Írjon nekünk

Kultúra

Kezdődik a színház 400 milliós felújítása + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/tuti.jpg

Megjelent:

A teátrum megkapta a kiemelt színházaknak járó nemzeti titulust, illetve hamarosan megkezdődik a színház uniós pénzekből történő 400 milliós felújítása.

Két nagy változás következett be a Szegedi Nemzeti Színház életében az idei évadban: a teátrum megkapta a kiemelt színházaknak járó nemzeti titulust (eddig is rendelkezett vele, de ez a mostani több felelősséggel, még több feladattal, szigorúbb követelményrendszerrel, ugyanakkor állítólag nagyobb biztonsággal és ez idáig ismeretlen összegű plusz támogatással jár), a másik pedig az, hogy hamarosan megkezdődik a színház uniós pénzekből történő 400 milliós felújítása.

Gyüdi Sándor főigazgató sikeresnek értékelte az elmúlt évad eredményeit, noha a felújítás miatt két héttel rövidült a játszási idő: 338 előadást láthatott a közönség, a nézőszám minimális mértékben csökkent, a színház iránti érdeklős fokmérőjéül is szolgáló jegybevétel viszont 132,2 millióról 141,5 millióra nőtt, ami a jelenlegi gazdasági helyzet ismeretében óriási eredménynek és hatalmas előrelépésnek számít az előző évek számadataikhoz viszonyítva.

A repertoár változatos volt és gazdag, az operabarátok éppúgy megtalálták az ízlésüknek megfelelő produkciót, mint a balett vagy a dráma kedvelői. A Pillangókisasszony 12 előadására például összesen 6000 néző váltott jegyet, a West Side Story viszont már 28 előadásban ment, és 15 ezer néző volt kíváncsi az örökzöld musicalre. A Macskafogó ugyancsak az évad egyik sikerdarabjának számít, a több tagozat részvételével színpadra állított produkció 41 előadását 22 ezer néző tekintette meg.

A Kisszínházban 20-szor játszott Nő a múltból című előadásnak 20 ezer nézője volt, de hasonló érdeklődés követte a Hedda Gablert, a Hétköznapi őrületeket vagy a Kávécsarnok/Május című Szép Ernő-mű bemutatóját vagy Schiller Haramiák című romantikus színművét. A gyerekdarabok közül a Palacsintás király az abszolút nyertes, az 56 előadást 12 ezer néző tapsolta meg. Sokan voltak kíváncsiak a Szegedi Kortárs Balett előadásaira, az Orpheus/A fából faragott királyfi, a Carmina Burana, a Homo Hungaricus, a Bosszúállók, Médeia, Trakhiszi nők című táncjátékokra, ugyanakkor rendkívül népszerűnek bizonyultak az operaelőadások, a Liszt-évfordulóra készült Don Sanche, az Armel nemzetközi operaversenyen és fesztiválon bemutatott 4 mű, valamint a nagysikerű Francesca da Rimini is.

Egész nyáron tart a felújítás

A külföldi vendégek közül Al Di Meola koncertjét kísérte a legnagyobb érdeklődés, de szép sikert könyvelhetett el a 100 tagú cigányzenekar, Palya Bea és Harcsa Veronika koncertje.

Az intézmény anyagi helyzetéről a főigazgató elmondta, Szeged legnagyobb intézménye ugyanannyit kap a várostól, mint tavaly, viszont jelentősen csökkent az állami apanázs, ennek következtében mintegy 70 millió hiányzik a kasszából. Uniós pályázaton 400 millió forintot nyert a színház fűtési és légtechnikai rendszerének korszerűsítésére, a nyílászárók cseréjére, a munkálatok hamarosan megkezdődnek és feszített ütemben augusztus végéig tartanak. Építeni kell az új kazánok üzembe helyezéséhez szükséges kéményt (8 födémet kell átfúrni), a közel 100 nyílászáró cseréje miatt pedig néhány napra be lesznek deszkázva az épület ajtajai, ablakai, így nem elképzelhetetlen, hogy az itt dolgozók majd sisakban tudnak csak közlekedni.

A nemzeti színház cím elnyerése több kötelezettséggel jár majd, gyakoribb határon túli vendégszereplést igényel, ugyanakkor kortárs szerzők műveinek műsorra tűzését is megköveteli. E kettő tekintetében kell csak kissé ráerősíteni, a többi elvárás vonatkozásában a színház bőven megfelel a kritériumoknak, sőt túl is teljesített.

Szeptemberben lesz 25 éves a Szegedi Kortárs Balett

Juronics Tamás művészeti igazgató ismertette a jövő évad műsortervét. Szeptember 28-án mutatják be Steinbeck Egerek és emberek című darabját Balikó Tamás rendezésében, 29-én pedig a balett ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a nagyszínházban. Október 6-án lesz az Armel operafesztivál, majd 24-én a gyerekekre is gondolva bemutatják Csajkovszkij utolsó színpadi művét, A diótörőt. Október 26-án az idei repertoárból játsszák David Gieselmann kortárs német szerző Kolpert úr című vidám színművet, majd november 16-án kerül sor a népszerű La Mancha lovagja című zenés produkcióra. November 30-án egy Goethe-adaptáció következik, melyet Csíszár Imre állít színpadra, majd december közepén Hermann Broch egyik regényéből készült monodrámát láthatja a közönség Sándor János rendezésében és Fekete Gizivel a főszerepben.

Január 18-án ismét egy gyerekeknek szánt meglepetés, a Pomádékirály következik Toronykői Attila rendezésében, 25-én pedig Pozsgai Zsolt kortárs szerző Pipás Pista című horrorkomédiáján kacaghat a nagyérdemű. Február 8-én a Huszka-féle Mária főhadnagy című örökzöld operettet láthatjuk Tasnádi Csaba rendezésében, 22-én pedig a balett készít egy újabb meglepetésdarabot, amely a Homo sorozatot folytatja. Ennek valószínűleg, de még nem biztos, Homo defectus lesz a címe. Nemzeti ünnepünkön a kötelező Bánk bán lesz látható Bodolai rendezésében, március 22-én pedig egy felújított Verdi-darab, a nagysikerű Rigoletto Juronics rendezésében. Az évad utolsó bemutatója április 26-án lesz, Füst Milán Boldogtalanok című drámáját láthatjuk Harsányi Zsolt rendezésében.

Az évadzáró ülésen különböző díjakat, elismeréseket adtak át a színház tagjainak, művészeinek. Elismerésben részesült: Pópity Tímea, Jakab Tamás, Börcsök Bálint, Erdélyi Timea (2 díjat is), Nyitrai Tímea, Vági Holka, Nemes Roland, Miksa Adrienne, Pindroch Csaba.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

Kit lehet szeretni Ady után?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét érzelemgazdag történet várja a nézőket a REÖK felolvasószínházi sorozatának legújabb előadásán.

Tovább olvasom

Hírzóna

Izgalmas előadásokkal készül decemberben is a Szegedi Színház!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A drámák és a színművek mellett ezúttal a jótékonysági koncerteké és a hagyományos ünnepi műsoroké lesz a főszerep.

Tovább olvasom

Hírzóna

Demjén Ferenctől Lovasi Andrásig – ők forgatták a klipjeiket Szegeden!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Amikor a dallamnál csak az utcák ismerősebbek!

Tovább olvasom

Aktuál