Közélet

Hamarosan virágzik a parlagfű, bírságol a hatóság + FOTÓK

Hamarosan virágzik a parlagfű, bírságol a hatóság + FOTÓK

2012. július 4., szerda
Hamarosan virágzik a parlagfű, bírságol a hatóság + FOTÓK

Lejárt a határidő, amennyiben a hatóság bimbózó vagy virágzó parlagfüvet talál, büntet. Borsos ára van annak, ha valaki elmulasztja a parlagfűmentesítést, a bírság akár ötmillió forint is lehet.

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) idegenhonos növény hazánkban, az 1920-as évektől kezdett el fölszaporodni. Mára gyakorlatilag az ország minden területén megtalálható kisebb-nagyobb mértékben. Érdemes tudni, hogy egy közepes növény több ezer magot is érlel, de 60 ezer magot is termelhet mindössze egyetlen tövön. Akár harminc évig is csíraképes marad a magja, ezért is fontos rendszeres irtása. „Maga a növény felálló szárú, erősen szeldelt levelei vannak, és sok éves átlagban a virágzása július 15-e után kezdődik. Kicsit összetéveszthető az ürömmel” – magyarázta

Hódi László

. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője hozzátette, a földterületek fertőzöttségét tekintve átlagos évre lehet számítani. A szabályok nem változtak az elmúlt évekhez képest, a földtulajdonosok – legyen szó külterületről vagy belterületről – kötelesek a parlagfűmentesítést elvégezni. Hódi László arról tájékoztatott, hogy a jogszabály egy jogvesztő határidőt is tartalmaz, minden év július elseje után kezdik az ellenőrzéseket a hatóságok. „Maga az ellenőrzés, a felderítés, illetve a hatósági eljárás szektorsemleges, vagyis magánszemélyek, gazdasági társaságok és önkormányzat ellen is eljár a hatóság” – jegyezte meg. Aki elmulasztja a pollenallergiások nagy ellenségének számító gyomnövény irtását, bírságra számíthat, ami 15 ezertől akár 5 millió forintig terjedhet. Mindez függ a fertőzöttség mértékétől, illetve attól, hogy mekkora területről van szó, s az kül- vagy belterületen található. A tulajdonosoknak érdemes folyamatosan ellenőrizniük földjeiket, ugyanis a parlagfű gyorsan újrahajt, s egyből virágzik.

Ahogy megírtuk

, tavaly egy országos akció keretében kísérleti jelleggel helikopteres parlagfű-felderítés zajlott Csongrád megyében. Hódi László elmondta, ezt idén is tervezik, méghozzá két alkalommal. A Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, a hatóság tavaly mintegy százötven esetben rendelt el közérdekű védekezést, de kényszerkaszálást nem kellett végrehajtaniuk, mert a hivatalos értesítés után minden földtulajdonos elvégezte a gyommentesítést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.