Közélet

Évszázadok óta kihívást jelent az ördöglakat + FOTÓK

Évszázadok óta kihívást jelent az ördöglakat + FOTÓK

2012. június 3., vasárnap
Évszázadok óta kihívást jelent az ördöglakat + FOTÓK

Több száz éves népi játékokat, ördöglakatokat készít szögekből és az út szélén talált fadarabokból Kovács Iván. A fejtörést és kézügyességet igénylő eszközökkel bárki letesztelhette magát a hídi vásáron, az egyik nehezebb darab még egy matematikuson is kifogott.

Válasszunk szét két elgörbített, egymásba font szeget, húzzuk le a karikát a kötél végéről - látszólag pofonegyszerű feladatok izzasztották meg a hídi vásáron a koncertek és kézműves termékek mellett némi szellemi elfoglaltságra is vágyó embereket. Az ördöglakatok

Kovács Iván

műhelyében álltak össze, aki az Oskola utcai forgatagban mozgatta meg a járókelők szürkeállományát. Sokan igen ügyesen oldották meg a feladatokat, voltak azonban, akiken az egyszerűbb feladványok is kifogtak. A feszegetést és cibálást szerencsére jól bírják a játékok, az örök bölcsesség pedig itt is igaz: többet ésszel, mint erővel!

Ördögi játékszer

"Az ördöglakatok különlegessége, hogy néha a legegyszerűbbnek tűnő okozza a legnagyobb fejtörést" - árulta el Kovács Iván, miközben egy gyors csuklómozdulattal megoldotta azt, amit mi tíz perc alatt sem tudtunk. Az összes asztalon lévő játékot ő készítette, otthon, vagy az utcán talált tárgyakból. A hobbit persze komoly anyaggyűjtés előzte meg, volt is honnan venni az ötleteket: bizonyos játékok több ezer éves múltra tekintenek vissza. "Ezek évszázadokkal ezelőtt jól ismert, ma már kiveszőben lévő játékok, melyeket nagyon fontos megőrizni. Sokan jönnek kipróbálni, tegnap egy matematikus professzor is megpróbálkozott velük - többet is kirakott, de volt amelyik még neki is feladta a leckét" - mondta Kovács Iván. Mint mondta, logika, türelem és hideg fej kell a megoldásukhoz, ha egy-kettőt megismertünk, a többi is könnyebben megy majd. Különböző nehézségi fokozatokba vannak sorolva a játékok 1-től 10-ig, egy kettes vagy hármas szintűvel még könnyen el lehet boldogulni, de a gyűjtemény legnehezebb ördöglakatát (ami 9-es besorolású) már csak a profik és a birkatürelműek nem vágják a földhöz. Egy saját gyártású fatábla is helyet foglalt az asztalon, ahol a curling és a peckázás szabályait ötvöző "célbapöckölős" játékot lehetett játszani. Az ördöglakatok mellett fő hobbijaként a fúvócső sportot (angolul blowgun) nevezte meg - a legtöbb fesztiválon bemutatókkal népszerűsíti ezt a nem túl nagy hazai gyökerekkel bíró sportágat, a hídi vásáron azonban nem volt hely erre.

A férfierő és a termékeny menyecske

Az ördöglakatok mellett egyedi, házilag festett ajándéktárgyak sorakoztak, melyeket Kovács Ivánné népi bútorfestő készített és árult. Könyvjelzők, dísztárgyak és nyakláncok is sorakoztak itt, melyeket háromszéki motívumok díszítettek, ezeket Erdélyben tanulta ki 12 évvel ezelőtt. Egy saját készítésű gyufatartót is bemutatott nekünk: "A székely bútorfestés motívumai névvel, és jelentéssel is bírnak - rontás ellen védenek, termékenységet, egészséget hoznak. Az itt lévő, facsart végű egy hagymamotívumból nőtt ki, ez az életet jelképezi. A csúcsán lévő szegfű férfiasságot, férfierőt szimbolizál, alatta a gyöngyvirág az ártatlan gyermekkorra utal, a két tulipán oldalt pedig az erőtől duzzadó, termékeny menyecske jelképe. Kettő persze a szimmetria miatt van belőle, nem pedig a feleség mellett tartó szeretőt jelképezi" - tette hozzá nevetve. Férjével közösen is dolgoztak, melyből egy népi motívumokkal díszített, sört tartalmazó doboz született. A doboz kinyitásához egy ördöglakatot kellett megoldani, csak ezután lehet hozzáférni az italhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.