Kultúra

Hímestojás-kiállítás a Szeri Húsvéton + VIDEÓ, FOTÓK

Hímestojás-kiállítás a Szeri Húsvéton + VIDEÓ, FOTÓK

2012. április 8., vasárnap
Hímestojás-kiállítás a Szeri Húsvéton + VIDEÓ, FOTÓK

Az égiek nem voltak kegyesek a vasárnapi kirándulókhoz. A szombat esti eső, zápor és a vasárnap reggeli, alig 6 fokos hideg, bizony inkább otthonmaradásra késztette azokat, akik a természetben, sőt a Szeri Húsvét kedvéért éppen az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban szerették volna megünnepelni Krisztus Urunk feltámadását.

Pedig a nemzeti emlékpark a kétnaposra tervezett ünnepség keretében az idén is több látványossággal készült. Ahogyan az elmúlt években, úgy az idén is hagyományos, igazi, hamisítatlan falusias húsvéti kavalkáddal várják a vendégeket, nagyon sok családi programelemmel nemcsak a Skanzenben, hanem a Nomád Parkban is. Vasárnap és hétfőn is lesz honfoglalás kori lovasbemutató, hagyományos ételeket kóstolhatnak a látogatók, kézműves-foglalkozásokat szerveznek, de megcsodálhatjuk a juhterelési bemutatót és a juhnyírás fortélyait is. Az érdeklődők megtekinthetik a kovácsbemutatót, az emlékpark egyik munkatársa pedig tojást fog patkolni. Kié lesz a húsvéti bárány? Keresd az aranytojást! Ez csak néhány kiragadott program a gazdag műsorkínálatból. Tartalmas rendezvények, családi vetélkedők, locsolkodó versmondó verseny, apa-fia, anya-lánya családi vetélkedők értékes nyereményekért, és még sok újdonság várja a látogatókat. A Skanzenben népviseletbe öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnephez kapcsolódó szokásokat. Ételszenteléssel, tojásfestéssel, mézeskalács-díszítéssel, régimódi locsolással, tréfás jelenetekkel, mesékkel, lovasbemutatóval, muzsikaszóval várják az érdeklődőket – tudtuk meg

Kovács Seregi Szabinától

, az emlékpart kommunikációs vezetőjétől. Az idén először: rendkívüli ajándék az elrejtett „aranytojás" megtalálójának, avagy kié lesz a húsvéti (racka) bárány? Húsvéthétfőn egy igazi bárányt fognak ajándékozni annak, aki megtalálja az adott tojást, a sándorfalvi tűzoltóegylet közreműködésével pedig egy másfajta locsolást is terveznek. Hogy ez hétfőn hogyan fog kinézni, az egyelőre meglepetés. Természetesen mindkét nap gazdag gyermekprogramok várják a legkisebbeket,

Paprika Jancsi

Csúzlizdája,

Barta Tóni

Bábszínháza, hétfőn pedig egész nap valódi dél-alföldi muzsika szórakoztatja a közönséget a Nyenyere Egylet és a Kender Zenekar előadásában, ugyanakkor lesz Cuháré Táncműhely is!

A Rotunda 3. emeletén e két nap megtekinthető Tóth Zsuzsanna közel 700 darabos gyűjteményéből rendezett hímestojás-kiállítás, 20 év gyűjtőmunka eredményét csodálhatjuk meg. Nemcsak tyúktojások, lúdtojások, strucctojások, hanem különböző anyagokból (fa, kristály, porcelán, üveg) készült hímes tojások is szerepelnek a gyűjteményben, melyek többféle technikával készültek. A nagyszénási gyűjtő itt, Ópusztaszeren teszi először közkinccsé páratlan gyűjteményét, melyet egyébként lakóhelyén bárkinek szívesen megmutat. http://www.youtube.com/watch?v=BeXAR3k6K_0 A kiállításon Mészáros Dezső patkolt tojásai is helyet kaptak. A mestert munka közben is megtekinthetik azok a látogatók, akik eljönnek a húsvéti rendezvényre. Ott jártunkkor Tóth Mihályné Hunya Anna kézügyességét csodálhattuk meg, aki régóta foglalkozik tojásfestéssel. Általában libatojásokkal dolgozik, de most kipróbálta a fatojásokat is. Anna porcelánfestést tanult Hódmezővásárhelyen, motívumaiból állítólag a szakavatottak könnyedén megállapíthatják, hogy nem népi ihletésűek. Nem is rejti véka alá, hogy szívesebben fest kitalált motívumokat. A szervezők bíznak abban, hogy a zord időjárás ellenére az ország minden tájáról és a határon túlról is sokan ellátogatnak az emlékparkba, és a két nap alatt 8-10 ezer látogatót köszönthetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.