Közélet

Ünnepélyesen felavatták a tápéi nevelőotthont + FOTÓK

Ünnepélyesen felavatták a tápéi nevelőotthont + FOTÓK

2012. április 23., hétfő
Ünnepélyesen felavatták a tápéi nevelőotthont + FOTÓK

Hivatalosan is felavatták és átadták rendeltetésének a Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Dr. Foltán József Gyermekotthonát Tápén, a Budai Nagy Antal utcai újonnan kialakított ingatlanjába.

Kiss-Rigó László

megyés püspök megtiszteltetésnek nevezte, hogy az egyházmegye részese lehet ennek az ünnepélyes pillanatnak és mindannak, ami itt történik. Példaértékű együttműködés eredményének nevezte az otthon létrejöttét, majd megköszönte az önkormányzatnak, hogy tevékenyen közreműködött annak kialakításában. Azt, hogy az egyházmegye vállalni tudta a feladatokat, az legfőképpen az Ágota Alapítványnak és azóta már az egyházmegye munkatársának,

Kothencz Jánosnak

köszönhető, hangsúlyozta a püspök. Szeged megyei jogú város önkormányzata nevében

Solymos László

alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Szívszorító élmény itt lenni, kezdte az alpolgármester, hiszen az önkormányzatnak nagyon hosszú évek munkája van abban, hogy itt egy gyermekvédelmi intézmény valósulhatott meg. Az önkormányzat eredendően sok pénzt költött az épület felújítására, bővítésére. Részben pályázati forrásból tervezték az időközben meghiúsult beruházás megvalósulását. Az alpolgármester ugyanakkor örömmel látja, hogy a használatbavételi és a működési engedély birtokában mégis csak gyermekotthon, gyermekvédelmi intézmény lelt otthonra az épületben. Ez volt az alapvető cél, az alapvető igénye az önkormányzatnak. Annak kifejezetten örülnek, folytatta Solymos, hogy az egyházmegye képében együttműködő partnerként nagyon jó fenntartóra találtak. Sok sikert kívánt az intézmény működtetéséhez és fenntartásához.

Minden gyorsított eljárásban történt

A megyei kormányhivatalnak, a hatósági, közigazgatási irodák munkatársainak ugyancsak óriási érdeme van abban, hogy létrejöhetett a gyermekotthon, sokat tettek annak érdekében, hogy itt elindulhatott az otthonnyújtó ellátás. A kormányhivatal főigazgatója,

Polner Eörs

beszédében elmondta, kiváló kezekbe került az intézmény. Minden gyorsított eljárásban ment, s az érdekelt felek hatékony együttműködésének köszönhető, hogy most együtt itt lehetünk. Poner külön gratulált Kothencz Jánosnak, aki a gyermekvédelemben egy egészen új színt hozott. Ennél jobb kezekben nem is lehet az otthon - zárta mondandóját a főigazgató. Az otthonnak olyan névadót kerestek és találtak, aki valóban hiteles példaképe lehet mindannyiónknak, mert a neve üzenet a szakmának. Kothencz János arra emlékeztetett, hogy volt időszak, amikor a pedagógusi hivatás, a gyermekotthoni, a nevelői munka valóban másfajta presztízzsel, megbecsültséggel működött, mint ma, legalább olyan erős volt, mint amilyen egyébként az oktatáspedagógia területe egy-egy iskolában. Az utóbbi évtizedekben ez – sajnos - elsikkadt, egyre inkább elfeledte a társadalom, mennyire fontos ez a hivatás. „A családból kiemelt gyermekek sorsáról van szó, ahol elsősorban gyógyítanunk, gyógyítva nevelnünk, majd ha minden körülmény adott, akkor már csak nevelnünk érdemes” - fogalmazott Kothencz. Az otthon névadója

Foltán József

– aki ugyancsak jelen volt az ünnepségen - maga is több mint 4 évtizedig gyermekek ezreinek adott útmutatást. Az idős nevelő köszöntötte a gyerekeket, a felnőtteket, majd röviden ismertette az egykori Csehszlovákiaiból való kitelepítésének történetét. Marhavagonokban 1947-ben kerültek Magyarországra, azaz Hajósra. A pedagógus pontosított: 44 év és 202 nap van a munkakönyvében, amiből legtöbb időt a nevelőotthonban töltött.

Felidézte a kellemes emlékeket, majd elérzékenyülve elővett a zsebéből egy képeslapot, amit húsvétra kapott az egyik volt tanítványától. Minden ünnepnapon ez a fiú így üdvözli egykori tanítómesterét, pedig a srác még 1954-ben került a hajósi kollégiumba. Azóta nem feledkezett meg egykori tanáráról. A nevelőotthonok létszáma folyamatosan nő, ezért a jövőben az ott dolgozó pedagógusoknak, szakembereknek kiemelkedő szerep jut, egyre inkább szakszerű irányítókra lesz szükség, vélekedett az idős pedagógus. Másfél éve várunk, hogy ezek a falak valóban otthonául szolgáljon ezeknek a gyerekeknek, kezdte beszédét Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatóját, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató mint működtető igazgatója. Aki csak egyetlen kisgyermeket befogad az én nevemben, az engem fogad be, hirdeti az evangélium Jézus szavait idézve. Ezzel a címmel indítják el azt a féléves integrációs programsorozatot a régióban, amely Soltész Miklós államtitkárnak köszönhetően jöhetett létre. Ezzel közelebb viszik az állami gondozottak ügyét a lakosokhoz. Az a cél, hogy az emberek jobban megismerjék a családokból kiemelt gyermekek sajátosságait és jobban el is tudják fogadni őket. Az igazgató köszönetet mondott a tápéi lakosoknak, és mindenkinek, aki segédkezett az otthon létrehozásában. A szalagátvágás után immár hivatalosan is felavatták a nevelőotthont, és átadták a gyönyörű új épületet az itt lakó gyerekeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.