Kultúra

Kezdődik a színház 400 milliós felújítása + FOTÓK

Kezdődik a színház 400 milliós felújítása + FOTÓK

2012. május 18., péntek
Kezdődik a színház 400 milliós felújítása + FOTÓK

A teátrum megkapta a kiemelt színházaknak járó nemzeti titulust, illetve hamarosan megkezdődik a színház uniós pénzekből történő 400 milliós felújítása.

Két nagy változás következett be a Szegedi Nemzeti Színház életében az idei évadban: a teátrum megkapta a kiemelt színházaknak járó nemzeti titulust (eddig is rendelkezett vele, de ez a mostani több felelősséggel, még több feladattal, szigorúbb követelményrendszerrel, ugyanakkor állítólag nagyobb biztonsággal és ez idáig ismeretlen összegű plusz támogatással jár), a másik pedig az, hogy hamarosan megkezdődik a színház uniós pénzekből történő 400 milliós felújítása.

Gyüdi Sándor

főigazgató sikeresnek értékelte az elmúlt évad eredményeit, noha a felújítás miatt két héttel rövidült a játszási idő: 338 előadást láthatott a közönség, a nézőszám minimális mértékben csökkent, a színház iránti érdeklős fokmérőjéül is szolgáló jegybevétel viszont 132,2 millióról 141,5 millióra nőtt, ami a jelenlegi gazdasági helyzet ismeretében óriási eredménynek és hatalmas előrelépésnek számít az előző évek számadataikhoz viszonyítva.

A repertoár változatos volt és gazdag, az operabarátok éppúgy megtalálták az ízlésüknek megfelelő produkciót, mint a balett vagy a dráma kedvelői. A Pillangókisasszony 12 előadására például összesen 6000 néző váltott jegyet, a West Side Story viszont már 28 előadásban ment, és 15 ezer néző volt kíváncsi az örökzöld musicalre. A Macskafogó ugyancsak az évad egyik sikerdarabjának számít, a több tagozat részvételével színpadra állított produkció 41 előadását 22 ezer néző tekintette meg. A Kisszínházban 20-szor játszott Nő a múltból című előadásnak 20 ezer nézője volt, de hasonló érdeklődés követte a Hedda Gablert, a Hétköznapi őrületeket vagy a Kávécsarnok/Május című Szép Ernő-mű bemutatóját vagy Schiller Haramiák című romantikus színművét. A gyerekdarabok közül a Palacsintás király az abszolút nyertes, az 56 előadást 12 ezer néző tapsolta meg. Sokan voltak kíváncsiak a Szegedi Kortárs Balett előadásaira, az Orpheus/A fából faragott királyfi, a Carmina Burana, a Homo Hungaricus, a Bosszúállók, Médeia, Trakhiszi nők című táncjátékokra, ugyanakkor rendkívül népszerűnek bizonyultak az operaelőadások, a Liszt-évfordulóra készült Don Sanche, az Armel nemzetközi operaversenyen és fesztiválon bemutatott 4 mű, valamint a nagysikerű Francesca da Rimini is.

Egész nyáron tart a felújítás

A külföldi vendégek közül Al Di Meola koncertjét kísérte a legnagyobb érdeklődés, de szép sikert könyvelhetett el a 100 tagú cigányzenekar, Palya Bea és Harcsa Veronika koncertje. Az intézmény anyagi helyzetéről a főigazgató elmondta, Szeged legnagyobb intézménye ugyanannyit kap a várostól, mint tavaly, viszont jelentősen csökkent az állami apanázs, ennek következtében mintegy 70 millió hiányzik a kasszából. Uniós pályázaton 400 millió forintot nyert a színház fűtési és légtechnikai rendszerének korszerűsítésére, a nyílászárók cseréjére, a munkálatok hamarosan megkezdődnek és feszített ütemben augusztus végéig tartanak. Építeni kell az új kazánok üzembe helyezéséhez szükséges kéményt (8 födémet kell átfúrni), a közel 100 nyílászáró cseréje miatt pedig néhány napra be lesznek deszkázva az épület ajtajai, ablakai, így nem elképzelhetetlen, hogy az itt dolgozók majd sisakban tudnak csak közlekedni. A nemzeti színház cím elnyerése több kötelezettséggel jár majd, gyakoribb határon túli vendégszereplést igényel, ugyanakkor kortárs szerzők műveinek műsorra tűzését is megköveteli. E kettő tekintetében kell csak kissé ráerősíteni, a többi elvárás vonatkozásában a színház bőven megfelel a kritériumoknak, sőt túl is teljesített.

Szeptemberben lesz 25 éves a Szegedi Kortárs Balett

Juronics Tamás művészeti igazgató ismertette a jövő évad műsortervét. Szeptember 28-án mutatják be Steinbeck Egerek és emberek című darabját Balikó Tamás rendezésében, 29-én pedig a balett ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a nagyszínházban. Október 6-án lesz az Armel operafesztivál, majd 24-én a gyerekekre is gondolva bemutatják Csajkovszkij utolsó színpadi művét, A diótörőt. Október 26-án az idei repertoárból játsszák David Gieselmann kortárs német szerző Kolpert úr című vidám színművet, majd november 16-án kerül sor a népszerű La Mancha lovagja című zenés produkcióra. November 30-án egy Goethe-adaptáció következik, melyet Csíszár Imre állít színpadra, majd december közepén Hermann Broch egyik regényéből készült monodrámát láthatja a közönség Sándor János rendezésében és Fekete Gizivel a főszerepben. Január 18-án ismét egy gyerekeknek szánt meglepetés, a Pomádékirály következik Toronykői Attila rendezésében, 25-én pedig Pozsgai Zsolt kortárs szerző Pipás Pista című horrorkomédiáján kacaghat a nagyérdemű. Február 8-én a Huszka-féle Mária főhadnagy című örökzöld operettet láthatjuk Tasnádi Csaba rendezésében, 22-én pedig a balett készít egy újabb meglepetésdarabot, amely a Homo sorozatot folytatja. Ennek valószínűleg, de még nem biztos, Homo defectus lesz a címe. Nemzeti ünnepünkön a kötelező Bánk bán lesz látható Bodolai rendezésében, március 22-én pedig egy felújított Verdi-darab, a nagysikerű Rigoletto Juronics rendezésében. Az évad utolsó bemutatója április 26-án lesz, Füst Milán Boldogtalanok című drámáját láthatjuk Harsányi Zsolt rendezésében. Az évadzáró ülésen különböző díjakat, elismeréseket adtak át a színház tagjainak, művészeinek. Elismerésben részesült: Pópity Tímea, Jakab Tamás, Börcsök Bálint, Erdélyi Timea (2 díjat is), Nyitrai Tímea, Vági Holka, Nemes Roland, Miksa Adrienne, Pindroch Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.