Közélet

Szerbiában több ezer embert lehallgattak a titkosszolgálatok

Szerbiában több ezer embert lehallgattak a titkosszolgálatok

2012. június 2., szombat
Szerbiában több ezer embert lehallgattak a titkosszolgálatok

Szerbiában több ezerre tehető az olyan eseteknek a száma, amikor a titkosszolgálatok magánszemélyek internetes levelezésében kutakodtak vagy lehallgatták telefonjaikat - közölte a szerbiai emberi jogi biztos.

A Danas című belgrádi napilap idézte szombaton

Sasa Jankovic

emberi jogi ombudsmant, aki szerint

Rodoljub Sabic

adatvédelmi kormánybiztos rendszeresen információkat szolgáltat neki azokról az esetekről, amikor a biztonsági szolgálatok telefonokat hallgatnak le vagy betekintenek magánszemélyek internetes levelezésébe. Jankovic szerint az előzetes eredmények fölöttébb aggasztóak, és több ilyen eset történt, mint feltételeznék. Szerinte több ezerre tehető a számuk. Jankovic és Sabic kedden azzal a kéréssel fordult a szerbiai alkotmánybírósághoz, hogy ideiglenesen tiltsa meg a rendőrségnek az effajta, bírósági döntés nélkül zajló adatgyűjtést. Kérték továbbá a két hónapja hatályba lépett büntetőeljárási törvény alkotmányossági felülvizsgálatát. A jogszabály ügyészségi és nem bírósági engedélyhez köti a rendőrségi adatgyűjtést a polgárok telefonbeszélgetéseiről. Jankovic emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság már két ízben alkotmányellenesnek minősítette a bírósági engedély nélküli lehallgatásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.