Közélet

Útban a 60 forint felé - tojásmizéria itthon és külföldön + FOTÓK

Útban a 60 forint felé - tojásmizéria itthon és külföldön + FOTÓK

2012. március 11., vasárnap
Útban a 60 forint felé - tojásmizéria itthon és külföldön + FOTÓK

Igazuk lett azoknak, akik már tavaly az EU-s jogszabályok változása miatt 50 forintos tojást vizionáltak. Nem sokat kellett várni, a jóslat állítólag húsvétra már beteljesedik, sőt olyan vészjósló madár is akad, aki már 60 forintot sem tart kizártnak.

Január elsejétől szigorodtak a jogszabályok a tojótyúkok tartását illetően. Az előírásokat a 350 tojótyúknál többet tartó létesítményekre és kizárólag árutojást termelő házityúkállományra kell alkalmazni. A korábbiakhoz képest szigorúbb rendeletek meghatározzák az állatok számára biztosítandó alapterület nagyságát, a ketrecek belső kialakítását, a padozatlejtést, az ülőrudak hosszúságát és az önitatók számát, illetve más, az állatok élettani-etológiai szükségleteinek kielégítéséhez szükséges termeléstechnológiai tényezőket.

Az uniós jogszabály megtizedelte a hazai tojótyúk állományt

Legalább 750 négyzetcentiméter kell legyen az egy tyúkra eső terület, 2000 négyzetcentinél nem lehet kisebb egy ketrec. A tyúkjóléti intézkedés keretében kötelező a tojófészek kiépítése, amelynek legalább 20 centiméter magasnak kell lennie, a ketrec magassága minimum 45 centiméter, tyúkonként a 15 centis ülőrúd, körömkoptató ugyancsak követelmény, valamint minden ketrecben legalább két itató elérhetőségét kell biztosítani. Mint látjuk, igen szigorú jogszabályokkal van dolgunk. Mindez nem kevés pénzbe kerül, ezért sok állattartó bedobta a törülközőt, s ennek tudható most be a tojás árának drasztikus emelkedése is. A Mars téri piacon végigsétálva alig látunk tojásárust, s az a kevés is menekül előlünk, szó sem lehet semmilyen riportról, névvel történő nyilatkozatról, fotóról. „Van elég bajunk” – hárítanak a kofák -, „hiszen szinte naponta egrecéroztatnak, ellenőriznek bennünket az adóellenőrök, nincs mit mondanunk”. Körutunk során megbizonyosodtunk róla, hogy a tojás mindenhol drága, miközben a legapróbb jércetojásért sem restellenek 40 forintot kérni. A hipermarketekben sem különb a helyzet, ahol akciót hirdettek, ott nem volt a 30 forintos tojásból, máshol meg többnyire ugyanúgy 40-45 forintba kerül darabja, mint a piacon.

Vége az olcsó külföldi tojásnak

Talán nem túlzás azt mondani, hogy Kotogány Jánost mindenki ismeri, aki a Mars téren az elmúlt 33 évben vásárolt tojást. Most fia, János viszi tovább az üzletet. „Sokan nem tudták teljesíteni az uniós jogszabályt, ezért jelentősen csökkent a piacra termelt tojás mennyisége, június 30-án pedig, amikor lejár a türelmi idő, még nagyobb hiányra kell számítanunk” –világosít fel a kereskedő. A tojásmizéria nem csak Magyarországra jellemző, hanem az egész EU-ra. A magyar termelő állítólag nagyon alacsonyan, szinte önköltségi áron adta portékáját, mégis külföldről, főleg Lettországból, Lengyelországból hozták be nagy mennyiségben a tojást. János úgy tudja, idehaza most 100-150 termelő hagyta abba a termelést. A számítások szerint 4000 forintba kerül egy férőhely megvásárlása, ez 5 ezer tyúk esetében 20 millió forintot jelent, pedig egy ekkora kapacitással rendelkező termelő tulajdonképpen kicsinek számít a piacon. 2004 óta, amikor Magyarország belépett az EU-ba, lett volna idő felkészülni ezekre a változásokra, hiszen régi, 1999-ből származó végrehajtási rendeletről van szó. Tehát még csak azt sem mondhatjuk, hogy az új jogszabály váratlanul érintette a termelőket. A pénzhiány azonban nagy úr, az új ketrecek beszerzésére kiírt pályázatok pedig – úgy tűnik – nem voltak eléggé hirdetve. A tojástánc tavaly novemberben közepén kezdődött, az akkori 25-30 forintos tojás most 40-45-be kerül. Az áfa növekedése ugyancsak közrejátszott, noha ez csupán 1 forinttal dobta meg az árakat.

A románok viszik, mint a cukrot

János szerint szinte biztosra vehető, hogy húsvét közeledtével tovább nőnek az árak, noha valamelyest mérsékli a helyzetet, hogy a jó időben a házityúkok is elkezdenek tojni, és ennek köszönhetően talán nagyobb lesz a kínálat is. Lassacskán azokból már azokból is egyre kevesebb lesz, akik tyúktartásra vállalkoznak. Az 50 forintos tojásár tehát teljesen reális. Kotogányéknál jelenleg 36-tól 48 forintig terjed az árskála. Még egy érdekességet megtudunk, a románok óriási tojásmennyiséget vásárolnak fel és visznek ki, állítólag náluk 60 forintot is elkérnek egy darabért. A szomszédban, úgy tűnik, még kevesebb a tyúktartó, ők még kevésbé készültek fel az új uniós jogszabály hozta változásokra, mint mi. Az árfelhajtó erőt nyilván ez is generálja. Ha már szomszédolunk, a vajdasági boltokban is szétnéztünk. Üzletekben ott nem éri meg vásárolni, de a piacon 25 forintért adják a tojást, így már elgondolkodtató, hogy érdemes-e átruccanni. Az szinte biztosra vehető, hogy a fináncok sem hunynak szemet a felett, ha megjelenünk a határon néhány száz tojással a csomagtartóban. Szombaton egyébként a Cserepes sori piacon több árusnál is 50 forintért láttuk a tojást...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.