Közélet

Horthy Miklós-szobrot avattak Kerekiben

Horthy Miklós-szobrot avattak Kerekiben

2012. május 13., vasárnap
Horthy Miklós-szobrot avattak Kerekiben

Horthy Miklós-szobrot avattak a Somogy megyei Kerekiben vasárnap. A fából faragott, egész alakos, életnagyságú szobrot több mint ötszáz ünneplő jelenlétében leplezték le.

Az eseményen

Zetényi-Csukás Ferenc

, a

Horthy István

- Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője üdvözölte a megjelenteket, köztük a Történelmi Vitézi Rend és a Horthy Miklós Társaság képviselőit, gróf Károlyi Lászlót és Horthy-leszármazott feleségét, Erzsébet asszonyt, a Gój motorosokat, valamint a Felvidék, Kárpátalja, Délvidék és Székelyföld képviselőit. A település alpolgármestere,

Csicsai László

, a szobor egyik állítója arról beszélt, hogy Kerekiben két éve született meg az elhatározás, hogy méltó emléket állítanak a magyar történelem nagyjainak, akik közül elsőként a volt kormányzóra esett a választás. A szobor állításának időpontjául Horthy legfényesebb haditettének időpontját, az otrantói győzelem évfordulóját választották. A polgármester beszámolt arról is, hogy a falu lakosságának több mint 10 százaléka támogatta, és senki nem ellenezte, hogy a teret, ahol a szobrot felállították, Horthy Miklósról nevezzék el.

Vitéz Molnár-Gazsó János

, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya arról beszélt, hogy "a nemzet régi adósságát törleszti hű fiának" a szoborállítással.

Knoll Gyula

nyugalmazott repülőezredes, a Horthy István - Mártírok és Hősök Alapítvány kurátora azt hangsúlyozta, hogy a magyar nép sokáig hallgatott a hősi halottairól, mert a háború utáni magyar politikusok Európában egyedüliként nem vállalták a múltat, az elődöket, a hősöket, ami pedig attól függetlenül kijár, hogy vesztessé, vagy győztessé válik valaki egy háborúban.

Kocsis Sándor

, a Horthy Miklós Társaság alelnöke beszédében felvetette: a kereki szoborállítás várhatóan "támadást indít majd el a történelemhamisító liberál-bolsevik oldalon". Ennek alátámasztására a Gój Motorosok vezetője felolvasott egy Dániel Péter által írt levelet, amelyben a szélsőséges akcióiról elhíresült ügyvéd kilátásba helyezte, hogy leönti vörös festékkel az új szobrot. "Amennyiben ez megtörténik, a Gój motorosokra számíthattok, gyorsabban megoldjuk, mint a bíróság" - fogalmazott a felszólaló, akinek szavait taps fogadta. A beszédek után a szobrot, Kücsön Norbert alkotását Zetényi-Csukás Ferenc és

Horthy Éva

leplezte le, amit a rendezvény résztvevői megkoszorúztak. Az 570 lakosú Kereki polgármestere, Marton Lajos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a szoborállítás megosztotta a falut, egyben jelezte: szeretné, ha a település nem válna politikai csaták színterévé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.