Közélet

A szabad strandon még az idén sem szabad... + FOTÓK

A szabad strandon még az idén sem szabad... + FOTÓK

2012. július 17., kedd
A szabad strandon még az idén sem szabad... + FOTÓK

Felfoghatatlan ez az évek óta tartó huzavona arról, hol és miért nem lehet fürödni a Tiszában. A sorok szerzője nem tudja, létezik-e még egy ilyen ország, és ezen belül egy ilyen városvezetés, amely ennyire nem képes vagy nem akarja megoldani a szegediek évtizedes problémáját, nevezetesen a folyóban való fürdés jogát.

Különösen most, amikor csaknem két héten át egymást követő napokban 30 fok feletti volt a hőmérséklet, és a hírek szerint újra visszatérhet a kánikula: mindenki a víz mellett keresi/keresné a felfrissülést, és strandolásra, hűsölésre, pihenésre vágyik. A sorok szerzője kevés várost ismer, amely ennyire nem használja ki természeti adottságait, a folyó nyújtotta előnyöket, lehetőségeket, ennyire ne tekintse szerves részének, mint Szeged. Csongrád megyében a Tisza partján lévő „szabad strandokon” a jelenlegi körülmények között egyedül Szegeden nem szabad fürödni. Évek óta mindig ugyanaz az ócska sláger megy, az ÁNTSZ szerint nem a víz minőségével van baj, csupán a rendészeti előírásoknak nem felelnek meg a szóba jöhető helyek. A Sárgán azért nem lehet strand, mert hajóútban helyezkedik el (ezen, igaz, nem lehet változtatni, de milyen hajóforgalom zajlik a folyón, mikor láttak utoljára hajót a Tiszán? Vagy ha erre is téved évente egy, az is a folyó közepén, nem pedig a parttól 10-15 méterre halad). A Foka azért nem alkalmas, mert az új híd építését követően még mindig lehetnek veszélyes tárgyak a vízben (ezt egy medervizsgálattal simán tisztázni lehetne). A Lapos azért nem jó, mert közvetlen a régi híd lábánál van (a víz sodrása kiszámíthatatlan veszélyt jelent). Ezenfelül a kulturált fürdőzéshez szükség van minimális infrastruktúrára (tusolók, öltözők, illemhelyek, mentő, csónak, elsősegély stb.) és némi tereprendezésre. Nyitott kérdés továbbá, hogy ezek kiépítését, fenntartását ki vállalná magára, és aki tehetné, miért nem teszi.

A szomszédban miért lehet, nálunk miért nem?

Tekintettel arra, hogy a Napfényfürdő borsos árait kevesen tudják megfizetni, Mórahalom, Makó és Sándorfalva nincs túl közel, a szegedi strandokon meg csak homokozni lehet, vízbe menni nem, csak bokáig, mert ha mélyebbre merészkedünk és nem csak „pancsolunk”, jön a rendőr vagy az illetékes hatóság és kérdezés nélkül büntet. Keresztülfolyik Szegeden a Tisza, amit trópusi kánikulában is csak sóvárogva lehet nézni, megfürödni benne –, akinek éppen kedve szottyanna hozzá – nem. Ráadásul a Tisza-part, mint turisztikai látványosság, továbbra is kiaknázatlan maradt. Néhány éve a jegyző azzal söpörte le az egyik képviselő strandhelyzettel foglalkozó javaslatát, hogy a Tisza vízminősége nem megfelelő. Hogy lehet az, hogy tőlünk már 20 kilométerre lejjebb megfelelő, és Magyarkanizsán, Zentán, Becsén, Újvidéken mindenki önfeledten lubickolhat a hűs habokban. Igaz, déli szomszédunk kezét még nem kötik meg a sokszor értelmetlen EU-s jogszabályok, ami nem jelenti azt, hogy ők kevésbé törődnének polgáraik egészségével és a törvények betartásával. Miért van az, hogy nálunk mindig bonyolultabb az élet, mindig minden agyon van szabályozva, regulázva, s pont ezért mást sem csinál a derék polgár, szüntelenül a kiskapukat, a kibúvókat keresi, meg annak a módját, mit hogyan játsszon ki, vagy kerüljön meg. A szebb időket látott Partfürdő valaha klasszikus strandfürdőként működött, volt időszak, mikor naponta tízezernél is többen keresték fel, mert a medencéken kívül a Tiszában is lehetett a bójákkal kijelölt helyen fürdőzni. Ráadásul a Partfürdő árnyas fái tökéletes védelmet jelenthetnek a hőség és az UV-sugárzás ellen. Évek óta miért nem lehet fürödni a folyóban? Nem a kifogásokat, hanem a lábunk előtt heverő megoldást kellene keresnünk!

A fürdő konkurenciája lenne a Tisza?

Néhány éve Nagy Sándor akkori alpolgármester a helyi napilapnak úgy nyilatkozott az ügyben, hogy amíg a jelenlegi infrastruktúrával fenntartható a fürdő, addig fürdőként számolnak a területtel, de beruházni, fejleszteni nem fognak már, hosszú távon rendezvényhelyszínként gondolkodnak a Partfürdőben. Ezek szerint mintha igaznak bizonyultak volna azok a felvetések, hogy megszüntetik majd a Partfürdőt, már csak az marad a kérdés, hogy az okok közt vajon szerepel-e az a feltételezés, amit több fideszes politikus, a Szögedi Védegylet és a Védegylet helyi szervezete is hangsúlyozott, miszerint már a Napfényfürdő építésénél eldöntötték: nem tartanak fenn hosszú távon egy komoly konkurenciát a szomszédban… A folyók vagy tavak mentén kialakított fürdőhelynek van üzemeltetőjük, aki kéri, hogy az engedélyezési eljárást lefolytassák - magyarázza a folyamat elindítását Kiss Edit, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerv közegészségügyi osztályának a vezetője. Az ÁNTSZ-nek helyszíni szemlét kell összehívnia, továbbá a jogszabályban meghatározott szakhatóságokat is be kell vonni az eljárásba. Mi van akkor, ha például néhány vállalkozó összefog, és engedélyt kér egy strand kialakítására, üzemeltetésére a Fokán? A szakember szerint ezt meg kell vizsgálni, mert két alapvető feltétele van. Az egyik a fürdővíz minősége, vagyis a Tisza vízminősége bakteriológiai szempontból, illetve a fürdőhely kialakítottsága. Ez egyrészt arról szól, hogy legyen rendezett a terület, követelmény a megfelelő hulladékgyűjtés, elszállítás, ezenkívül ivóvíz minőségű vizet kell biztosítani ivásra, zuhanyozásra, ingyenes WC-használatot, illetve a vízfelületre megfelelő jelöléseket, bójákat szükséges elhelyezni. Meg kell jelölni a strand területét és a mély vizet is. Horgászni itt tilos, a parton pedig ki kell függeszteni a legutóbbi vízvizsgálat eredményeit.

Befektető a láthatáron

Ez mind tehát az üzemeltető dolga. Tavaly a Partfürdő területén volt strand, a Szegedi, Mórahalomi Kistérségi Intézet jelölte ki a szakhatóságok hozzájárulásával. Hogy az idén kérték-e vagy sem, azt Kiss Edit nem tudja. Kérdésünkre, hogy jelenleg milyen a Tisza vízminősége a városi szakaszon, a szakember nem tudott válaszolni, mert mint mondja, nincs üzemeltető, akinek a kérésére elvégzik ezeket a vizsgálatokat. Megtudjuk, hogy Csongrád megyében a Körös-toroknál üzemel strand, Mártélynál, Mindszentnél, a Sziksósfürdőn két fürdőhely közül választhatunk, a naturista és a hagyományos strand és kemping között, továbbá itt van még a szentesi Tisza-strand, valamint Sándorfalván a Nádastó. Makón is most van kijelölés alatt a marosi fürdőhely kialakítása. Három fürdőhely élő víz mellett fekszik. Legtöbb helyen az önkormányzattól bérlik az üzemeltetők a strand területét, csak éppen – úgy tűnik – Szegeden múlik el a nyár, hogy megint nem lesz kijelölt, fürdésre alkalmas strand. A legfrissebb híradások szerint mégis akadt egy befektető, a szegedi NOD 2001 Catering Kft., amely július 1-jétől 5 évig üzemelteti a Lapost, és a szabad strandot összeköti a Partfürdővel. A cég az ATIVIZIG nyilvános pályázatán nyert. A Lapos az ATIVIZIG vagyonkezelésébe tartozik, de az igazgatóság nem akart ott szabad strandot nyitni, ezért megpályáztatta az ingatlant. A nyertes kft. a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-vel mint a szegedi Partfürdő üzemeltetőjével konzorciumot alapít a Lapos üzemeltetésére. Az IH nemcsak a Partfürdőt, de az egyetlen szegedi legális szabad strandot is üzemelteti. A Partfürdő ebben az évben csak kemping-, illetve rendezvényhelyszínként látogatható. Az IH igazgatója várhatóan július elejére ígérte a nyitást. A helyi lapnak nyilatkozva Sódar István hozzátette, hogy „Szeged egyetlen biztonságos szabad strandja nemcsak a nyaralás élményét kínálja majd a szegedieknek, de a város új és izgalmas nyári közösségi tereként is debütálni fog".

Lehetne másként is

A pályázat alapján a Nod 2001 Catering Kft. a fürdőhely üzemeltetését, területrendezést, sportpályák, vendéglátó-ipari egységek, szociális blokkok kialakítását, programok szervezését, valamint a Partfürdő és a szabad strand (Lapos) összekötését tervezi. A munkálatok lázasan folynak, hogy mikor nyitnak, azt még nem lehet tudni. Vélhetően még az idén nyáron, ha mégsem, akkor majd ide járunk télen fakutyázni. Hogy lehetne ezt másként is csinálni, azt az újvidékiek példája ékesen bizonyítja. Tavaly ünnepelte az újvidéki strand, amely a Duna teljes folyásán a legrendezettebb és legszebb fürdőhelynek számít, fennállásának 100. évfordulóját. A jubileumra gazdag programmal várták a látogatókat. A fürdési szezon mind a 150 napján történt valami, esténként 25 ezer nézőt jegyeztek. Az újvidéki fürdőhely működtetését és karbantartását a közvállalat végzi. Ez a munka – fűnyírás, vizes gócok karbantartása, mentő- és őrszolgálat működtetése, apróbb rekonstrukciós munkálatok – évente 65 millió dinárba kerül (1 dinár 2,5-2,7 forint). A pénznek nagyjából egyharmadát az eladott belépőjegyek árából, a többit a városi költségvetésből, a vendéglátóipari és egyéb létesítmények bérbeadási díjából fedezik. A napi belépőjegyek ára nem változott a tavalyi árakhoz képest – 50 dinárba kerül. Figyelem, 150 forintnál is kevesebbe! Ezért a strandon mindenekelőtt biztonságot nyújtanak a látogatóknak, mind a parton, mind a vízben. A fürdőhelyen hét éve senki sem fulladt a vízbe, ez a jól működő vízimentő-szolgálatnak és a jó felszerelésnek köszönhető. Hajrá, Szeged! Mi van?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.