Bulvár

Ritka, mint a fehér kenguru a hóban… + FOTÓK

Ritka, mint a fehér kenguru a hóban… + FOTÓK

2012. február 10., péntek
Ritka, mint a fehér kenguru a hóban… + FOTÓK

...ami természetesen nem igaz, hiszen a Szegedi Vadasparkban mindjárt ketten is élvezték az eredeti élőhelyükre egyáltalán nem jellemző rendkívüli hóesést.

Míg odakünn, a „külvilágban” ádáz csatát vívnak az emberek a hó ellen, addig a vadaspark szokásos téli csendjét éli. Ilyenkor az itt lévő állatok zöme a jól fűtött, meleg házakban telel, amit persze a „zsebén érez” meg

Veprik Róbert

igazgató. „A legnagyobb kiadás a gázszámla, de egyelőre úgy néz ki, minden rendben működik” – mondta el portálunknak a vadaspark vezetője. „A mínusz 15-20 fokos hideg ellenére jónéhány fajunk tulajdonképpen kint telel. Ilyenkor őket változatos és vitamindús élelemmel látjuk el.”

A rétisas nem eszik vadkacsát

A madártó soha be nem fagyó vizében mindeközben cserfes kacsacsapat úszkált fel s alá, amit a közeli ketrec éles szemű lakója, a rétisas rezignáltan vett tudomásul. Számára ugyanis a hápogó társaság teljességgel érdektelen, amíg a sűrűhálójú röpdéje magányában megkapja a mindennapi betevő patkányát. De tisztában vannak ezzel a közeli kifutóban egyik lábról a másikra álldogáló gólyák is, akik talán nem örültek annyira a folyamatos hóesésnek és az egyre dermesztőbb időnek. Velük szemben az amuri darvak már jobban érezték magukat, így már híres násztáncuk néhány lépését gyakorolták a tavaszi premierre. A darvak sok nép hitvilágában szerepelnek különféle szimbólumként. Míg Indiában az árulás, a keltáknál a balszerencse jelképe, addig Kínában úgy tartják, hogy ez a madár viszi a holtak lelkét a Nyugati Paradicsomba. Szegedre lehet, hogy a havat ők hozták?

Fehér kenguru a hóban

Hogy mennyire előrelátó is a darwini eszméket oly nagy hozzáértéssel alkalmazó anyatermészet, annak legszebb példáját a Bennett-kenguruk kifutójában láthatjuk. Itt ugyanis éppen két fehér egyed mutatta be, hogy míg a legjobb rejtőszín Tasmániában és Ausztrália délkeleti partvidékének bozótos területein a szürke, addig a most nem éppen mediterrán arcát mutató Tisza-parti városban bizony a fehér a nyerő. Legtöbb rokonával szemben az Ausztráliában és Új-Guineában élő Bennett-kenguru jól viseli az európai klímát. De nem panaszkodtak sem a hidegre, sem az élelemre az állatsimogatóban pajkoskodó fehér bolyhosfarkú kisnyuszik sem, akiknek ráadásul a szemük egyébként nem is piros...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.