Egyház

Munkáról és ünnepről az egyházmegye családnapján + FOTÓK

Munkáról és ünnepről az egyházmegye családnapján + FOTÓK

2012. október 7., vasárnap
Munkáról és ünnepről az egyházmegye családnapján + FOTÓK

Huszonötödik alkalommal rendezték meg október 6-án a Szeged-Csanádi Egyházmegye családnapját. A Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja által koordinált rendezvénynek ez alkalommal a röszkei egyházközség adott otthont.

A családnap az idei év tavaszán a családok hetedik, Milánóban megrendezett világtalálkozója témájához kapcsolódóan a munka és ünnep egyensúlyának kérdéseivel foglalkozott, „A munka értelme – az ünneplés értéke” jelszavak mentén hívta együttgondolkodásra a családokat szerte az egyházmegyéből. Szép számú résztvevőre volt kilátás a több mint kétszáz fős előzetes jelentkezések alapján. A szervezők egyik célja az volt, hogy a bevezető előadásra épülő interaktív témafeldolgozó kiscsoportokban a családnap felnőtt résztvevői minél személyesebb szinten tudjanak rátekinteni családi életükben a munka és az ünnep kapcsolatára, és impulzusokat kapjanak ahhoz, hogy a vágyaikhoz közelíteni tudják az ünnepeik megszervezését – tájékoztatta portálunkat

Keszeli Ilona

, a CsaládKözPont munkatársa. Hozzátette: a nap különleges értéke a programnak helyet adó közösség szervező munkája. Ők gondoskodnak a családokkal érkező gyermekek korosztályok szerinti programjairól, a sokrétű program helyszíneinek biztosításáról, a vendégek ellátásáról.

A nap nyitóimádsággal kezdődött, majd a témában Kiss Didák ferences testvér tartott bevezető előadást. Ezután egy házaspár tanúságtétele szolgáltatott gyakorlati példákat arról, miként tudják egyensúlyban tartani a munkát és az ünneplést, hogy mindkettő megkapja méltó helyét a család életében. Majd kilenc kiscsoportban dolgozták fel a témát a résztvevők. A családnap témájához és jubileumi számához illeszkedve ünnepi szentmisével zárták az alkalmat, melyet a házigazda Liszkai Tamás plébános atya mutatott be. Délután erre készültek a családnap résztvevői különböző kiscsoportokban, így választhattak az énekkar, a liturgikus tánccsoport, illetve az olvasmányról folytatott beszélgetés között. Egy másik csoportban arról beszélgettek, kinek mit jelent a felajánlás. Nem maradt ki az alkotás sem, e csapat tagjai a templom díszítésével foglalkoztak. A dramatikus csoport pedig előadta a szentmisén az evangéliumot. Keszeli Ilona hozzátette: fontosnak tartják az egyházmegyei családpasztoráció és az aktuális egyházközség együttműködését, mely Röszkén egy családcsoport révén különösen jól megvalósul Liszkai Tamás plébános atya vezetésével. Arra a kérdésre, milyen hatását érzik a családpasztorációs munkának, a CsaládKözPont munkatársa elmondta: az alulról építkezésnek van legnagyobb sikere, ami alatt elsősorban lelki sikert kell érteni. Amikor például egy özvegy csoport évek múltán is működik, és a vezetője már nem kér szakmai munkájáért pénzt, hanem a csoportért magáért benne marad a csoportban, mert annak húzóereje van – ezt tarthatják igazi eredménynek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.