Közélet

Hende Csaba: új lendületet nyert a magyar-amerikai együttműködés

Hende Csaba: új lendületet nyert a magyar-amerikai együttműködés

2012. szeptember 21., péntek
Hende Csaba: új lendületet nyert a magyar-amerikai együttműködés

Új lendületet nyert a magyar-amerikai együttműködés - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a kormany.hu-nak adott pénteki interjújában.

A miniszter a múlt heti washingtoni látogatásával kapcsolatban elmondta, hogy

Leon Panetta

, az Amerikai Egyesült Államok védelmi tárcájának vezetője elismerését fejezte ki Magyarország régóta tartó afganisztáni szerepvállalásáért a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) keretében. "Nagy elismerést vált ki amerikai kormányzati és katonai körökben egyaránt, hogy miközben a legtöbb NATO-tagállam csökkenti afganisztáni jelenlétét, addig a Magyar Honvédség - új feladatot vállalva - jelentősen megemeli az Afganisztánban szolgáló katonalétszámot" - mondta

Hende Csaba

. Hozzáfűzte: az is "figyelmet vált ki", hogy sok ország a NATO tagállamai közül csökkenti a védelmi költségvetését, míg a magyar kormány 2016-ig - nominálisan - szinten tartja, majd 2022-ig, évente a GDP-hez mérten, 0,1 százalékkal emeli azt. "Új lendületet nyert az együttműködés, az a katonai és biztonságpolitikai együttműködés, amely már eddig is az amerikai-magyar kapcsolatok zászlóshajója volt" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy ezt a lendületet szeretné kamatoztatni, ezért a közeljövőben a NATO európai főparancsnokságán is látogatást tesz. A miniszter az új nemzeti katonai stratégiával kapcsolatban kérdésre azt közölte, hogy több tényező is indokolta egy új dokumentum elkészítését: a gazdasági világválság mellett ilyen tényezők a "kibertérben fenyegető veszélyek" is. Az utóbbinak - a tárcavezető szerint - van civil és katonai vonatkozása is, ezért nagyon komoly szerep hárul a honvédségre, illetve a NATO-ra. Hende Csaba pénteken, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elkészült az új nemzeti katonai stratégia. A tárca vezetője elmondta, az új dokumentumban stratégiai céllá tették a "Magyar Honvédség hanyatlásának megállítását", a rendszer stabilizálását és egy fenntartható fejlődés elindítását. Rámutatott, hogy a hosszú távú események kiszámíthatatlansága felértékeli a haderő szerepét, ezért is szükséges annak fejlesztése. A Magyar Honvédség jelenlegi állapota Hende Csaba szerint vegyes képet mutat: korlátozott anyagi mozgástér, elavult, kifutó haditechnika, ugyanakkor egyre több a nemzetközi tapasztalattal rendelkező katona. A fentiek figyelembevételével "ambiciózus, ugyanakkor reális hosszú távú cél a korszerű, rugalmasan és hatékonyan alkalmazható képességekkel, kiegyensúlyozott struktúrával rendelkező haderő kialakítása, amelyet egy jól működő önkéntes tartalékos rendszer egészít ki" - hangsúlyozta. Mindehhez középtávon szükség van a honvédség képességeinek megőrzésére és egy fenntartható fejlődési pályán való elindítására - fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.