Közélet

Simon Gábor Szegeden: Az MSZP visszadja az iskolákat az önkormányzatoknak

Simon Gábor Szegeden: Az MSZP visszadja az iskolákat az önkormányzatoknak

2012. szeptember 13., csütörtök
Simon Gábor Szegeden: Az MSZP visszadja az iskolákat az önkormányzatoknak

Az MSZP elnökhelyettese azt mondta a csongrádi megyeszékhelyen: mozgalmas ősz elé nézünk, hiszen hazánk kikerült egy európai többpárti parlamenti demokrácia vágányáról, s a kormányzati intézkedések napról napra rontanak a helyzeten.

Szétszakadt az ország, ebben az ügyben van mit tenni, van mit megbeszélni. Egy olyan időszakban, amikor a kérdések és a válaszok végletesen leegyszerűsödnek: hülyíteni az embereket, vagy őszintén megmondani, nekik mit lehet, és mit kell tenni - erről beszélt csütörtökön Szegeden

Simon Gábor

. Az MSZP elnökhelyettese szerint valaki vagy visszaél a hatalommal, vagy képes arra, hogy szolgálni is tudja az embereket. Vagy a megmaradt anyagiakat igazságosan elosztja, vagy azt a keveset is kedvezményezett csoportoknak juttatja. Elérkezik az idő - mondta

Kozma József

, a rendezvényház házigazdája -, amikor mindenkinek színt kell vallania. Ebben a színvallásban segítette a szegedi Baloldali Páholy közönségét Simon Gábor. A vendég szerint mozgalmas ősz elé nézünk, ráadásul a kormányzati intézkedések szinte napról napra rontanak a helyzeten. Beérett az elmúlt 2 év unortodox gazdaságpolitikájának gyümölcse, amely Magyarországot kilökte egy európai többpárti parlamenti demokrácia vágányáról, és sajátos közjogi viszonyok közé terelte. Két ügy végigkíséri az egész őszt Simon szerint, az egyik a foglalkoztatás kérdése lesz. Miközben a parlament tárgyalja a munkahelyvédelmi programot, a másik oldalon szembesülünk azzal, hogy napról napra a versenyszférában leépítések vannak. Az egyik oldalon sulykolják a sikerkommunikációt, a másikon szembesülünk a valós helyzettel, hogy a foglalkoztatás-bővülés leginkább egy dolognak köszönhető: a közmunkában való foglalkoztatásnak. Azt tudni kell - figyelmeztetett az elnökhelyettes -, hogy a közmunka a segélyhez képest alternatíva és nem a versenyszféra meg a gazdaságban való foglalkoztatáshoz képest, ahogyan ezt a kormányzat sikerpropagandája kommunikálja.

Az ősz slágertémái

A versenyszférában 33 ezer fővel csökkent a foglalkoztatás az elmúlt 2 évben, a foglalkoztatás-bővülés pedig annak a kétharmada, ami a közfoglalkoztatás keretében valósult meg. Ha megnézzük a számokat, azt látjuk, rossz tendenciák, trendek érvényesülnek, mintha a versenyszférából terelnénk át a foglalkoztatottakat a közmunkába - hangsúlyozta Simon -, ami semmiképpen sem helyes. Az ősz másik slágere szerinte a devizahitelezés problematikája lesz. A kormány újból és újból bejelenti, megoldotta ezt a problémát, az érintettek viszont újból és újból jelzik, az ő helyzetük vajmi keveset javult. A tehetősebb középosztály vagy a felső tízezer tagjai kapnak olyan támogatást, amelynek révén ki tudnak lépni a devizahitelekből, az igazán rászorultak pedig továbbra sem jutnak segítséghez. Szeged iskolaváros, ezért a szocialisták kormányra kerülésük után azonnal lehetővé fogják tenni, hogy az önkormányzatok ismét intézmény- és iskolafenntartók legyenek. Ennek a törvényi hátterét mielőbb megalkotják. Helyreállítják azt a gyakorlatot, hogy egy helyi közösség az ügyeiről helyben tudjon döntést hozni. Látva a mezőgazdaság és az élelmiszeripar problémáit, a szocialisták elkötelezett hívei annak, hogy az alapvető élelmiszerek ÁFA-ját csökkenteni kell. A jelenleg, példátlanul magas 27 és 18 százalékot szerintük 10 százalék alá kell csökkenteni, például 5-re. Románia ez év szeptemberétől 25 százalékról 9 százalékra csökkenti az alapvető élelmiszerek adóját.

Magyarország és a latin-amerikai modell

A szocialisták kiszámolták, ennek a költségvetési vonzata mindössze 65-80 milliárd forint közötti összeg. Az élelmiszerek biztos drágulni fognak, ezért a döntés nem odázható el. Magyarországon az elmúlt 2 év során kialakult egy olyan társadalomszerkezet, ami a 80-20 százalékos aránnyal írható le, és leginkább a latin-amerikai modellre hasonlít. A felső tízezer, a felső középosztály tartozik a 20 százalékba, minden intézkedés az ő érdekükben történik, nekik kedvez. A magyar társadalom végérvényesen kettészakadt, az egzisztenciális törésvonal egyik oldalán állnak a lecsúszottak, az elszegényedők, a másikon a gazdagok. A politikai alapú törésvonal szerint a jelenlegi hatalom jó, meg rossz magyarokat különböztetnek meg, és így osztják fel az országot. A jók elfogadják ezt az átalakuló, kicsit autartikus berendezkedésű hatalmi megosztást, a demokrácia intézményeinek csorbítását, ezért cserében lehetőségeket kapnak arra, hogy klientúratagokként élvezzék a kedvezményeket, a rosszak pedig, akik ezzel szembeszegülnek, kiírják magukat a társadalomból. Simon szerint a legerősebb érzelem, ami ma Magyarországon tetten érhető, a félelem. Félelem a lecsúszástól, a mélyszegénységbe való süllyedéstől, a nyomortól. Az MSZP jövőbeni tevékenységében a hangsúly a programalkotásra helyeződik, hogy képesek legyenek alternatívát felmutatni, és elindítják a választási felkészülésüket is. Megújult arculattal lépnek a választók elé, de nem szándékozzák lecserélni sem a szegfűt, sem a nevüket, viszont egy modernizáció révén mindenképpen felfrissítik a szimbólumrendszerüket. Simon szerint mostani intézkedéseivel és politizálásával a Fidesz lezárta a rendszerváltás utáni időszakot, de az új korszak már nem velük fog megkezdődni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.