Kultúra

A sínbuszozásra hangolódnak a kultúrcsempészek + FOTÓK

A sínbuszozásra hangolódnak a kultúrcsempészek + FOTÓK

2012. október 4., csütörtök
A sínbuszozásra hangolódnak a kultúrcsempészek + FOTÓK

Ricz Géza Sín-teknőc munkáival vonultak fel az V. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál szervezői a belvárosban, így hívva fel a figyelmet a színes irodalmi és zenei csemegéket kínáló, Szegeden és Szabadkán, továbbá a két város közötti vonatúton megrendezett fesztiválra.

„A fesztivál szíve és ereje, a sínbusz, ami nem változik, a jubileumi, ötödik fesztiválon sem. Ezúttal performansszal,

Ricz Géza

képzőművész sín-teknőc munkáival jártuk a belvárost, hogy beharangozzuk a rendezvényt” – tájékoztatott

Orcsik Roland

főszervező. Pénteken délelőtt fél tizenegytől már teljes formájában tündököl a teknőcpáncélzat, ott gyülekeznek ugyanis a vonat indulása előtt a résztvevők. A SÍN-tér Kulturális Egyesület elnöke portálunknak elmondta, két kocsi indul a szegedi Indóház térről, az egyikben zajlanak útközben a kulturális programok. Annak sem kell bánkódnia, aki nem fér fel a vonatra, ugyanis Szegeden és Szabadkán kiállításmegnyitókon, koncerteken vehetnek részt a kultúrcsempészek. A határmenti térség legendás vasúti járműve, az Ezüstnyíl becenevű sínbusz sajnos már jöhet át a szerb-magyar határon, így a kultúrcsempészek egy Piroskával utaznak az államhatárig, ott szállnak át a sinóra, melynek első darabjait az 1936-os berlini olimpiára készítették. Az V. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál csütörtökön este nyolckor az Egyesült Államokból érkezett Yowie együttes koncertjével indul a szegedi Jazz kocsmában. Pénteken délelőtt felolvasásokkal hangolódhatnak rá a sínbuszozásra a Nagyállomás szomszédságában található Tóth vendéglő előtt a résztvevők. A szerelvény 11:53-kor indul Szabadkára, a vonaton magyar és szerb szerzők olvassák föl saját műveiket, a szegedi Meander zenél, a határon pedig Sirbik és Lazendic performanszát láthatják az utazók.

Szabadkán a városnéző séta után Lakatos István képregényeiből nyílik kiállítás a Studio 11-ben, majd koncertek következnek. Másnap kora délutántól ismét az irodalmon a sor, de a zene sem hiányzik majd az ekkor már Szeged felé „robogó” sínbuszról, sőt Szombathy Bálint még Áttörés című videoperformanszát is bemutatja a vonaton. A fesztivál koncerttel és színházzal zárul, a Jazz Kocsmában a szabadkai Wooden Ambulance zenél, a Grand Caféban pedig Metanoia Artopédia Orthopaid rövü című előadását láthatja a közönség. A fesztivál, amelynek képzeletbeli tengelyét kétszeresen is a magyarországi és szerbiai város közötti vonatút adja, nem csak a két szomszédvárból várja az érdeklődőket, ahogy a fellépők között is akad belgrádi, újvidéki, budapesti író vagy költő, sőt érkeznek vendégek Erdélyből, Felvidékről és Dániából is. A kulturális rendezvény két ötletgazdája, Orcsik Roland és Kollár Árpád Vajdaságból Szegedre került diákként a kilencvenes évek elején sokszor megtette a két város közötti utat vonaton, bár a fesztivál ötlete nem ekkor, csak néhány évvel később született meg, többek között azért, hogy magyarok és szerbek jobban megismerjék egymás kultúráját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.