Kultúra

Újabb épületek kaphatnak műemléki védelmet

Újabb épületek kaphatnak műemléki védelmet

2012. augusztus 3., péntek
Újabb épületek kaphatnak műemléki védelmet

A győri és a hatvani vasútállomással együtt 51 épületet javasol műemléki védelem alá helyezni egy új rendelet, amelynek tervezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jegyzi a kormány honlapján.

A győri vasútállomás szocialista realista stílusban épült 1955 és 1958 között. Védett a mellette lévő postaépület, az irányítótorony és a mozdonyfordító is. Ugyancsak szocialista realista stílusban épült 1955-56-ban a hatvani vasútállomás. Itt is védett a posta, továbbá a rendőrségi épület is. Budapestről a listán van - egyebek mellett - az újlaki plébánia, a Pesti Hírlap Bajcsy-Zsilinszky úton lévő egykori palotája, a Horváth Mihály téri József telefonközpont, és a volt Ludovika Akadémia kertje is. A vidéki építmények közül kiemelendő a felsőszölnöki (Vas megye) vízimalom és olajprés, a kőszegi vár bejáratánál található, 1932-ben épült Hősök tornya, a nagykőrösi zsinagóga és hitközségi ház, valamint az orgoványi művelődési ház. Ez utóbbi 1969-ben épült modern stílusban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.