Sport

Olimpia: a vasárnap sikernap Londonban a magyaroknak + FOTÓK

Olimpia: a vasárnap sikernap Londonban a magyaroknak + FOTÓK

2012. augusztus 5., vasárnap
Olimpia: a vasárnap sikernap Londonban a magyaroknak + FOTÓK

Akárcsak egy héttel ezelőtt, ezúttal is a vasárnap a magyar küldöttség sikernapja a londoni olimpián: Berki Krisztián lólengésben, Pars Krisztián kalapácsvetésben 1-1 arany-, Módos Péter kötöttfogású birkózásban egy bronzérmet szerzett, a női vízilabda-válogatott elődöntőbe jutott.

Pars Krisztián aranyérmes

A szombathelyi atléta - harmadikra dobott -

80,59 méteres eredményével győzött

. Mögötte a második helyen a címvédő szlovén

Primoz Kozmus

végzett 79,36 méterrel, a harmadikon pedig az athéni bajnok, világbajnoki címvédő japán

Murofusi Kodzsi

78,71-gyel.

Pars

a magyar atlétika tizedik olimpiai bajnoki címét szerezte, a szintén kalapácsvető

Kiss Balázs

1996-os sikere óta az elsőt. A Dobó SE 30 éves nehézatlétája a magyar csapat negyedik londoni aranyérmét nyerte.

Férfi kalapácsvetés:

Olimpiai bajnok:

PARS KRISZTIÁN 80,59 m 2. Primoz Kozmus (Szlovénia) 79,36 3. Murofusi Kodzsi (Japán) 78,71

Módos Péter kibirkózta a bronzérmet!

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 24 éves

Módos Péter

az első menetben kedvezményezettként pontot szerzett dán ellenfelével,

Haakan Erik Nyblommal

szemben, majd a második menetben ezt az előnyét elvesztette, miután megintették s az ellenfél is pontot szerzett. A harmadik menet első másfél perce nem hozott döntést, ekkor sorsolással dőlt el, hogy a dánnak kell térdelnie, s ezt Módos ki is használtra, gyönyörűen átforgatta ellenfelét, s megnyerte a bronzcsatát. Módos a magyar birkózás történetének 18. olimpiai bronzérmét szerezte meg vasárnap, egyben ő a hetedik magyar dobogós a londoni játékokon.

A vigaszág első mérkőzésén a kirgiz Arszen Jeralijevvel szemben Módos az első menetben a térdelő helyzetből hamar ki tudott szabadulni, s mivel az ellenfél értékelhető akciót nem tudott bemutatni, így a magyar fiú került előnybe. A második menet ugyanezen szakaszában aztán ő volt a kedvezményezett, melyet ki is használt, kevéssel a vége előtt átfordította ellenfelét, melyért még két pontot kapott, így két menetben simán nyert, s a bronzéremért küzdhetett. Itt a dán A negyeddöntőben Módos két menetben kikapott az ötszörös világbajnok iráni riválisától a negyeddöntőben, ahol a kategória legnagyobb esélyesével, Hamid Mohammad Szorjan Reihanpurral találkozott. Ellenfele az első két percben érvényesítette a papírformát, mögékerüléssel szerzett pontot, és 2-0-val nyerte a menetet. A folytatásban is nagyon erősnek és gyorsnak tűnt az ázsiai birkózó, amikor pedig térdelnie kellett, az iráni kivédekezte a fél percet, ezzel megnyerte a menetet és a meccset is. Módos első meccsén az Ázsia-bajnokság második helyezettjével, a nála négy évvel fiatalabb üzbég Elmurat Taszmuradovval találkozott, akit két menetben, remek birkózással győzött le.

A 21. helyről folytatja a Czékus, Kiss műúszópáros

A kötelező gyakorlatot követően a 21. helyről várja a folytatást a Czékus Eszter, Kiss Szofi műúszópáros a londoni olimpián. Az ötkarikás újonc duó 79,400 pontot kapott gyakorlatára, amellyel három kettőst tudott megelőzni a mezőnyben. A legmagasabb pontszámot a világbajnok Natalja Iscsenko, Szvetlana Romasina orosz páros érte el. A verseny hétfőn, magyar idő szerint 16 órától a szabadprogrammal folytatódik, ezt követően a legjobb 12 páros kerül a keddi fináléba.

Berki Krisztián olimpiai bajnok! Hidvégi nyolcadik

Berki Krisztián aranyérmet nyert lólengésben vasárnap a londoni olimpián! A kétszeres világbajnok magyar tornász 16,066 pontot kapott döntős gyakorlatára, ugyanannyit, mint legnagyobb riválisa, a brit Louis Smith, ám mivel a kivitelezését a pontozók szebbnek látták ellenfeléénél, ő lett az első. Berki a magyar tornasport 15. olimpiai aranyérmét nyerte, s övé az ötödik magyar siker lovon a játékok történetében. Legutóbb Csollány Szilveszter nyert a 2000-es sydneyi olimpián gyűrűn, míg őt megelőzően lovon Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke tudott győzni, 1988-ban Szöulban. Az ugyancsak finalista, sőt, Berkiénél jobb pontszámmal döntőbe jutó, tavaly vb-4. Hidvégi Vid harmadikként lépett a szerhez, ám rontott, leesett, ezért kevés pontot kapott (14,300), végül a 8. helyen zárt, de nem volt letörve rontása után: "Nem izgultam el a gyakorlatot, a melegítésnél jól ment, a döntőben egy technikai elem nem sikerült. Ez benne van a pakliban. Amikor Krisztián lejött a gyakorlat után, biztos voltam benne, hogy megveri a britet, olyan gyakorlatot adott elő."

Elődöntőben a női pólósok!

A magyar női válogatott bejutott a legjobb négy közé a londoni olimpia női vízilabdatornáján: Merész András együttese a vasárnapi negyeddöntőben 11-10-re nyert az orosz csapat ellen. Az oroszok kezdték jobban az összecsapást, egy perc elteltével már két góllal vezettek, ám a magyar együttes játéka fokozatosan feljavult, és a második negyedben már két gólos előnyre tett szert. Az oroszok a harmadik játékrészben feljöttek, és 8-8-cal érkeztek a csapatok a zárófelvonásra. A negyedik negyedben, egy perccel a vége előtt már két góllal vezetett a magyar együttes, az oroszok azonban tíz másodperccel a vége előtt emberelőnyben támadhattak az egyenlítésért, sőt, 6 másodperc volt még hátra, amikor kettős előnybe kerültek, de ezzel sem tudtak élni. Merész András együttese a keddi elődöntőben magyar idő szerint 20:40 órától a spanyol együttessel találkozik.

Gádorfalvi a 25., Detre a 18. helyen zárt

Gádorfalvi Áron a szörfösök kilencedik, vasárnapi futamában a harmadik helyen végzett a londoni ötkarikás játékokon, a következő versenyen pedig 25. lett, így az ötödik olimpiáján szereplő magyar versenyző összesítésben a 25. helyen zárt. A nők versenyében Detre Diána előbb a 21., majd a 20. helyen végzett, amivel az összesített verseny 18. helyén végzett. A szörfösöknél a legjobb tíz folytatja az éremfutamokkal.

Bácsi megsérült, kikapott és nem is folytathatta

A 2008-ban Európa-bajnok és olimpiai ötödik helyezett 74 kg-os ferencvárosi versenyző végig aktívabb volt a nyolcaddöntő első menetében, de nem csinált értékelhető akciót, így másfél perc után kékmezesként ő térdelt le először. Az idei Eb-n bronzérmes litván Alekszandr Kazakevics azonban nem tudott mit kezdeni vele, így Bácsi 1-0-ra nyerte az első menetet. A folytatásban is a 29 éves Bácsi kezdeményezett, de ellenfele bontotta fogásait. A magyar birkózó kedvezményezett helyzetből nagy elánnal kereste a fogást, azonban - miközben pörgetéssel próbálkozott - lába beszorult a litván alá, térdéhez kapott, s a fájdalomtól ordítva abbahagyta a küzdelmet, így riválisa egyenlített (0-1). Fájdalmas arcát látva előbb úgy tűnt, nem tudja folytatni a küzdelmet, de végül kis ápolás után nagy nehezen összeszedte magát és tovább birkózott. Bácsi kihúzta a harmadik menet álló harcát. A sorsolás után Kazakevics térdelt le, azaz Bácsinak akciót kellett volna csinálnia fél perc alatt a továbbjutáshoz, ebben azonban a fájós térde megakadályozta, és a hátralévő idő második felében ellenfelén fekve tehetetlenül elsírta magát... "Megroppant a térde, egyelőre nem tudjuk, mi a diagnózis. Kevés az esély rá, hogy a rivális bemenjen a fináléba, de ha így lesz, akkor sem biztos, hogy Peti folytatni tudja a vigaszágon" - mondta korábban az MTI-nek Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya. Maga a versenyző nem nyilatkozott, fájdalmas arccal, elkeseredetten bicegett ki a csarnokból. Később Struhács György az MTI-nek elmondta: az első diagnózis szerint a versenyzőnek a bal lábában részleges vagy teljes hátsó szalagszakadása van, ezért kórházba szállították, így biztosan nem folytatja szereplését a birkózók kötöttfogású 74 kilós súlycsoportjában a londoni olimpián.

A mezőny hátsó részében a magyarok női maratonban

Rakonczai Beáta a 85., Erdélyi Zsófia a 92., Kálovics Anikó pedig a 95. helyen végzett maratonfutásban vasárnap a londoni olimpián. A maratonisták 118 fős mamutmezőnye szakadó esőben vágott neki a London központjában kijelölt pályának, hogy teljesítse a 42,195 km-es távot. Az útvonal jórészt a Temze partján haladt, s az angol főváros számos nevezetessége mellett elvezetett, érintve többek között a Szent Pál katedrálist, a Big Bent és a Towert. Az eső ellenére a belvárosi pálya szinte minden pontján rengeteg néző buzdította a futókat. A magyarok közül az idén 2:36:56 órás egyéni csúcsot elért Erdélyi Zsófia kezdett a legjobban, de 10 km-nél ő is csaknem két perccel lemaradt már az élbolytól. A rutinos utcai futónak számító Kálovics Anikó (legjobbja: 2:29:04 ó) és Rakonczai Beáta (2:29:54 ó) szintén a leszakadók között futott. Az eső 10 km után elállt, addigra már alaposan szétrázódott a mezőny. Amikor csaknem egy óra eltelt a versenyből a magyarok a 80-90. hely környékén futottak, két-három percre az elsőktől. A táv második fele Rakonczainak sikerült jobban, fokozatosan lépett el a másik két magyartól, s a célba is ő érkezett először hármójuk közül. A versenyt az etióp Tiki Gelana nyerte meg - olimpiai rekordot jelentő idővel - úgy, hogy az utolsó kilométeren sikerült ellépnie a háromfős élboly többi tagjától. Női maratonfutás:Olimpiai bajnok: Tiki Gelana (Etiópia) 2:23:07 óra 2. Priscah Jeptoo (Kenya) 2:23:12 3. Tatyjana Petrova Arhipova (Oroszország) 2:23:29 ...85. Rakonczai Beáta 2:41:20 ...92. Erdélyi Zsófia 2:44.45 ...95. Kálovics Anikó 2:45.55

Hazaérkezett az ezüstérmes Ungvári Miklós

Pezsgőlocsolás fogadta a Liszt Ferenc-repülőtéren a londoni olimpián ezüstérmet nyert Ungvári Miklós cselgáncsozót szombaton késő este. Akárcsak pár nappal korábban Szilágyi Áron esetében, a rajongók a második magyar érem megszerzőjét is hosszasan ünnepelték. A 66 kg-os Ungvári múlt vasárnap mindössze jukóval kapott ki súlycsoportjának fináléjában a grúz Lasa Savdatuasvilitől, s szerezte meg a londoni olimpián eddig egyetlen magyar ezüstöt. A hazatérő dzsúdóst hosszasan dobálták magasba a repülőtéren összegyűlt rajongók, majd szülővárosában, Cegléden rokoni, baráti körben hajnalig folytatódott az ünneplés. Olimpiai hírfolyamunk itt érhető el időrendi sorrendben!

Éremtáblázat:

A vasárnapi ragyogó teljesítménnyel Magyarország feljött az éremtáblázat 10. helyére. Az alábbi aranyérmes nemzeteken kívül még 25 ország szerzett érmet. Kína 30 arany 17 ezüst 14 bronz Egyesült Államok 28 14 18 Nagy-Britannia 16 11 10 Koreai Köztársaság 10 4 6 Franciaország 8 8 9 Olaszország 6 5 3 Kazahsztán 6 - - Németország 5 10 7 Oroszország 4 16 15 MAGYARORSZÁG 4 1 3 Koreai NDK 4 - 1 Hollandia 3 1 4 Dél-afrikai Köztársaság 3 1 - Új-Zéland 3 - 4 Japán 2 12 13 Dánia 2 4 2 Románia 2 4 2 Fehéroroszország 2 2 3 Kuba 2 2 1 Jamaica 2 1 1 Lengyelország 2 1 1 Ukrajna 2 - 5 Etiópia 2 - 1 Ausztrália 1 12 7 Kanada 1 3 6 Csehország 1 3 1 Svédország 1 3 - Kenya 1 2 2 Brazília 1 1 5 Szlovénia 1 1 2 Horvátország 1 1 - Svájc 1 1 - Irán 1 - 1 Litvánia 1 - 1 Grúzia 1 - - Venezuela 1 - -

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.