Bulvár

Hejj, ribizli…

Hejj, ribizli…

2012. augusztus 11., szombat
Hejj, ribizli…

Jókai Mórról az a hír járta, hogy csak a kimagozott ribizlidzsemet volt hajlandó elfogyasztani. A mai kor embere is ritkán lelkesedik a ribizliért: kit a savanykás íz, kit a bosszantó kis magok zavarnak. Pedig ez a vidám, apró piros bogyós gyümölcs melegben rendkívül jó szomjoltó, s táplálkozási értéke mindemellett több szempontból is kiemelkedő. De tudunk ennél érdekesebbet is a ribizliről.

Ribizli-kisokos

1. Nyáron hozza gyümölcsét a másfél méter magasságú ribizlicserje, mely Nyugat-Európában őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Belgiumban és Franciaországban az 1600-as évektől nagy mennyiségben termesztették. Nálunk főleg a Duna-kanyar környékén és a Nyugat-Dunántúlon vannak nagy ribizli-termőhelyek, de a Fertő-tó környékén vadon is megterem. Rokona a piszke, vagy ahogy nevezik még büszke, egres. 2. Fehér és fekete ribizli is létezik, de leggyakrabban a piros ribizlivel találkozhatunk a piacokon. A fehér ribizli nálunk viszonylag ritka, holland ribizlinek is nevezik. 3. A népi orvoslás a piros ribizli kipréselt levét ajánlja lábadozó, vérszegény, étvágytalan, érelmeszesedésben szenvedő embereknek. 4. A fekete ribizli héjában lévő illőolajok jótékonyan hatnak a fáradt idegrendszerre, a bogyókban levő sav a köszvény, a vese- és hólyagproblémák, gyomor- és légúti gyulladások gyógyszere is lehet. A gyümölcs leve vizelethajtó hatású. 5. A magas C-vitamin-tartalmú ribizli antioxidáns tulajdonsága fontos szerepet játszik a rákkeltő aktív gyökök hatástalanításában. 6. Desszertek kiváló gyümölcsbetétje, készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, dzsemet, habos kocsonyát, gyümölcsös túrót, bort. De tojásfehérjébe mártva, porcukorral megszórva asztaldíszként is mutatós.

Ribizli-receptötletek

Boros ribizlileves

Hozzávalók:

- 50 dkg ribizli - 10 dkg cukor - 3 dl rozé bor - 6 szem szegfűszeg - 1 rúd fahéj - 1 dl tejszín - 1 dkg keményítő

Elkészítés:

A szegfűszeget, a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, majd amikor a felére forrt, leszűrjük. Felforralunk 6 dl vizet, a cukorral, egy csipet sóval, hozzáöntjük a leszűrt fűszeres levet. Amikor forr, beleszórjuk a megtisztított, megmosott gyümölcsöt, beleöntjük a bort, és felforraljuk. A tejszínben kikeverjük a keményítőt, besűrítjük vele a levest, összeforraljuk, majd botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Tejszínhabbal vagy vanília fagylalttal tálaljuk.

Gyors ribizlis joghurttorta

Hozzávalók:

- 1 kész piskótatorta - 2 evőkanál zselatinpor - 2 evőkanál cukor - 2 dl tejszín - 4 dl joghurt - 25 dkg ribizli - 1 dl ribizliszörp

Elkészítés:

A zselatinport 4-6 evőkanál vízzel összekeverjük, és 10 percig állni hagyjuk. A tejszínt 2 evőkanál cukorral habbá verjük, majd belekeverjük a joghurtot. Beleforgatjuk a leszemezett ribizlit. A zselatint a ribizli szörppel felforraljuk, langyosra hűtjük, majd a krémbe keverjük, és a piskótalapok közé kenjük. Hűtőben dermesztjük, és ribizli szemekkel, esetleg tejszínhabbal díszítjük.

Jeges ribizli shake

Hozzávalók:

- 30 dkg ribizli - 1 tasak vaníliás cukor - 4 evőkanál cukor - fél citrom leve és héja - 4 dl kefír - 4 gombóc vaníliaízű fagylalt

Elkészítés:

A ribizlit a vaníliás cukorral , a cukorral, a citrom levével és a reszelt héjával összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a kefirt, meg a fagylaltot, és mixerrel pürésítjük. Négy előhűtött, magas falú pohárba adagoljuk, friss bogyós gyümölccsel, ribizli szemekkel díszítjük, és alaposan lehűtve tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.