Gazdaság

Elhúzódó stagnálásra számítanak a hazai vállalkozások

Elhúzódó stagnálásra számítanak a hazai vállalkozások

2012. június 11., hétfő
Elhúzódó stagnálásra számítanak a hazai vállalkozások

A hazai vállalkozók elhúzódó stagnálásra számítanak, s az ehhez való alkalmazkodás, a kivárás, a túlélésre berendezkedés jelei olvashatók ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tavaszi felméréséből.

Az MFB-Indikátor változatlanul 50 pont alatti értéke jelzi, hogy a vállalatok mind a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét, mind a jövőbeni tendenciákat inkább kedvezőtlennek ítélik meg - olvasható a felmérés eredményeit ismertető közleményben a bank honlapján. Az indikátor értéke a 2012 tavaszi felméréskor 45,1 pontra csökkent a 2011 őszi 45,4 pontról. A felmérés eredményei egybecsengenek a statisztikai adatokkal: az elmúlt félévben elsősorban a vállalatok működési feltételei, a makrogazdasági környezet romlott, és a külső piacok húzóereje gyengült. A gyakorlatilag egy éve nem bővülő magyar gazdaság 2012 első negyedévi visszaesését az export növekedésének leállása mellett a csökkenő belső kereslet, a tovább zuhanó beruházások és mérséklődő fogyasztás okozta. A gazdasági szereplők várakozásai alapján a visszaesés a második negyedévben is folytatódik - áll a közleményben. A felmérésben szereplő vállalatok a 2011 tavaszinál és őszinél is lassabb, 0,9 százalékos GDP növekedéssel és magasabb, 6,1 százalékos inflációval számolnak a következő 12 hónapban. Az indikátor részindexei közül a beruházásé kismértékben javult ugyan a 2011 őszi felméréshez képest, azonban a 47,5 pontos érték egyelőre nem utal a beruházási aktivitás felpörgésére, inkább a kivárás jellemző a vállalatokra. A visszafogott fejlesztési aktivitás egyik fő indoka, hogy az MFB-Indikátor felmérés eddigi történetében még soha nem volt ilyen magas a kapacitásfelesleggel küzdő cégek aránya. A finanszírozás index 49,8 pontos értéke szintén konszolidálódást mutat a fél évvel ezelőtt mért zuhanást követően, azonban a mérsékelten emelkedő forráskereslet, s a hitelfelvételi feltételek valamelyest javuló megítélése mellett a hazai vállalati szektor egyre markánsabb kettészakadása figyelhető meg: kezd kialakulni egy hitel nélküli működésre berendezkedő vállalati kör, miközben egy másik jelentős csoport egyre kilátástalanabb finanszírozási helyzetbe sodródik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.