Közélet

Átadták a felújított szegedi roma tanodát és közösségi házat + VIDEÓ, FOTÓK

Átadták a felújított szegedi roma tanodát és közösségi házat + VIDEÓ, FOTÓK

2012. szeptember 8., szombat
Átadták a felújított szegedi roma tanodát és közösségi házat + VIDEÓ, FOTÓK

Mindazok eljöttek a roma tanoda pénteki megnyitójára, akik igazán segítették, támogatták a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatot, a helyi romatársadalmat. „Ez büszkévé tesz, s egyben megerősít bennünket abbéli hitünkben, hogy van remény elmaradott népünk felemelkedésére” – hangsúlyozta az alkalmi ünnepségen Nagy Mihály, a kisebbségi önkormányzat vezetője.

A több száz éve fennálló problémahalmazt a roma vezetőknek egyedül nem sikerül megoldaniuk, csakis közösen, civil szervezetek, a lakosság, a helyi politikusok, az önkormányzat és a városvezetés támogatásával. A nemzetiségi önkormányzat 2010 őszén történő megalakulása után folyamatosan csökkent az iránta való kezdeti bizalmatlanság a roma lakosság részéről. Az elnök elmondta, nehéz küzdelmek árán sikerült megkapniuk a városvezetéstől ezt a Rákóczi utcai épületet, amit társadalmi munkában az IKV segítségével most helyrehoztak. Ebben az épületben indítják be a tanodát, ezzel is bebizonyítva a többségi társadalomnak, hogy kezdeményezésük jó irányban halad.

Nagy Mihály

megköszönte Gyimesi László tanácsnoktól, a szociális irodától, a civil szervezetektől – hosszú a lista, ezért nem sorolt fel mindenkit – kapott segítséget, majd örömmel bejelentette, hogy szeptember 15-étől elindul a dob és gitár szakkör, az érdeklődők pedig varrásoktatásban részesülnek. Október elsejétől kétéves dédelgetett álmuk válik valóra, amikor fejlesztőpedagógusok, hallgatók és főiskolai tanárok segítségével megkezdődik a tanodai munka. Egyelőre társadalmi munkában, mert a pályázatot még nem sikerült beadniuk. Előzetes jelzések szerint jó eséllyel pályázhatnak támogatásra. A kezdeti időszakban 6 alsós kisdiák részesülhet főiskolai hallgatók és tanárok által megtartott fejlesztőoktatásban, a felnőtt roma lakosság részére pedig felvilágosító, tanácsadó és jogi foglalkozásokat fognak elindítani, illetve heti rendszerességgel jogi tanácsadást.

A teljes integráció felé

Nem feledkeznek meg a roma kultúra és hagyományápolás fontosságáról sem. Ahhoz, hogy ez az iroda, tanoda és közösségi ház működni tudjon, további támogatásra van szükség. A létesítményt Nagy Mihály mellett Mihálffy Béla, Nógrádi Tibor és Szentistványi István önkormányzati képviselők avatták fel azzal, hogy közösen vágták át a bejárat elé kifeszített nemzetiszínű szalagot. A vendégek bejárták a frissen meszelt tantermeket, s megtekintették a folyosón látható kiállítást, amely Závada Pál és Korniss Péter Egy sor cigány című riportkönyvében szereplő 24 roma értelmiségiről készült portrékat tartalmazta. http://www.youtube.com/watch?v=Ef64wljhdPw A tanteremben Ványai Éva a város egészségügyi és szociális bizottságának nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Példaértékűnek, mindenképpen támogatásra érdemesnek nevezte az elnök által felvázolt ambiciózus terveket, majd idézett a város esélyegyenlőségi programjából, amelyet a képviselők is elfogadtak. A program célja a cigányság társadalmi hátrányának leküzdése, teljes integrációjának elérése érdekében a tanulás, az iskoláztatás eredményeként folyamatosan növekednie kell a munkaerőpiacon helytálló, iskolázott, szakképzett és átképezhető cigányok arányának. A program hosszú távú, mindaddig tart, amíg a cigány fiatalok iskolai végzettsége lényegesen különbözik a nem cigány fiatalokétól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.