Közélet

Alföldi vízszolgáltató cégek együttműködése

Alföldi vízszolgáltató cégek együttműködése

2012. szeptember 14., péntek
Alföldi vízszolgáltató cégek együttműködése

Együttműködési megállapodást kötött a hatékony vízszolgáltatás feltételeinek megteremtéséről pénteken Békéscsabán a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. és a TVM Tisza-Maros Vízmű Üzemeltető Kft. a békéscsabai székhelyű Alföldvíz Regionális Víziközmű Szolgáltató Zrt.-vel; mindhárom társaságban önkormányzatok a tulajdonosok.

A dokumentumot a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. képviseletében

Tóth Attila

, az igazgatóság elnöke írta alá, a TVM Tisza-Maros Vízmű Üzemeltető Kft. részéről

Bodó Imre

, Tiszasziget polgármestere látta el kézjegyével, az Alföldvíz Regionális Víziközmű Szolgáltató Zrt.-t

Vantara Gyula

, Békéscsaba polgármestere képviselte. A dokumentumban az önkormányzatok felhatalmazták az Alföldvíz Regionális Víziközmű Szolgáltató Zrt.-t, hogy dolgozzon ki megyehatárokon átnyúló, hatékony üzemeltetési feltételeket. Az együttműködés jogi feltételeiről ennek alapján döntenek majd. A víziközmű szolgáltatásról szóló törvény az önkormányzatokat jelöli meg felelősnek a lakosság folyamatos és egészséges ivóvízellátásáért. A 150 ezernél kisebb fogyasztói egyenértékkel (egy lakossági víz- és szennyvízbekötés két fogyasztói egyenértéknek felel meg) rendelkező vízműtársaságok a jogszabályi előírás szerint nem működhetnek önállóan, össze kell fogniuk, vagy nagyobbakhoz csatlakozni - emlékeztetett Vantara Gyula. Elmondta: az Alföldvíz a régióban a legnagyobb, kizárólag önkormányzatok által jegyzett szolgáltató. 72 település jegyzi a részvényeit, közöttük megyén kívüliek is vannak, amelyek januárban léptek be a részvényesek körébe. Az Alföldvíz a térség kisebb szolgáltatói számára védőernyőt tud nyújtani, a társaságnál a fogyasztói egyenérték magas, 385 ezer, korszerűek a technológiai és üzemeltetési rendszerek. A cég árbevétele 2011-ben hatmilliárd forint volt, nyereségesen gazdálkodott. Bodó Imre, Tiszasziget polgármestere kijelentette: a Szeged környéki települések közös szolgáltatója a TVM Tisza-Maros Vízmű Üzemeltető Kft. Ebben Tiszasziget, Domaszék, Kübekháza, Újszentiván, Zsombó és Röszke önkormányzatai a tulajdonosok, amelyek számára fontos az Alföld egészséges vízkincsének megőrzése. Hangsúlyozta: az Alföldvíz keretein belül a hat település együttműködése is hatékonyabb lesz. Tóth Attila, a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte: a társaság tulajdonosi körében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok is vannak. Az együttműködés így valójában négy megye területére terjed ki. A társaság gazdaságosan működik, 77 önkormányzat a tulajdonos, 170 ezer fogyasztói egyenértékkel rendelkezik, árbevétele 2011-ben 1,7 milliárd forint volt. A három megyei víziközmű szolgáltatóban összesen 155 önkormányzat a tulajdonos, a társaságok 576 ezer fogyasztói egyenértékkel rendelkeznek, éves árbevételük 2011-ben 8 milliárd forint volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.