Kultúra

Kokas Károly "ízes" képeivel nyílt meg az Őszi Kulturális Fesztivál + FOTÓK

Kokas Károly "ízes" képeivel nyílt meg az Őszi Kulturális Fesztivál + FOTÓK

2012. október 1., hétfő
Kokas Károly "ízes" képeivel nyílt meg az Őszi Kulturális Fesztivál + FOTÓK

A 17. Őszi Kulturális Fesztivál nyitányaként „Az én szememmel…” címmel a Rektori Hivatal átriumában megnyílt Kokas Károlynak, az Egyetemi Könyvtár főigazgató-helyettesének fotóit bemutató kiállítás.

„…a világból a történeti aspektus, a múlt érdekel legjobban, az irodalmi/művészeti párhuzam, a kulturális konnotáció. Az én szememmel nézve látható tehát itt a világ, egy kis mutatvány abból, én hogy képezem le azt, hogy válogatok, milyen beállítással, milyen tárgyat-témát látok érdekesnek. Hogy az én szememmel, hogyan fest egy épület, egy hangulat, egy arc…, szóval az én szememmel” – olvasható a programfüzetben a művész személyes vallomása. A kiállításon

Szabó Gábor

, az SZTE rektora mondott köszöntőt. Kiemelte a fesztivál jelentőségét Szeged kulturális életében, hiszen hozzászokott már az egyetemi közvélemény, meg azok a vendégek is, akik évről-évre látogatják a gazdag programokat. A tudomány és a művészet kapcsolatáról szólva

Szent-Györgyi Albert

példáját idézte, aki egy Hamlet-előadás után azt fejtegette, hogy azok a fiatalok, diákok, akik csapatmunkában részt vettek az előadás létrehozásában, későbbi pályájuk során biztos jobb tanárok, kutatók lesznek. A rektor úr is meg van győződve arról, hogy ez ma is így van, és akik részt vesznek a fesztivál programjain, nemesebbé válnak, egy életre szóló élményben részesülnek.

Izbéki Ferenc főorvos, egyetemi magántanár barátként nyitotta meg a kiállítást, hiszen több mint 35 éve ismeri Kokas Károlyt. Személyes kapcsolatukról beszélt, Kokas képeinek rá gyakorolt hatásáról, a művész világlátásáról. Megtudtuk, hogy Kokas kitűnő szakács is. Az ételek és a fényképek elkészítése sokban hasonlít egymásra, véli a főorvos úr. Mindegyik részben tudomány és részben művészet. Mindegyikhez kell bizonyos technikai felszereltség és intelligencia, de művészi hajlam is. Mint hangsúlyozta, Kokas Károly tulajdonképpen egy nagy gurman, akinek az életében az ízlelés játssza a legfontosabb szerepet. Ízlelgeti az életet, és csak az expozíciós idők változnak. Amikor főz, akkor komótosan alkotja meg az ízeket az élethez, amikor fényképet alkot, akkor meg a másodperc töredéke alatt kóstolgatja az élet ízeit. Akik értenek a fényképészethez, azok megfelelő szempontok alapján majd megítélik ezeknek a képeknek a jóságát, művészeti értékét. „Én csak az agyam limbikus részével annyit tudok mondani –, azt is meglehetősen elfogultan –, hogy Kokas Károly képei jó ízűek. Befejezésül azt kívánom, ízlelgessék Kokas Károly képeit olyan nagy élvezettel, ahogyan azt én is tettem” – mondta befejezésül a doktor úr. A megnyitót a Fool Moon vokálegyüttes közreműködése tette még emlékezetesebbé. A művész 37 fotóját bemutató kiállítás október 9-ig tekinthető meg hétköznap 8-20, szombaton pedig 8-12 óráig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.