Írjon nekünk

Kultúra

A sínbuszozásra hangolódnak a kultúrcsempészek + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Ricz Géza Sín-teknőc munkáival vonultak fel az V. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál szervezői a belvárosban, így hívva fel a figyelmet a színes irodalmi és zenei csemegéket kínáló, Szegeden és Szabadkán, továbbá a két város közötti vonatúton megrendezett fesztiválra.

„A fesztivál szíve és ereje, a sínbusz, ami nem változik, a jubileumi, ötödik fesztiválon sem. Ezúttal performansszal, Ricz Géza képzőművész sín-teknőc munkáival jártuk a belvárost, hogy beharangozzuk a rendezvényt” – tájékoztatott Orcsik Roland főszervező. Pénteken délelőtt fél tizenegytől már teljes formájában tündököl a teknőcpáncélzat, ott gyülekeznek ugyanis a vonat indulása előtt a résztvevők.

A SÍN-tér Kulturális Egyesület elnöke portálunknak elmondta, két kocsi indul a szegedi Indóház térről, az egyikben zajlanak útközben a kulturális programok. Annak sem kell bánkódnia, aki nem fér fel a vonatra, ugyanis Szegeden és Szabadkán kiállításmegnyitókon, koncerteken vehetnek részt a kultúrcsempészek.
A határmenti térség legendás vasúti járműve, az Ezüstnyíl becenevű sínbusz sajnos már jöhet át a szerb-magyar határon, így a kultúrcsempészek egy Piroskával utaznak az államhatárig, ott szállnak át a sinóra, melynek első darabjait az 1936-os berlini olimpiára készítették.

Az V. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál csütörtökön este nyolckor az Egyesült Államokból érkezett Yowie együttes koncertjével indul a szegedi Jazz kocsmában. Pénteken délelőtt felolvasásokkal hangolódhatnak rá a sínbuszozásra a Nagyállomás szomszédságában található Tóth vendéglő előtt a résztvevők. A szerelvény 11:53-kor indul Szabadkára, a vonaton magyar és szerb szerzők olvassák föl saját műveiket, a szegedi Meander zenél, a határon pedig Sirbik és Lazendic performanszát láthatják az utazók.

Szabadkán a városnéző séta után Lakatos István képregényeiből nyílik kiállítás a Studio 11-ben, majd koncertek következnek. Másnap kora délutántól ismét az irodalmon a sor, de a zene sem hiányzik majd az ekkor már Szeged felé „robogó” sínbuszról, sőt Szombathy Bálint még Áttörés című videoperformanszát is bemutatja a vonaton. A fesztivál koncerttel és színházzal zárul, a Jazz Kocsmában a szabadkai Wooden Ambulance zenél, a Grand Caféban pedig Metanoia Artopédia Orthopaid rövü című előadását láthatja a közönség.

A fesztivál, amelynek képzeletbeli tengelyét kétszeresen is a magyarországi és szerbiai város közötti vonatút adja, nem csak a két szomszédvárból várja az érdeklődőket, ahogy a fellépők között is akad belgrádi, újvidéki, budapesti író vagy költő, sőt érkeznek vendégek Erdélyből, Felvidékről és Dániából is. A kulturális rendezvény két ötletgazdája, Orcsik Roland és Kollár Árpád Vajdaságból Szegedre került diákként a kilencvenes évek elején sokszor megtette a két város közötti utat vonaton, bár a fesztivál ötlete nem ekkor, csak néhány évvel később született meg, többek között azért, hogy magyarok és szerbek jobban megismerjék egymás kultúráját.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

A beszédkészségével jutott Szegedről Európa elitjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Hosszú út volt, sok áldozattal, rengeteg idő- és energia ráfordítással, nem kevés megpróbáltatással járt.

Tovább olvasom

Kultúra

Fiatal csapat egy vérbeli krimiben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megvan a Rigoletto szereposztása.Tihanyi Ildi és Náray Tamás tervezők gyönyörű fantáziavilágot álmodnak a színpadára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megvan a mórahalmi Patkó Lovas Színház jövő évi műsora!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bemutatják a Nemzeti Lovas Színház egyik legnagyobb sikerdarabját, A Fekete álarcos lovast és új bemutatóként érkezik a Kincsem című musical is. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál