természettudományi és műszaki kultúra fejlesztése. Olyan szakembereket kell képezni, érvelt a kormánymegbízott, akikre van piacképes kereslet. Nem bírja el a gazdaságunk azt, hogy diplomás munkanélkülieket képezzünk, igenis a hiányszakmák felé kell fordulni, és úgy átalakítani mind a felsőoktatást, mind a szakképzést, hogy a fiataloknak legyen lehetőségük elhelyezkedni. Hogy az eddig eszközölt változások jó irányba haladnak, illetve a megyei munkaügyi központ munkatársai remekül végzik dolgukat, azt bizonyítja néhány szemléletes adat is: Csongrád megyében az idén – január-augusztus hónap folyamán – a foglalkoztatottá váló 25 év alatti álláskeresők (pályakezdők) száma: 2147 fő (945 fő támogatással, 1202 fő támogatás nélkül helyezkedett el). 2012. január-augusztus hónap folyamán a foglalkoztatottá váló 50 év feletti álláskeresők száma: 3027 fő (1907 fő támogatással, 1120 fő támogatás nélkül helyezkedett el).

Legfontosabb cél a munkahelyteremtés

A rendszer átalakításának elsődleges célja az, hogy egyre több ember jusson munkához, szögezte le Bálint István. Nagyon fontos, hogy minél több fiatal, szülő, pedagógus ismerkedjen meg az oktatási lehetőségekkel, hiszen csöppet sem mindegy, hogy milliárdokért milyen jövőbeni szakembereket képezünk, olyanokat, akik csak a munkanélküliek táborát növelik, vagy olyanokat, akik el is tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Rohamosan változik a technológia, módosulnak a piaci feltételek, nap mint nap új kihívások jelentkeznek a munkaerőpiacon, amelyekhez tudni kell alkalmazkodni és megfelelni. A pályaválasztó fiatalok, szülők számára mindenképpen hasznos egy ilyen börze, mert megfelelő információkat nyújt egyes szakmákról, képzési formákról, megismerteti velük a piac követelményeit, elvárásait, s nem utolsó sorban az érdeklődők megtudhatják, hova, kihez kell fordulniuk, ha pályaválasztással kapcsolatos tanácsra lesz szükségük. A német mintára megalkotott duális oktatási rendszer előnyeit ecsetelte Szebenyiné Csóka Beáta. Ma már a fiataloknak 14 éves korukban el kell határozniuk, milyen szakmát szeretnének tanulni, ezért jobban meg kell fontolniuk döntésük következményét. Már 5-dik, 6-dik osztályban meg kell kezdeni a pályaorientációt, amely segít abban, hogy lehetőség szerint ne legyen magas szintű a lemorzsolódás a középfokú oktatási intézményekben. A statisztikák jelenleg azt mutatják, hogy a legnagyobb lemorzsolódás – 20-30 százalékos – éppen a 9. évfolyam, illetve a 11. évfolyam első félévében tapasztalható. Ez is mutatja, a jelenlegi rendszer szerint a 9., 10. évfolyamban zajló alapozó oktatás nem érte el célját, hogy széleskörű információt adna a diákoknak, és megkönnyítené számukra a konkrét szakképesítés kiválasztását.

Egyedi szakmák: Preparátor, vadászpuskaműves

Zámbó Anita arról beszélt, hogy egy pályaválasztási döntés sorsfordító lehet a fiatalok életében, hiszen nem csak arról szól, hogy a következő 3 évet hol fogja eltölteni a gyerek, hanem arról is, hogy a következő 15-20 esztendőben lesz-e lehetősége arra, hogy családot alapítson, gyerekeket vállaljon, és hasznos tagja legyen a társadalomnak. Minden lépés, amit a fiatalok irányába teszünk, egy hosszú távú célt is szolgál. Ahhoz, hogy a fiatalok sikeresek legyenek a pályaválasztásban, a tájékozódáson túl nagyon fontos tisztában lenniük azzal is, hogy rengeteg erőfeszítést kell a saját döntésük mögé fölvonultatni, hogy utána sikeresen tudjanak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye a vásárnak minden bizonnyal az „ÉRTÉK-TREND” című beszélgetés lesz pénteken, 10.30 perctől: Kammerer Zoltán és Storcz Botond olimpiai és világbajnok kajakozók a sikerhez vezető út állomásait mutatják be az érdeklődő fiataloknak. Az 55 kiállító segít döntést hozni a pálya- és iskolaválasztás előtt álló Csongrád megyei fiataloknak: 3 felsőoktatási intézmény, 11 képző- és 28 középfokú intézmény, 10 munkáltató és 3 partner intézmény mutatja be tevékenységét, kínálatát. Olyan egyedi szakmák is bemutatkoznak, mint a preparátor (ezt a szakmát egyedül Csongrád megyében lehet megtanulni), vagy a vadászpuskaműves, de a szobrász, keramikus, grafikus, textiltermék-összeállító, kerti munkás, kozmetikus, pék, cukrász, erdészeti szakmunkás, virágkötő, női szabó vagy bőrtárgy készítő szakma fortélyaiba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők az élő szakmabemutatókon, a „SZAKMASZIGETEN”. A külföldi képzések, ösztöndíjak iránt érdeklődők mindkét napon a Nemzeti Pályainformációs Központ munkatársait kereshetik, a külföldi munkavállalási lehetőségekkel kapcsolatosan pedig az EURES standjánál kaphatnak információkat. Ezen kívül a színpadon a kiállító oktatási intézmények produkciói, divatbemutató és frizura-show is várja a látogatókat. A szokásoknak megfelelően a két nap alatt számos előadás is elhangzik a szakképzés jövőjével kapcsolatban, többek között a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma közoktatási szakembereitől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.