Közélet

Átvilágítaná a Fürdőszövetség a veszteséges fürdőket

Átvilágítaná a Fürdőszövetség a veszteséges fürdőket

2012. október 21., vasárnap
Átvilágítaná a Fürdőszövetség a veszteséges fürdőket

Érdemes lenne átvilágítani a veszteséges fürdők működését, újragondolt tervekkel és a szükséges fejlesztésekkel szinte mindegyik létesítmény pénzügyi helyzete rendezhető lenne a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke szerint.

Egy új fürdő esetében különösen fontos az előkészítés és a tervezés; a kapacitások, a technológia és az üzemeltetés átgondolása. Mindegyik fürdő nyereséges, ahol helyesen mérték fel az igényeket és készítették el a terveket, illetve jó a marketing és az árképzés - mondta

Vancsura Miklós

az MTI-nek annak kapcsán, hogy több új, jelentős összegű uniós támogatást is elnyert beruházás súlyos veszteséggel küzd. A szakember szerint fürdőt tervezni speciális feladat, amit a legjobb építész is csak úgy tud megoldani, ha közlik vele, hogy hány vendégre számítanak az adott létesítményben, és ismernie kell az alkalmazott technológia részleteit is. Több esetben az előkészítésnek ez a része nem volt megfelelő - jelentette ki. A szövetség ügyvezető elnöke szerint hibás alapkoncepció esetén az elkészült létesítményt nem lehet gazdaságosan üzemeltetni, de ilyenkor érdemes átvilágítani a működést. Több, ma már sikeres fürdő esetében volt szükség utólagos átvilágításra, illetve kiegészítő beruházásokra. Ezekkel ki lehetett javítani a hibákat, nőtt a vendégforgalom és javult az eredményesség - tette hozzá, példaként említve a sárvári és a gyulai, illetve a harkányi gyógyfürdőt is. Vancsura Miklós úgy fogalmazott: a hírek szerint a dunaújvárosi, az esztergomi és újabban a makói fürdőben gondok vannak. A szakember szerint meg kellene próbálni kezelni a problémákat. Ehhez a fürdőszövetség segítséget nyújt tagjainak - hívta fel a figyelmet. A fürdőket át kell vizsgálni például energetikai, üzemeltetési szempontból. A hatékonyabb üzemeltetéshez legtöbbször újabb befektetésre van szükség, de akadt olyan épület, ahol 2-2,5 millió forintos beruházással 8-10 százalékkal lehetett csökkenteni az energiaköltségeket - közölte az ügyvezető elnök. Hozzátette, hogy a szakértői átvizsgálás segíthet elérni legalább a nullszaldós működést. Vancsura Miklós szerint 80 milliárd forint áramlott a fürdőszektorba az elmúlt 10-15 évben, és összességében a fürdők jól teljesítenek, közvetlenül 8 ezer, közvetve 25 ezer munkahelyet teremtenek. Éves bevételük 50 milliárd forint körüli, ebből adók és járulékok formájában csaknem 20 milliárdot fizetnek be a költségvetésbe. Az ügyvezető elnök nem ért egyet azzal, hogy túl sok fürdő lenne Magyarországon. Elmondta: Magyarországon évi 25 millió fürdővendég van, ezek körülbelül 30 százaléka külföldi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.