Kultúra

Tápéi alkotások a Művészetek Hídján + FOTÓK

Tápéi alkotások a Művészetek Hídján + FOTÓK

2012. szeptember 11., kedd
Tápéi alkotások a Művészetek Hídján + FOTÓK

Gyékényes és kosaras népművészek, illetve egy tojásíró alkotásai is megtekinthetőek a Mars téri piacon, a Művészetek Hídján. A tápéi művészek munkái október elejéig tekinthetőek meg a piac nyitva tartási ideje alatt.

Kifejezetten szegedi népművészeti tárgyakat szerettek volna bemutatni a piacon, ezért hívtak meg tápéi népművészeket – tájékoztatott

Erdei Péter

. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, pozitívak a visszajelzések, már többen meg is szerették volna vásárolni a kiállított tárgyakat. Október harmadikáig

Böröczki Ágnes

kosárfonó,

Mező Tamásné

tojásíró és

Nagy Józsefné Török Gizella

gyékényes műveit csodálhatják meg a kiállításra érkezők. Tápé önkormányzati képviselője,

Juhász Gyula

is segítette a kiállítás létrejöttét. A Fidesz-KDNP-s városatya portálunknak elmondta, nagy öröm számára mindig, amikor tápéi művészek alkotásait mutatnak be. Reménykedik abban is, hogy lesznek, akik az elkészítés módját is megtanulnák, így az alkotók továbbadhatják tudásukat. A képviselőtől megtudtuk, a Heller Ödön Művelődési Házban megtekinthetőek a gyékényből készült alkotások, a Napsugaras Egyesületen belül pedig működik a Gyékényből Szőtt Egyesület, akik dísz- és használati tárgyakat készítenek. Azt szeretnénk most elérni, hogy a tápéi iskolában a technika órákon ezt is megtanulhassák a gyerekek.

„A finom részletek adják, hogy ezek valóban szobrok, nem pedig bábuk” – magyarázta Nagyné Török Gizella, akitől azt is megtudtuk, alkotásainak minden részletét kézzel készíti, semmilyen merevítő nincs a szobraiban. A kézfejek és a nyakrész kialakítása a legbonyolultabb része a munkának. A Tisza-tó környékéről, Nádudvarról és a Hortobágy térségből szerzi be az alapanyagokat, hiszen ahány területen terem a gyékény, annyiféle minőségű. „Nem jó a túl kemény vagy puha ezekhez a szobrokhoz. Más kell a felöltő szálnak, ezért is nagyon fontos az alapanyag kiválasztása” – tudtuk meg az alkotótól. Gizella kedvenc motívuma a családábrázolás, illetve a tápéi templomban látható Szent István és Gizella szobra. Míg sokan azt gondolják, hogy egy kosárfonó kizárólag bevásárló kosarakat készít, Böröczki Ágnes alkotásai között térelválasztót, vázát, és babaházakat is láthatnak az érdeklődők a Művészetek Hídján. Igazán praktikus művek is láthatóak, az egyik babaház például össze is csukható ládává. Mező Tamásné több tájegység motívumait tárja az érdeklődők elé fel a festett tojásokon. Az erdélyi tájegység mellett úgynevezett szegedi tojásokat is kiállított. Portálunknak elmondta, szerencsére sok szakirodalom áll rendelkezésre, így könnyű motívumokat találni az erdélyi mintákhoz, míg a szegedi tojást a Móra Ferenc Múzeum 1912-es kiadványában találta. Ezek külön érdekessége, hogy valójában felsőtorontáli, bácskai tájegységhez tartozó motívumokat láthatunk a szegedi tojásokon, déli mintavilág jellemzi ezeket. A tápéi népművészek alkotásait október 3-áig lehet megtekinteni a Mars téri piac nagycsarnokában, a Művészetek Hídján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.