Közélet

A Jobbik szerint folytatódik a "gyurcsányi rendőrterror" + VIDEÓ

A Jobbik szerint folytatódik a "gyurcsányi rendőrterror" + VIDEÓ

2012. július 9., hétfő
A Jobbik szerint folytatódik a "gyurcsányi rendőrterror" + VIDEÓ

A Jobbik szerint felháborító és elfogadhatatlan, hogy rendőrök indokolatlan, szükségtelen és aránytalan "brutalitással" bántak a szombaton, a Kossuth tér környékén őrizetbe vett 10 emberrel. Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György Gyula ellenzéki országgyűlési képviselők hétfői sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, hogy ez a "gyurcsányi rendőrterror" folytatódását jelenti.

A szombati Budapest Pride felvonulás ellen demonstrálók közül tíz embert állított elő a rendőrség a Kossuth térről. A rendőrség tájékoztatása szerint az előállítottakat egyebek mellett garázdaság bűncselekményével, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével valamint jogszerű intézkedéssel szembeni ellenszegülés szabálysértésével gyanúsítják. A szóvivő közölte azt is, hogy a Kossuth térről előállítottak egy, a térre

Zagyva György Gyula

jobbikos országgyűlési képviselő társaságában érkező embert tiltott önkényuralmi jelkép használata bűncselekmény elkövetése miatt.

Gaudi-Nagy Tamás

elmondta: az egyik előállított az ő parlamenti munkatársa, aki a nemzeti jogvédők nevében fényképezte és kamerázta a rendőri intézkedéseket, amikor a rendőrök "brutális" módon őrizetbe vették, többek között még a rendőrjárműben is többször megütötték. Zagyva György Gyula arról beszélt: az elmúlt két évben 35-40 olyan rendezvényről tud, ahol a rendőrök folyamatosan megsértették az emberi jogokat, "erőt demonstrálnak és nem veszik figyelembe a rendőrségi törvény előírásait". Éppen ezért a jobbikos politikus azt kérdezi Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy "ez az eljárás belefér-e a rendőrség működésébe, illetve rendben van-e az, hogy a rendőrség egy dél-afrikai banánköztársaság módszereivel dolgozik?" Emellett Zagyva György Gyula elmondta: a rendőrség a tüntetést követő tájékoztatójában hazudott, mert állítása szerint nem igaz, hogy ő a tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt őrizetbe vett emberrel együtt érkezett a helyszínre. Gaudi-Nagy Tamás hangsúlyozta: azért lehetséges, hogy a rendőrség így végzi a feladatát, mert a 2006-os őszi zavargások után a mai napig nem történt meg a "rendőrbűnözők" elszámoltatása és felelősségre vonása. Kiemelte azt is: minden lehetséges jogorvoslati utat ki fognak használni és követelik a rendőrségtől, hogy hivatalból indítsanak vizsgálatot a bántalmazásokkal kapcsolatban. Emellett az ellenzéki politikus feljelentést is tesz a szombati Budapest Pride résztvevői ellen, akik álláspontja szerint megsértették a KRESZ-t, amikor nem az előírásoknak megfelelő biztosító eszközök használata mellett utaztak teherautókon a felvonulás alatt. Kérdésre válaszolva, miszerint belefér-e a szabad véleménynyilvánításba, hogy videofelvételek szerint az egyik ellentüntető fejbe rúgott egy rendőrkutyát, Zagyva György Gyula a történteket "jogos védelmi helyzetnek" nevezte, mert szerinte a kutyát tartó rendőr korábban többször is "ráuszította" az ott tartózkodókra az egyébként szájkosárral felszerelt állatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.