Közélet

Koszorúvásár a Marson – a vásárlók rohamára az utolsó héten számítanak + FOTÓK

Koszorúvásár a Marson – a vásárlók rohamára az utolsó héten számítanak + FOTÓK

2012. október 21., vasárnap
Koszorúvásár a Marson – a vásárlók rohamára az utolsó héten számítanak + FOTÓK

Mindenszentekre készül a Mars téri piac, idén új helyet kaptak a koszorúárusok, a nagycsarnokban lehet válogatni a kínálatukból, míg a lakossági parkolóban vágott virágot fognak árusítani. Kisebb koszorúkat már 400 forint körül is kínálnak, míg a díszesebb nagyobbakért 3500 forintot is elkérnek.

„Jelenleg 78 koszorúárusunk van, és körülbelül 25 vágott virágárus jelentkezett eddig” – tájékoztatott

Erdei Péter

. A szezonális virágárusokon kívül közel hatvanan folyamatosan jelen vannak a piacon, a nagycsarnok középső két sorában kínálják a vágott- és cserepes virágokat, továbbá egy virágüzlet is található a Mars téren. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője hozzátette, egyetlen szabad asztaluk sincs, a nagycsarnok teljesen megtelt, melynek börtön felőli végén biztosítottak idén helyet a koszorúárusoknak. „Az volt a célunk, hogy egy kupacba legyenek a koszorúsok, s azzal, hogy a nagycsarnokban kaptak helyet, helyrebillen a piac egyensúlya is. Szeretnénk, hogy a szegedi lakosság is megszokja, hogy nem csak a sátras piacnál lehet vásárolni vagy a csarnok első 2-3 asztalnál, hanem van élet a csarnok másik, börtön felőli végében is” – magyarázta Erdei. Tavaly Mindenszentek előtt

a futósoron kaptak helyet a koszorúsok

, ám az a megoldás a kinti árusoknak okozott bosszúságot, így kerültek idén a nagycsarnokba. A vágott virágokat a lakossági parkolóban fogják kínálni, többen autóról árusítanak majd.

Egyre népszerűbbek az egyedi koszorúk

A nagycsarnokot végigjárva láttunk kis koszorúkat 350-400 forintért, 7-800-ért is kínáltak termésekkel díszítetteket, a nagyobb, egyedi összeállítások pedig körülbelül háromezer forintba kerülnek. A természetes anyagokból és termésekből készült koszorúk mellett a hagyományos műanyagkoszorúkból is van választék, egyik helyen például ezerötszáz forintért lehet vásárolni műfenyő koszorút, melyet műanyag virágok ékesítenek. „Klasszikus” művirág koszorút pedig 750-ért 2550 forintért is forintért láttunk. „Az a tapasztalatunk, hogy Mindenszentek előtt egy héttel indul meg a vásárlók rohama, mindenki az utolsó pillanatra hagyja a vásárlást. Egyelőre még csak felmérik a terepet” – nyilatkozta portálunknak Deák Anett. Hozzátette, van, aki kimondottan a régi stílusú, művirágból készült koszorúkat keresi, de egyre felkapottabbak az egyedi, termésekkel díszítettek. Azt tapasztalja, sokat változott a vevők ízlése, az idősebbek is keresik a modernebb stílusú koszorúkat. Mihálffyné Király Alexandra elégedetlen a nagycsarnokban kapott helyével. Portálunknak elmondta, tizenöt évig kint kínálta a koszorúkat, ott keresik őt vevői, most pedig azt tapaszalja, hogy nehezen változtatnak az emberek a vásárlási szokásaikon, sokan ugyanis nem mennek végig a nagycsarnokon. „Egyelőre nagyon gyenge a forgalom. Itt kell lenni, de majd az utolsó héten jönnek csak. Most is vannak persze a piacon, megnézik a kínálatot és az árakról tájékozódnak, de nem nagyon vásárolnak még ilyenkor” – magyarázta Ábrahám Mihály, aki 600 és 1200 forint között kínálja a koszorúkat. Borsos Lászlónétól megtudtuk, a cserepes, élő virágokért is később jönnek, s a szálas virág sem megy, csak a Mindenszentek előtti napokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.