Közélet

Hoffmann: nem várható általános nyugdíjazás az oktatás területén

Hoffmann: nem várható általános nyugdíjazás az oktatás területén

2012. június 21., csütörtök
Hoffmann: nem várható általános nyugdíjazás az oktatás területén

Az oktatási államtitkár szerint sem a felsőoktatásban, sem a közoktatás területén nem várható általános nyugdíjazás, utóbbi területen ugyanakkor a gyermeklétszám csökkenése miatt várható nagyobb arányú nyugdíjba küldés.

Hoffmann Rózsa

erről csütörtökön beszélt kérdésre válaszolva a fővárosban, egy más témában tartott sajtótájékoztatón. Döntés még nem született, a tervezés, a számítások zajlanak - hangsúlyozta, az államtitkár, aki kijelentette: nincs tudomása arról, hogy "generális szándék" lenne az oktatásban a pedagógusok elbocsátására, de nyugdíjazások lesznek. Mint megjegyezte: a nemzetgazdasági minisztérium a költségvetési törvény tervezetében egy konzervatív számítást tett közzé. Ebben költségvetési megfontolásból mérlegelni javasolta, hogy ha a közszférából nyugdíjba küldik a 62 év feletti munkavállalókat, és az állásokat nem vagy csak részben töltik be, mennyi megtakarítás érhető el. Hoffmann Rózsa hozzátette: az, hogy ez mit jelent, milyen területet érint, egyáltalán nincs eldöntve. Megerősítette, hogy a felsőoktatásban ilyen "generális intézkedés" nem várható, hiszen köztudomású: e területen a tudományos fokozatot nem harmincévesen szerzik meg, hanem idősebb korban. "Lefejezné minőségileg a felsőoktatást" - fogalmazott, kiemelve: ez ellentétes lenne minden céljukkal. A közoktatás területén a tanulói létszám csökkenését nem pedagógus elbocsátásokkal akarják kompenzálni, arányosítani, hanem elegendő válasz a nyugdíjas korúak nyugdíjazása - közölte. Az oktatási államtitkár hozzátette: itt sincs és nem is lesz szó generális nyugdíjba küldésről, de nagyobb arányú nyugdíjazás várható. Hoffmann Rózsa a diplomáciai testület képviselőit tájékoztatta az oktatásban végrehajtandó változtatásokról. A témák között szerepelt az új Nemzeti alaptanterv, a magyar diákok nyelvtudásának javítása, a hallgatói mobilitás. A rendezvényen több mint 45 ország nagykövete, diplomatája vett részt, amit komoly nemzetközi érdeklődésként értékelt az oktatási államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.