Bulvár

NIF: kedvez a meleg az útépítésnek

NIF: kedvez a meleg az útépítésnek

2012. július 10., kedd
NIF: kedvez a meleg az útépítésnek

Kifejezetten kedvez a csapadékmentes forróság az útépítési munkálatoknak, így több területen is jól haladnak a kivitelezők - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az MTI-vel.

Az aszfalt és a beton is nagyon magas hőmérsékleten érkezik meg az építési területekre, és minél magasabb a levegő hőmérséklete, annál több ideje van a kivitelezőnek a burkolat terítésére. Hideg időben nem lehet aszfaltozni, ugyanis túl gyorsan köt meg a forró burkolat, ami a terítésnél problémát okozhat, illetve az elkészült friss aszfalt a hideg miatt feltöredezhet - áll a közleményben. Az aszfalt bedolgozási hőmérséklete közel 180 Celsius-fok, ehhez képest a 35 fokos levegő hűvösnek számít. A meleg időben - már 24 fok felett - a munkások részére 30 percenként 14-16 fokos ivóvizet kell biztosítani, tartósan magas hőmérsékletnél pedig az útépítőknek óránként minimum 5, maximum 10 perc pihenő jár. A NIF közleménye szerint a gyorsforgalmi utak közül az M3-as építése Nyíregyháza és Őr között és az M0-ás déli szektor bővítése jól halad. A keleti országrész autópályájánál ez év végére teszi a NIF a műszaki átadás megkezdését, míg a budapesti körgyűrű M7-M6 autópályák közötti része - a felújított régi pályaszakasszal együtt, 2x3 sáv, plusz leállósávos kialakítással - augusztusban már a közlekedők rendelkezésére áll. Az M0-ás többi részét, tehát az M6-tól az M5-ig várhatóan 2013 nyarán vehetik birtokba az autósok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.