Egyetem

Vigyázz, kémcső, rajt! – kémiai roadshow-n a szegedi diákok + FOTÓK

Vigyázz, kémcső, rajt! – kémiai roadshow-n a szegedi diákok + FOTÓK

2012. október 16., kedd
Vigyázz, kémcső, rajt! – kémiai roadshow-n a szegedi diákok + FOTÓK

Szegedre érkezett a Chemgeneration Roadshow, melynek keretében országszerte mintegy 1400 diák kísérletezhet egyetemi és főiskolai laborokban. A szervezők a kémia iránt szeretnék felkelteni a diákok érdeklődését, és a tudományos utánpótlásért is fáradoznak – derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium diákjai vették be magukat a szegedi egyetem Bolyai-laborjába kedd délután, ahol

Németh Veronika

, a kémia szakmódszertan oktatója tartott nekik laborgyakorlatot. A Magyar Kémikusok Egyesülete és BASF, a világ vezető vegyipari vállalata tavaly, a Kémia Nemzetközi Évében hozta létre a Chemgeneration internetes oldalt, mely egyébként 2011-ben az Év Honlapja díjat is elnyerte. A 2012-es tanévben a szervezők kiléptek a virtuális térből, és a laborok világába csábítják a diákokat országos turnéjukon. A kezdeményezéshez öt egyetem és két főiskola csatlakozott, így Nyíregyháza, Eger, Miskolc, Sopron, Pécs, Szeged és Budapest felsőoktatási intézményeinek laborjai adtak és adnak otthont a kezdeményezésnek. A Szegedi Tudományegyetem is szerepet vállal a programban, az SZTE Kémiai Tanszékcsoportjának közreműködése révén tíz általános iskola és középiskola diákjai kapnak lehetőséget a legmodernebb tanulói eszközökkel való kísérletezésre.

Élvezd, amit látsz!

Hernádi Klára, a Természettudományi és Informatikai Kar dékánja a roadshow sajtótájékoztatóján elmondta, vegyészként örömmel látja, hogy háztartási vegyszerek is sorakoznak a diákok előtt, hiszen a középiskolában rendkívül száraz a kémiatanítás. Felidézte, iskolásként benne sem tudatosították, hogy körülöttünk minden kémia. Ezért az egyetemen szervezett egy olyan kurzust, amit szaktól függetlenül bárki látogathat, és a mindennapok kémiájába ad bevezetést – évente 200-250 hallgató látogatja. A dékánasszony emlékeztetett, nagyon kevés diplomás fizikus és vegyész kerül ki manapság az egyetemekről, pedig szavai szerint egy életen át a kémiával foglalkozni nagyon szórakoztató. Horváth Dezső, a Kémiai Tanszékcsoport vezetője azt kívánta a diákoknak, élvezzenek mindent, amit látnak, hiszen a kémia szép szakma, először meg kell szeretni. Kiss Tamás, a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetője emlékeztetett, nagy sikert aratott a Chemgeneration honlapon is olvasható A technológia mérföldkövei kémikus szemmel című anyag, mely az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) kiállításának átdolgozott, magyarított változata, amit már közel harminc nyelvre lefordítottak.

Kémia az utcán

Hannus István professzor, a Magyar Kémikus Egyesülete Csongrád Megyei Csoportjának elnöke felidézte, a szegedi laborgyakorlatot vezető Németh Veronika lelkes hallgatókból álló csoportjával már többször vitte ki a kémiai kísérleteket az utcára, így jelen voltak a hídi vásáron, vagy a nemrég, a Somogyi-könyvtár előtt megrendezett Zöld Napon is. A professzor hozzátette, reméli, ha a laborokon részt vevő diákok kémikusok nem is lesznek, de hétköznapjaikban fogják tudni hasznosítani a kémiát.

Innováció, kutatás és szakember kell

„Fontos, hogy a szakembereknek legyenek utánpótlásai, a vegyipar innováció, kutatás és jó szakemberek nélkül nem létezhetnek” – nyilatkozta portálunknak Béldi-Betegh Aliz, a BASF Hungária Kft. kommunikációs vezetője. Hozzátette: a vállalat elhivatott a tudománynépszerűsítésben is, a BASF-nek világszerte elsőszámú prioritása a természettudományos oktatás támogatása. Megtudtuk, minden résztvevő az egyetemi tanároktól a diákokig pozitívan értékelte a kezdeményezést, ugyanis – többnyire anyagi okok miatt – ritkán van alkalmuk a középiskolásoknak kémcsöveket, lombikokat kézbe fogni, és valós kísérleteket végezni. „Kémiatanárokkal kezdtünk el azon gondolkodni, hogyan támogathatjuk leginkább a hazai kémiaoktatást. Először eszközökre, felszerelésekre gondoltunk, de sok iskola már addig sem jut el, hogy egyáltalán legyen laborfoglalkozás, ezért hívtuk meg őket az egyetemekre” – tudtuk meg a PR-munkatárstól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.