Kultúra

Gyüdi: sokan váltanak bérletet az őszi színházi évadra

Gyüdi: sokan váltanak bérletet az őszi színházi évadra

2012. augusztus 16., csütörtök
Gyüdi: sokan váltanak bérletet az őszi színházi évadra

Népszerűek a százharmincadik évadjára készülő Szegedi Nemzeti Színház bérletei, hétfőn már a pénztárnyitás előtt egy órával hosszú sorok kígyóztak a teátrumnál – tudtuk meg Gyüdi Sándor főigazgatótól. Az évad szeptember 7-én ünnepi társulati üléssel, és a hagyományos Nyitány gálával veszi kezdetét.

- Augusztus 13-a óta lehet bérleteket váltani a százharmincadik színházi évadra. Mekkora az érdeklődés?

- Hétfőn reggel voltak, akik kempingszéket is hoztak magukkal, látva a sort, ásványvízautomatát is kihelyeztünk. Nagy érdeklődés mellett kezdtük el értékesíteni bérleteinket. Jönnek a bérlők, sokan újraváltják a bérletüket vagy, illetve sokan keresik az újakat is, de szeptember 8-áig csak az eddig is szabad helyek közül választhatnak, addig fenntartjuk a korábbi bérleteink helyét. Nem nagyon számítunk arra, hogy sok régi hely ürül meg, úgy látjuk, régi bérlőink erre az évadra is velünk tartanak. Hozzáteszem, sok bérlőnk idős, egy idő után másik, például szombat délutáni előadásokat kínáló bérletre vált át, vagy egy rövidebbre, így némi mozgás van a bérletekben.

- Felújítások zajlanak a nagyszínházban, időarányosan halad a kivitelező?

- Komoly munka folyik még most is, de szerencsére az utolsó fázisánál tartunk. A kivitelező a nagyszínház fűtési- és szellőztetési, továbbá tűzjelző rendszerét átépítette, s augusztus 30-án átadja a területet. Az évad szeptember 7-én az nyitó társulati üléssel indul, és az aznapi Nyitány gálával. Sokat dolgoztak a művészeink annak ellenére, hogy a házba is alig lehetett bejutni. A Szegedi Szabadtéri Játékokon a zenekaron és énekkaron kívül színészek és táncosok is közreműködnek, illetve a színházi apparátusnak is dolgoznia kellett, hiszen elő kell készíteni a következő évadot.

- Hol és hogyan tudnak próbálni a szeptemberben induló évadra a színészek?

- Az őszi előadásokra augusztus 20-a után kezdünk el próbálni gőzerővel. Néhány termünk már a nagyszínházban is felszabadult, illetve a Kisszínház tud működni. A szabadtéri sajnos most külső helyszíneken próbált, iskolákban, tornatermekben béreltek helyeket.

- A Szegedi Szabadtéri Játékokon immár tizedik alkalommal adott ajándékkoncertet a Dóm téren a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Milyen visszajelzéseket kapott az olasz est után?

- Több hullámban jönnek a visszajelzések. Az első, amikor a koncert elején látjuk, hogy tele van a nézőtér, nagy az érdeklődés. Ez annak is köszönhető, hogy ez már a tizedik volt az ajándékkoncertek sorában. A második hulláma a visszajelzésnek a taps, s az ember nagyon örül annak, hogy tényleg egy négyezer fős nézőtér lelkes ovációja fogadja a produkciónkat. Utána is sok telefont, sms-t kaptam, ami nagy öröm, hiszen a közönség szolgálata a célunk.

- A nyár mennyire volt mozgalmas, követte-e az olimpiát, illetve belefért-e egy kis pihenés az elmúlt időszakba?

- Az olimpia eseményeit követni hazafias kötelesség, néztem én is, igaz nem minden magyar sikert láttam, volt amikor dolgoztam. Olasz estet tűztünk ki az ajándékkoncertre például, és sajnos aznap este az uszodában is olasz est volt, éppen a koncert kezdete előtt pár perccel győzték le az olaszok a magyar vízilabda csapatot. De nagy lelkesedéssel néztem a sportprogramokat és nyaraltam is egy kicsit. A Szegedi Nemzeti Színház 130., jubileumi évadának műsorkínálatáról

ITT

tájékozódhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.