Kultúra

Országos karikatúra-pályázat alkotásai a Démász székházban + FOTÓK

Országos karikatúra-pályázat alkotásai a Démász székházban + FOTÓK

2012. május 24., csütörtök
Országos karikatúra-pályázat alkotásai a Démász székházban + FOTÓK

Szent-Györgyi Albert világhírű biokémikus szegedi tudósként 75 éve vehette át a Nobel-díjat. Az évfordulóhoz kapcsolódóan Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Akadémiai Bizottság Tudósklubja, a Szegedi Biológiai Központ, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara, a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub, az EDF Démász, a MÚOSZ Karikaturista Szakosztálya, a Dugonics Társaság és a Szeged folyóirat szerkesztősége országos karikatúra-pályázatot hirdetett Tudomány és humor címmel.

A pályázatra 36 alkotó küldte el 120 munkáját, ebből a

Kóthay Gábor, Szekeres Ferenc, Szuromi Pál, Kovács Bálint

és

Tandi Lajos

(elnök) összetételben dolgozó szakmai zsűri egy 80 ezer forinttal és

Szent-Györgyi Albertet

ábrázoló ezüst érmével járó fődíjat ítélt oda, 6 másik alkotás szerzőjét pedig 50 ezer forinttal és egy bronzból készült Szent-Györgyi emlékérmével díjazta. A Démász székházban rendezett sajtótájékoztatón Tandi elmondta, hosszas vita után a zsűri 41 művet javasolt a május 31-én 16 órakor nyíló kiállításra. Rendkívül értékes, magas színvonalú, ugyanakkor sokszínű művek születtek. Generációk is találkoztak, hiszen az egészen fiatal karikaturistától a 80 évesekig több korosztály jelentkezett. A díjazottak névsorát nem árulta el, azt viszont igen, hogy többek között olyan neves karikaturisták is elküldték alkotásaikat, mint

Nemes Zoltán, Szűcs Édua, Németh György, Gáspár Imre, Kelemen István

vagy az újvidéki

Léphaft Pál

. A tárlatot

Nagy Bandó András

neves humorista nyitja meg. A humor és a tudomány nem ellentétei egymásnak, igenis szorosan összetartoznak, egyik nélkül sem lehet élni, szögezte le a zsűri elnöke.

Szekeres Ferenc

tervezőgrafikus ugyancsak elégedett a beküldött pályaművek minőségével és stiláris sokszínűségével. A legtöbb beküldött mű a praktikus tudomány és a „haszontalan” művészet viszonyát taglalta, az emberi lét legkarakteresebb dimenzióját jelenítette meg. A díjakat a rendezvény szponzorai és támogatói biztosítják. A kiállítás az EDF Démász Galériájában tekinthető meg június 20-ig. Nem véletlenül idézte Tandi Szent-Györgyi Albert örök érvényű gondolatait: „Csak egészen kivételes szellemek (akiket gyakran bolondoknak is tartanak) képesek az igazságot a haszon elé helyezni. Az ilyenek általában a máglyán vagy a villamos – (néha akadémiai) székben végzik. Ezek azok a kiemelkedő tudósok – amilyen

Galilei, Newton, Pasteur

és

Einstein

is volt -, akik az emberi létet magasabb szintekre emelik.” A karikaturisták is ilyenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.