Kultúra

Hadik Andrásra emlékeznek a Vajdaságban

Hadik Andrásra emlékeznek a Vajdaságban

2012. március 10., szombat
Hadik Andrásra emlékeznek a Vajdaságban

Halálának 222. évfordulóján, március 12-én az Újvidék közelében lévő Futakon emlékeznek meg ünnepélyes keretek között az egykori legendás huszártábornokról, Hadik Andrásról.

A futaki Jézus szíve római katolikus templomban,

Hadik András

nyughelyénél

Csáki Sörös Piroska

nyugalmazott egyetemi tanár mond emlékbeszédet hétfőn délben, majd a futaki mezőgazdasági szakközépiskola magyar tagozatának két diákjának szavalata következik. Az ünnepség végén elhelyezik az emlékezés koszorúit és a kegyelet virágait. A tavalyihoz hasonlóan az idei megemlékezés szervezői is az újvidéki magyar kultúra lovagjai - mondta el az MTI-nek Kaszás Károly műsorfelelős. Hozzátette, hogy az idei ünnepségen várhatóan részt vesz

Hadik Adrienn

, az újvidéki Nikola Tesla iskola nyugalmazott matematikatanára, Hadik András leszármazottja. Mivel a futaki magyar közösségnek egyelőre nincs egyesülete, önszerveződésükhöz a Hadik-megemlékezés is hozzájárulhat - hangsúlyozta

Kaszás Károly

. Az 1710-ben született és 1790-ben elhunyt Hadik András a 18. század legsikeresebb magyar katonája. Legismertebb haditette Berlin megsarcolása volt 1757-ben, a hétéves háborúban (1756-63). A háború befejezése után a Délvidéken a csernovici és futaki uradalmat kapta királyi adományként, valamint grófi rangot is szerzett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.