Közélet

Modern jóga az újszegedi ligetben

Modern jóga az újszegedi ligetben

2012. szeptember 7., péntek
Modern jóga az újszegedi ligetben

Negyedik születésnapját ünnepli a szegedi Jalagati Jóga Egyesület szombaton. Az évfordulóra könyvbemutatóval, előadásokkal és közös jógagyakorlatokkal várnak mindenkit az újszegedi ligetbe.

Négy éve nyitotta meg kapuit Szeged egyik legnagyobb jóga egyesülete, a Jalagati - születésnapjuk alkalmából a szervezők az újszegedi Erzsébet-ligetbe invitálnak mindenkit egy előadásokkal, bemutatókkal tarkított közös "tornára". A liget zöldövezetében fiatalok és idősek is megtalálhatják a nekik megfelelő mozgásformát, kilazítva magukból a héten felgyülemlett feszültséget. Tíz órakor egy köszöntővel kezdődik az esemény, majd egész nap előadások és gyakorlatok váltogatják egymást este hét óráig - a kilátogatók így a jóga szellemiségének megismerése után a gyakorlatban is kipróbálhatják azt. A fiatalok mellett az idősebb korosztálynak is várnak: délután négy órától az aranykorban lévők számára kialakított gyakorlatokat mutatnak be.

Új is, meg nem is

Az egyesület újszegedi kitelepülésével egy hároméves szakaszt is lezár, melynek során orvosi, mozgásterapeuta szemszögből is újraértelmezték az évszázadok alatt statikussá merevedett jógát. "Ezt a mozgásformát nem egy ember találta ki, évszázadok tapasztalata és tudása gyűlt benne össze. A változást tehát magában hordozza, mi arra törekedtünk, hogy a modern, 21. századi ember igényeinek megfelelővé alakítsuk át, megtartva természetesen a klasszikus elemeket és a szemléletet" - árulta el portálunknak

Körmendi Nóra

jógatartó (

képünkön jobb oldalt

). A Jalagati jóga lényege a mozgások összekapcsolása, nem széttagolva mutatják be az elemeket, hanem összekötve, fokozatossá téve gyakorolják. Szombaton mutatják be négyéves tapasztalataikat összefoglaló könyvüket is. "Azért is lényeges ez, mert eddig nem nagyon jött ki magyar nyelven olyan írás, ami a jógát a modern ember szemszögéből vizsgálná, inkább az évezredekre visszanyúló, aszkéták által gyakorolt módszereket ismertették. Edzők, mozgásterapeuták és jóga tartók közös tudásából állt össze az anyag, mellyel szombaton is megismerkedhetnek az érdeklődők" - magyarázta Körmendi Nóra. A részletes programokért tekintse meg

a rendezvény plakátját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.