Rúzs

Krémlevesek ínyenceknek

Krémlevesek ínyenceknek

2012. március 26., hétfő
Krémlevesek ínyenceknek

Néha csak arra vágyunk, hogy pár kanál forró és finom leves együnk. No, nem hatalmas tányérral, legfeljebb egy csészével. Azonnal csillapítja az éhséget. Ha nincs folytatása, fogyókúrás vacsora, ha van, akkor egy kivételes ünnepi lakoma első fogása lehet.

Tormakrémleves

Hozzávalók:

- 1 szál torma (kb. 15 dkg) - 2 dl tejföl - 1-1 evőkanál liszt és ételízesítő - ízlés szerint csipetnyi cukor, citromlé - 1 evőkanál reszelt torma

Elkészítés:

Előző este a szálas tormát hideg vízbe tesszük, hogy visszanyerje nedvességtartalmát, és könnyebben lehessen reszelni. Másnap megtisztítjuk, lereszeljük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és fél deci vízzel. Hat deci hideg vízbe ételízesítőt szórunk, és beleöntjük a lisztes tejfölt. Jól elkeverjük, citromlével, cukorral ízesítjük és felforraljuk. A forrástól számított öt percig főzzük, ezután belekeverjük a reszelt tormát, de már nem forraljuk, csak lefedjük a leveses edényt. A tetejére tálaláskor metélt petrezselyemzöldet, reszelt tormát teszünk.

Diókrémleves

Hozzávalók:

- 2 dl tejszín - 5 dkg nagyon finomra darált dió - 12 szem dióbél - 2 tyúkhúsleveskocka - 1 evőkanál liszt - 1 késhegynyi őrölt bors - levesbetéthez: 5 dkg cérnametélt

Elkészítés:

A tejszínt, a darált diót és a lisztet simára keverjük, majd hét deci vízbe beleöntjük és jól összekeverjük. Hozzátesszük a tyúkhúsleveskockákat, és felforraljuk a levesünket. Kevergetve hét percig főzzük, borssal fűszerezzük. Közben a cérnametéltet sós vízben megfőzzük és leöblítjük. Csészékben elosztjuk a tésztát, rámerjük a forró levest és néhány szem dióval tálaljuk.

Lencsekrémleves

Hozzávalók:

- 15 dkg lencse - 1 fej vöröshagyma - 1 szál sárgarépa - 3 dl tej - 1 dl tejszín - 2 dkg vaj - 1 csapott evőkanál ételízesítő - tetejére: aprított snidling.

Elkészítés:

Előző este a lencsét megmossuk és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Másnap a vizet leöntjük és újabb öt deciliter vizet öntünk rá. Fedő alatt puhára főzzük. Közben a hagymát apróra vágjuk, a megtisztított sárgarépát felmetéljük. A tejet és a tejszínt összeöntjük. A hagymát a vajon üvegesre fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a sárgarépát és fedő alatt puhára pároljuk. A puha lencsét (1 evőkanálnyi kivételével, ami a leves tetejére kell) levével együtt turmixgép poharába öntjük, hozzáadjuk a hagymás sárgarépát és péppé keverjük. Felöntjük a tejszínes tejjel, beleszórjuk az ételízesítőt és a finomra vágott zeller felét. Összekeverjük és felforraljuk. Tálaláskor a csészékbe öntött leves tetejére osztjuk a félretett főtt lencsét. Snidlinggel díszítjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.