Közélet

Egyre gyakoribbak lehetnek a hőséghullámok

Egyre gyakoribbak lehetnek a hőséghullámok

2012. július 6., péntek
Egyre gyakoribbak lehetnek a hőséghullámok

Nemzetközi és itteni klímamodellek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak a mostanihoz hasonló, sőt még melegebb hőséghullámok, amelyek az emberi szervezetet jelentősen megviselhetik - közölte az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) pénteken az MTI-vel.

Az ország területén jelenleg is hőségriadó van érvényben, a meteorológiai előrejelzés szerint csak jövő kedden várható néhány fokos enyhülés. A napi átlaghőmérséklet emelkedésével a halálozások száma is nő - írta az OKI, hozzátéve: a 2008-2011. évi hőséghullámok idején ez 15-28 százalékos növekedést jelentett, az esetek 80 százaléka a 65 évnél idősebbek körében következett be. A vezető halálokok a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek. A hosszan tartó meleg az egészséges emberek szervezetét is megviseli - jegyezte meg az OKI. Az ember normális külső testhőmérséklete 32-33 Celsius-fok. Ha a levegő hőmérséklete ennél magasabb, a bőr melegedni, az ember izzadni kezd, ami kiszáradást és nátriumvesztést is okozhat. "Ezért fontos, hogy ne csak az elveszített folyadékot, de a sót is pótoljuk, akár ásványvízzel, akár enyhén megsózott csapvízzel, teával" - hangsúlyozta az intézet. A nagy melegben, szabad térben végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat; súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezért kánikula idején például futni, kerékpározni a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Az autóvezetők figyelmét is felhívták arra, hogy a hőségben romlik a koncentrálóképesség, ezért hosszú utakon álljanak meg gyakrabban pihenni. Ismételten kiemelték: zárt gépkocsiban senki ne hagyjon gyermeket, de állatot sem. Azoknak, akik a vízpartokra mennek hűsölni, azt tanácsolták, hogy a kijelölt szabadvízi fürdőhelyekről tájékozódjanak az OKI honlapján. A bányatavakban, a folyóvizekben ki nem jelölt helyeken nemcsak balesetveszélyes fürdőzni, de a fertőzések veszélye is fennáll - tették hozzá. A különböző hűtőberendezésekkel kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy azokat csak szakaszosan, fokozatosan, átmeneti hűtésre szabad használni, különben csökkentik a hőmérséklethez való hosszú távú alkalmazkodóképességet. A meteorológiai szolgálat péntekre Vas és Zala megyére másodfokú, az ország többi területére viszont továbbra is harmadfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint az ország jelentős részén továbbra is tartósan 27 Celsius-fok, Vas és Zala megyében várhatóan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Emellett az ország valamennyi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt. A kánikula keddtől lassan enyhülhet, a hét második felében 30 fok közeli maximumértékek lesznek jellemzőek. Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.